Fire nye år

CHICAGO, ILLINOIS: Barack Obama har vunnet gjenvalg og fire nye år i Det hvite hus.

Obama gjorde så å si rent bord i vippestatene, og bekreftet det de fleste vippestatsmålingene viste på forhånd.

Presidenten vant New Hampshire (4), Iowa (6), Nevada (6), Colorado (9), Wisconsin (10), Virginia (13) og Ohio (18), i tillegg til Pennsylvania (20), Minnesota (10) og Michigan (16). For øyeblikket leder han også i Florida (29).

Dersom Obama også vinner Florida, er det kun Indiana og North Carolina som har gått fra å stemme demokratisk i 2008, til å stemme republikansk i år.

Obama lå foran i flere vippestater enn Romney ved inngangen til valgdagen, og hadde en langt lettere vei til seier. Da resultatene tikket inn ble det etter hvert klart at Romney ikke gjorde det godt nok der han måtte vinne, og at vippestatsmålingene hadde gitt en god pekepinn på valgutfallet.

Obama er den tredje presidenten på rad som vinner gjenvalg, mens Romney på sin side den tredje tapende presidentkandidaten fra Massachusetts i løpet av de siste 24 årene. Obama er imidlertid den eneste presidenten i nyere tid som vinner gjenvalg med med færre valgmenn enn i den første, vinnende valgkampen.

Saken oppdateres senere i dag.