Thanksgiving etter Sandy

NEW YORK: Vi plukker med oss søtpoteter på Whole Foods og kalkunen ligger allerede i marinade i kjøleskapet. I disse dager avsluttes alle samtaler med et kjekt Happy Holidays. Vi er på vei inn i en av de få felles feiringene alle amerikanere kan samles om, fordi det ikke er en høytid knyttet til religion. Thanksgiving. På 5.avenue gjøres alt klart til Macy’s parade. Med gigantballonger og flåter. Nytt i år er blant annet Rex the happy dragon-ballongen og Teenage mutant Ninja-flåten. 

På TV ser vi bilder av presidenten som benåder en kalkun i rosehagen i det Hvite Hus, en tradisjon fra John F. Kennedys tid.  Det er bare timer til landet nærmest går i «lockdown».  Det første året vi bodde i USA undervurderte vi hvor stengt det blir. New York er et 24-timers-samfunn, hvor du kan gå ut og kjøpe deg en skriver ved midnatt på en søndag. På Turkeyday-torsdagen så vi nedover gata og alt var stengt.

I denne langhelgen som starter den fjerde torsdagen i november, reiser nærmere 45 millioner amerikanere. Hjem til familien stort sett. I New York er det ikke en leiebil å oppdrive. Hundrevis av biler ble ødelagt av stormen Sandy. Løsningen er leiebil.

Det er tre uker siden Sandy, og stormen har forlengst forlatt det internasjonale nyhetsbildet. Det er ikke lenger så massiv dekning av stormens skader i lokale medier heller.

Når vi setter oss ned torsdag kveld til duftende kalkun med saftig stuffing er det 47 000 hjemløse i New York, som kanskje får en Thanksgiving-middag på et herberge eller i en kirke. De har vært hjemløse lenge og det er et rekordhøyt tall. I tillegg kommer alle de «nye» hjemløse.  Folk på Staten Island, på Rockaway Beach eller Red Hook i Brooklyn. Som mistet alt de eide i Sandy. Denne uken stengte det siste evakueringssenteret etter stormen. Mange husløse er plassert på hoteller til 300 dollar natten. Mange har mistet jobben fordi de ikke hadde mulighet til å komme seg dit rett etter stormen. Arbeidslivet kan være nådeløst i denne byen.  Offentlige etater som vanligvis forsøker å finne husly til 47 000 hjemløse jobber på spreng. En del Sandy-ofre bor fortsatt i hus uten strøm og vann, og nekter å forlate hjemmene sine av frykt for plyndring. I min del av byen merket vi knapt Sandy. Heldigvis. Thanksgiving handler om å være takknemlig for det som står på bordet. I New York i år er det mange som ikke en gang har et bord.