Hva skjedde med Newtown-effekten? (Eller Obamas våpenfiasko)

NEW YORK/ATLANTA: Han sier det er den verste dagen han har hatt som president. Tjue barn, seks ansatte på skolen, en mor og en drapsmann. Alle døde i Newtown 14. desember i fjor. President Obama har siden massakren kjempet for å stramme inn våpenlovene i USA betydelig. Han ser ut til å gå på et kraftig nederlag.

Sist uke var jeg i Georgia for å snakke med våpen-tilhengere og våpen-motstandere. Eller rettere sagt folk som vil beholde lovene slik de er, eller liberalisere dem og folk som mener at Newtown var et veiskille og nå må lovene strammes kraftig til.

Etter snart fire år i USA har jeg lært mye om landet, kulturen og menneskene, selv om det er masse jeg fortsatt har vanskelig for å begripe. Det ene er amerikaneres forhold til våpen. Troen på at våpen skaper trygghet. Voldskulturen som har rot helt tilbake til revolusjonen. I Georgia laget jeg en sak på studenter som vil ha våpen med inn på campus, universitetsområdet. Slike grupper finnes over hele USA. Vi var hjemme hos Robert på gutterommet i middelklassevillaen. Der var også kompisene Kyle og Kyle. Robert viser oss at han oppbevarer en av sine pistoler på nattbordet. Han tar den på seg om morgenen og bærer våpen hele dagen, bortsett fra inne på universitetsområdet. Det samme gjør de to andre gutta. De er på samme alder som mine egne to sønner. Jeg kan ikke se dem for meg ta på seg pistolbeltet før frokost og bære det på seg hele dagen.  Og Robert, Kyle og Kyle er ikke noen våpen-nerder, noen unntak.  Vi møter mange i Georgia som bærer våpen. Vi besøker en skytebane. Folk har med seg barna sine, som sitter med øreklokker, mens mor og far øver på selvforsvar med våpene sine.  Å gå på skytebanen er som å gå på bowling for mange amerikanere. En kjær hobby.

Adam Lanza brukte et halvautomatisk våpen og høykapasitets-magasiner. Han trengte ikke lade om før han meide ned seksåringene i første klasse på Sandy Hook barnskole.

Newtown satte igang en av de mest opphetede våpendebattene i USA på mange år. Presidenten gikk høyt på banen, og satte ned en gruppe ledet av visepresidenten, som skulle komme med forslag til innstramninger. Det første som røk ut av Obamas forslag var forbudet mot halvautomatiske våpen. Så forbudet mot høykapasitets-magasiner. Det eneste som står igjen er et utvannet forslag om bakgrunnsjekk for våpen som kjøpes på messer eller omsettes direkte mellom private. Lobby-organisasjonen National Rifle Association (NRA) har jobbet hardt og lykkes. De gir valgkamp-bidrag til halvparten av medlemmene av Kongressen. I 2014 er det valg igjen. Ingen vet sikkert hvor mange våpen det finnes i USA, for opprettelse av våpenregistere er svært omstridt. Men det antas at det er minst 300 millioner våpen i landet. Halvparten av alle amerikanske husholdninger har våpen, mange av dem flere enn ett. Når jeg skriver denne bloggen pågår det en gisselaksjon med en bevæpnet mann nær Atlanta i Georgia. Andre skytedramaer når knapt opp i nyhetsbildet, siden det skjer så ofte. Siden Newtown er over 3000 mennesker drept med skytevåpen i USA. Newtown-effekten var ikke sterk nok til å stramme inn våpenlovene, så det monner noe. Men på den annen side: Hvis det er en voldskultur som må endres, vil det da hjelpe å stramme inn på noen lover?

RETTELSE: Bakgrunnsjekk for salg mellom private har gått ut av lovforslaget, men kjøp av våpen på internett og på messer vil i fremtiden kreve bakgrunnsjekk av kjøperen. Senatet starter behandlingen i dag, torsdag. Lovforslaget gir også utvidet rett til å kjøpe våpen, blant annet i andre stater, hvis du har bæretillatelse i en stat. Og for militært personale, som er stasjonert i andre stater, til å kjøpe våpen i hjemstaten.