Nei til voldtekt og homofobi

 I natt kastet amerikanerne gammeldagse holdninger til kvinner, homofile og innvandrere på skraphaugen.

 

 De gjenvalgte en afroamerikansk president, som de langt fra er hundre prosent fornøyd med. De ga Barack Obama ny tillit, ikke fordi han er ny, har spennende visjoner og store talegaver. Ikke fordi han er svart.

De valgte Obama fordi det er ham som person de tross alt har størst tillit til, det er Obamas politikk og verdier de har mest tro på.

Det var historisk da Obama ble valgt som USAs første svarte president i 2008. Når amerikanerne gjenvelger ham, går han også inn i historien som en av USAs største presidenter. Obamas helsereform, som sikrer de fattige helseforsikring blir stående som en påle. Og nå kan presidenten med større selvsikkerhet enn før ta tak i immigrasjonsloven.

Mitt Romney ble ikke vraket fordi han er mormon eller en rik forretningsmann. Som sjåføren oppsummerte for meg på vei hjem fra valgvaken i en av Chicagos svarte nabolag i Hyde Park i natt, Romney tapte fordi han ikke liker innvandrere og homofile.

Romney er i utakt med folket, som valgte inn demokraten Tammy Baldwin fra Wisconsin. Hun blir den første åpne homofile senatoren i amerikansk historie.

Samtidig ble de republikanske voldtekts-politikerne og senatorkandidatene Todd Akin og Richard Mourdock ettertrykkelig vraket. Mourdock sa indirekte at en voldtekt kan være Guds vilje, mens Akin uttalte at “illegitime voldtekter” knapt finnes.

Disse ekstreme uttalelsene, sammen med Donald Trumps rasistiske undertone i den stadige sjikanering av Obama har skadet Romney, og det republikanske partiet.

Partiet må bli mer inkluderende, fastslo den tidligere republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich onsdag. Han mener republikanerne må få en mye mer inkluderende holdning til latinamerikanere, som er den raskest voksende folkegruppen i USA.

Romney ba om å bli trodd på at han er den beste til å styre USA fordi han kan styre et selskap, men dette enkle budskapet, som ble gjentatt til det kjedsommelige, gikk ikke flertallet av amerikanerne på.

Det har vært utrolig spennende å følge valgkampen på nært hold, på republikanernes landsmøte i Tampa, demokratenes landsmøte i Charlotte og på presidentdebatter i Denver og Hempstead New York.

Det absolutte høydepunktet var for meg tirsdagens valgvake på Norman’s Bistro i den svarte bydelen Hyde Park Kenwood i Chicago.

 

Reporter Ingvild Jensen på valgvake i Chicago med Claudette Redic og Joy Sigur Ramsa

Jeg og lydkvinnen til en lokal radiostasjon var de eneste hvite på valgfesten. Min frykt for at det kanskje ikke var så populært at jeg blandet meg inn i feiringen ble gjort til skamme. Obama er en president for hele Amerika, jublet de. Aldri har jeg følt meg mer ivaretatt og inkludert på noe utested. Etter at Obama hadde holdt sin fantastiske seierstale ble jeg geleidet ut i natten av kelneren min gjennom kvelden til en ventende sjåfør, og bedt om å ringe tilbake til bistroen for å bekrefte at jeg var kommet trygt hjem.

Jeg ser Dow-indeksen falt kraftig i dag, og at pessimister spår at det kommer til å gå dårlig med amerikansk økonomi. Tiden vil vise om Obama klarer å få økonomien på rett kjøl. Men valgkampen og valget i 2012 kommer uansett til å lyse i min historiebok.

 • Anonym

  Jesus har aldri eksistert: http://www.jesusgranskad.se/

 • Tom

  Jeg tror at det er lengre siden USA sitt flertall fikk ett like OK synspunkt og holdning overfor homo/bi-file/lesbiske som Europa (inkludert Norge) har i dag,

  Jeg tror også at det er tull å mene at USA sin befolkning ikke før i “dag” har hatt ett like stort grep om likestilling som Europa (inkludert Norge).

  Videre så er det basert på tull og fjas at motstanden mot innvandring i USA er lavere/ endret nå i forhold til før? Motstanden mot innvandringen er like stor (over 50 % av de respektive lands stemmeberettiget sine meninger)i Europa inklusiv Norge og i USA, Australia etc. Derimot tar TV2 reporteren her og fremlegger en syn farget av uforstand og uvitenhet

  For når man sier at holdningen mot innvandring er stor (sannsynligvis over 50% både i Europa og i USA), ja så betyr ikke det at om man er mot innvandring så mener man at folk fra andre nasjoner er mindre verd eller har mindre verdi. Det er slike sure, meningsløse tanketomme ord som TV2 fremmer som har gjort innvandringsdebatten til en polarisering sak.

 • Jesus er en Gud, men ikke den allmektige Gud. Det er Jahve, hans far. Hallelu Jah!

 • Anonym

  Mulig dere tror det selv, det men GUD(Jesus) er mye større enn at noen fiser klarer å utrydde hans evige lover enten dere er for eller mot det ene eller det andre, for han er den samme i går i dag og for alltid og hans ånde lever i de mennesker han vil bruke og de oppstår i de mennesker han vil bruke. Dette er lover som aldri går av moten, og det er verken voldtekt eller drap eller forfølgelse slik som i islam, men det er lover for hvordan vi bør leve for å ha det godt på denne ene planeten i solsystemet hans.

 • Anonym

  Litt av en “reporter” TV2 har skaffet seg.. som om valget var ja eller nei til voldtekt. Skjerp deg, kjerring.
  Forøvrig har man rett i at den sunne skepsis og motstand mot de homofile opplever trangere kår enn ønsket. Det er derfor viktig å mobilisere mot de kreftene som Hussein og hans tilhengere slipper løs når de åpner sin venstrevridde pandoras eske.