Nei til voldtekt og homofobi

 I natt kastet amerikanerne gammeldagse holdninger til kvinner, homofile og innvandrere på skraphaugen.

 

 De gjenvalgte en afroamerikansk president, som de langt fra er hundre prosent fornøyd med. De ga Barack Obama ny tillit, ikke fordi han er ny, har spennende visjoner og store talegaver. Ikke fordi han er svart.

De valgte Obama fordi det er ham som person de tross alt har størst tillit til, det er Obamas politikk og verdier de har mest tro på.

Det var historisk da Obama ble valgt som USAs første svarte president i 2008. Når amerikanerne gjenvelger ham, går han også inn i historien som en av USAs største presidenter. Obamas helsereform, som sikrer de fattige helseforsikring blir stående som en påle. Og nå kan presidenten med større selvsikkerhet enn før ta tak i immigrasjonsloven.

Mitt Romney ble ikke vraket fordi han er mormon eller en rik forretningsmann. Som sjåføren oppsummerte for meg på vei hjem fra valgvaken i en av Chicagos svarte nabolag i Hyde Park i natt, Romney tapte fordi han ikke liker innvandrere og homofile.

Romney er i utakt med folket, som valgte inn demokraten Tammy Baldwin fra Wisconsin. Hun blir den første åpne homofile senatoren i amerikansk historie.

Samtidig ble de republikanske voldtekts-politikerne og senatorkandidatene Todd Akin og Richard Mourdock ettertrykkelig vraket. Mourdock sa indirekte at en voldtekt kan være Guds vilje, mens Akin uttalte at “illegitime voldtekter” knapt finnes.

Disse ekstreme uttalelsene, sammen med Donald Trumps rasistiske undertone i den stadige sjikanering av Obama har skadet Romney, og det republikanske partiet.

Partiet må bli mer inkluderende, fastslo den tidligere republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich onsdag. Han mener republikanerne må få en mye mer inkluderende holdning til latinamerikanere, som er den raskest voksende folkegruppen i USA.

Romney ba om å bli trodd på at han er den beste til å styre USA fordi han kan styre et selskap, men dette enkle budskapet, som ble gjentatt til det kjedsommelige, gikk ikke flertallet av amerikanerne på.

Det har vært utrolig spennende å følge valgkampen på nært hold, på republikanernes landsmøte i Tampa, demokratenes landsmøte i Charlotte og på presidentdebatter i Denver og Hempstead New York.

Det absolutte høydepunktet var for meg tirsdagens valgvake på Norman’s Bistro i den svarte bydelen Hyde Park Kenwood i Chicago.

 

Reporter Ingvild Jensen på valgvake i Chicago med Claudette Redic og Joy Sigur Ramsa

Jeg og lydkvinnen til en lokal radiostasjon var de eneste hvite på valgfesten. Min frykt for at det kanskje ikke var så populært at jeg blandet meg inn i feiringen ble gjort til skamme. Obama er en president for hele Amerika, jublet de. Aldri har jeg følt meg mer ivaretatt og inkludert på noe utested. Etter at Obama hadde holdt sin fantastiske seierstale ble jeg geleidet ut i natten av kelneren min gjennom kvelden til en ventende sjåfør, og bedt om å ringe tilbake til bistroen for å bekrefte at jeg var kommet trygt hjem.

Jeg ser Dow-indeksen falt kraftig i dag, og at pessimister spår at det kommer til å gå dårlig med amerikansk økonomi. Tiden vil vise om Obama klarer å få økonomien på rett kjøl. Men valgkampen og valget i 2012 kommer uansett til å lyse i min historiebok.