Runde 17: En Charlie Austin spesial

Liverpool topper tabellen, Arsenal taper terreng og Jesus melder seg på når det nærmer seg jul. Watford og Cardiff leverer de aller fineste målene, mens Robert Snodgrass spiller fotball som om det var 2013. Christian Eriksen redder Tottenham, ulvene fra Wolverhampton kommer jagende like bak Manchester United og Charlie Austin gjør det han alltid gjør.

Det lå i kortene at Manchester City skulle slå tilbake etter tapet mot Chelsea. Gabriel Jesus scora sitt første seriemål siden 19. august, og ble like godt tomålsscorer når han først var i gang. Raheem Sterling starta på benken, men brukte bare tre minutter på å score da han ble bytta inn. Det største øyeblikket for City var kanskje likevel da Kevin De Bruyne kom inn som innbytter. Belgieren har knapt spilt fotball denne høsten, men er nå endelig tilbake fra skade. Når man ser hva Manchester City har levert så langt denne sesongen er det nesten skummelt å tenke på hva som skjer når de nå har en av Premier Leagues beste spillere tilbake.

Wolverhampton tok sin tredje strake seier da de slo Bournemouth, og er bare ett poeng bak Manchester United på tabellen. Luka Milivojevic sendte avgårde en ekte kanonkule av et skudd, og sørga for at Crystal Palace skaffa seg en liten luke ned til nedrykksplassen. Oppgjøret mellom Watford og Cardiff ga oss drømmescoringer på løpende bånd. Deulofeu, Holebas, Quina, Hoilett og Bobby Reid så ut til å ha en intern konkurranse om hvem som kunne levere det deiligste målet, i en kamp som til slutt endte 3-2. Selv om flere av scoringene er kandidater til rundens mål, holder jeg en knapp på Hoiletts nydelige avslutning som skrudde perfekt opp i krysset. Det er så elegant, så følsomt og perfekt:

Robert Snodgrass har virkelig funnet formen under Pellegrini, og scora i sin andre kamp på rad da West Ham slo Fulham 2-0. Newcastle trakk det lengste strået mot Huddersfield, takket være en nydelig kontring som endte med at Rondon scora kampens eneste mål. Burnley sto lenge mot presset fra Tottenham, og så ut til å kapre et sårt tiltrengt poeng på Wembley. Men innbytter Christian Eriksen var ikke i det rause hjørnet, og på overtid satte han inn målet som sørga for at alle poengene ble igjen i London. Dermed er det nå Fulham, Huddersfield og Burnley som ligger på nedrykksplass.

Søndag kveld var det klart for storkamp på Anfield. Liverpool hadde ikke slått Manchester United i en seriekamp på Anfield siden 2013, men måtte vinne for å gjenerobre tabelltoppen. Liverpool var klart best i store deler av kampen, og Fabinho sørga for at hans første målgivende pasning i Premier League ble en skikkelig perle. Alisson forærte Jesse Lingard en tidlig julegave, og Fellaini ble bytta inn for å sikre poeng. Han markerte seg først og fremst ved å skyte ned banemannskapet. Jürgen Klopp hadde langt mer hell med byttene sine. Xherdan Shaqiri ble bytta inn for Naby Keita i det 70. minutt, og brukte 10 minutter på å avgjøre kampen. Vi som har fulgt Shaqiri i Stoke har hele tiden visst at det bor et enormt potensiale i alpenes Messi. Siden overgangen til Liverpool har han vist at han kan være en esktremt verdifull innbytter. Kraft, vilje, teknikk og vågemot gjør ham perfekt for denne typen kamper. Liverpool er fortsatt ubeseira i Premier League, mens Manchester United nå er hele 19 poeng bak rivalene fra Liverpool.

Rundens øyeblikk

Det var mye å velge i denne helga, men rundens øyeblikk for meg kom i det 84. minutt på St Mary’s. Søndag formiddag hadde Arsenal ikke tapt på 22 kamper. Southampton hadde ikke vunnet en seriekamp siden 1. september. De hadde ikke vunnet en seriekamp på hjemmebane siden april. Det var lite som tyda på at Southampton skulle bli laget som endelig klarte å slå Arsenal. Likevel var det hjemmepublikumet på St Mary’s som til slutt kunne juble.

Danny Ings hadde to ganger sendt Southampton i ledelsen, men begge gangene hadde Mkhitaryan sørga for balanse i regnskapet. Med drøye fem minutter igjen sto det 2-2. Bellerin hadde gått av med skade, og det hadde gjort et svekka Arsenal-forsvar enda mer vaklende. Ralph Hasenhüttl hadde på sin side kasta inn Charlie Austin og Shane Long. Det ble helt avgjørende.

Arsenal hadde tilsynelatende god kontroll, men mista ballen et stykke inn på Southamptons banehalvdel. Ballen endte opp hos Pierre-Emile Højbjerg som sendte en nydelig pasning opp mot Shane Long. Iren hadde et hav av rom å boltre seg i, og på motsatt flanke kom Charlie Austin stormende. Bernd Leno prøvde desperat å fange innlegget, men feilbedømte avstanden. Ballen traff pannebrasken til Austin perfekt, og spissen kunne heade rett inn i åpent mål. Arsenal rakk aldri å slå tilbake en tredje gang, og kampen endte 3-2. Ved hjelp av tre kontante hodestøt hadde Southampton slått Arsenal, og gitt Hasenhüttl en drømmedebut på hjemmebane.

Her setter Charlie Austin effektivt punktum for Arsenals imponerende rekke av kamper uten tap. (Foto: Scanpix)

Charlie Austin har spilt fem Premier League-kamper mot Arsenal. Han har scora mål i alle fem. Sammen med Højbjerg og Shane Long sørga han for at Southampton endelig fikk sesongens andre seier. Etter fire runder på nedrykksplass får de en etterlengta pustepaúse over streken. Arsenal taper terreng til Chelsea og Tottenham, og må innse at offensive spillere fra øverste hylle ikke alltid er nok. Når forsvaret knapt henger sammen, blir man før eller seinere straffa knallhardt.

Til helga reiser Southampton til Huddersfield. Det er for tidlig å si om Hasenhüttl kan klare å snu det synkende skipet Mark Hughes etterlot seg. Men seieren mot Arsenal gir ham og laget en sårt trengt moralsk opptur. De har slått et av storlagene, og har Danny Ings tilbake fra skade. På fredag snur sola, og kanskje er også Southampton på vei mot lysere tider.