Når dør den første fangen av sult på Guantanamo?

NEW YORK: Da jeg var på Guantanamo på Cuba for et par år siden så jeg ikke en eneste fange. De amerikanske militære presseoffiserene viste derimot fram de bur-liknende utendørs cellene i stekende hete, celler som ikke lenger var i bruk. Ikke særlig smart kommunikasjonsmessig. Terrorfangene på Guantanamobasen hadde fått mer moderne faciliteter. De fikk vi ikke se. Les min første blogg fra Guantanamo her:http://blogg.tv2.no/elins/?p=1880057

President Obama lovet  i valgkampen 2008, at han første dag på jobben skulle stenge Gitmo, folkelig forkortelse for Guantanamo Bay Naval Base. Nå i Obamas andre presidentperiode er fengselet, som ble opprettet av Bush-administrasjonen i 2002, fortsatt åpent. Kongressen har riktignok stoppet bevilgninger til overføring av fangene, fordi flertallet ikke vil ha de terrormistenkte inn på amerikansk jord. For kort tid siden offentliggjorde Obama-administrasjonen planer om å pusse opp fengselet for 195 millioner. Det blir ikke stengt med det første.

Antallet fanger på Gitmo er nå nede i  166. Det er langt færre enn under Bush. De siste ukene har et stort antall sultestreiket.  I helga brøt det ut opprør blant fangene, som raskt ble slått ned. Flere fanger blir tvangsmatet, så det blir neppe noen overskrifter om den første fangen som dør av sult på Guantanamo. En av de mest delte lenkene på Facebook i USA for tiden er et New York Times-innlegg fra en sultestreikende fange,  Samir Naji al Hasan Moqbel. Han har sittet fengslet i 11 år uten lov og dom. I frihetens land. Eller ihvertfall på en amerikansk base på cubansk jord. Les innlegget her:http://www.nytimes.com/2013/04/15/opinion/hunger-striking-at-guantanamo-bay.html?_r=0

Samir skal ha vært vakt for Osama bin Laden, noe han selv benekter. Han har sultestreiket i to måneder. Fangene som sitter på Guantanamo har etter all sannsynlighet gjort eller planlagt forferdelige handlinger. Blant annet sitter mannen som kalles hjernen bak 11.september 2001, Khalid Sheikh Mohammed, på fangeøya. Men svært mange av dem er aldri blitt tiltalt, og prinsippet er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Det er et helt grunnleggende prinsipp i en rettsstat.

 Siden jeg skal flytte hjem til Norge i sommer, har jeg så smått begynt å rydde opp i fire års rot. I helga fant jeg «souvernirer» jeg fikk med meg hjem fra Guantanamo. Et kosedyr, en T-skjorte, caps og noen mentoltabletter i en spesiell Guantanamo-boks. For på basen selges det souvernirer. Det er like absurd som at våre militære presseoffiserer ville arrangere en hyggelig barbeque på stranden for oss tiltreisende reportere. Vi takket alle nei. Det virket smått surrealistisk å dra på fest for å hygge oss, mens vi var der for å skrive om menneskerettigheter, waterboarding og terrormistenkte som har sittet i årevis uten dom.

Se bilder fra presseturen til Guantanamo her: https://www.facebook.com/elin.sorsdahl?ref=tn_tnmn#!/photo.php?fbid=134771583217627&set=a.134770189884433.19245.109543652407087&type=1&theater 

 Twitter @ElinsTV2no