Obama strammer grepet, men fortsatt vipper åtte stater

Det er fem dager igjen og i natt utlignet Barack Obma Mitt Romneys ledelse på de nasjonale meningsmålingnene I USA. Samtidig styrker Obama sin posisjon  i flere vippestater – men løpet er fortsatt helt jevnt.

Trykk på bildet for større versjon.

Vi gjør ingen endringer på vårt prognosekart i dag. Det er gode nyheter for Obama, som altså har kortest vei til de 270 valgmennene som trengs for å vinne presidentvalget i USA. Spesielt oppmuntrende for presidenten er enda en håndfull gode målinger i Ohio, som har valgt «riktig» president de siste 48 årene.

Teoretisk kan republikanerne klare seg uten Ohio, men uten Florida er Mitt Romney sjanseløs. Derfor er det dramatisk at republikanerens ledelse i «The Sunshine State» har skrumpet inn fra 2,8 til 1,2 prosentpoeng de siste to ukene.

Samlet antar nå vår valgekspert Terje Sørensen at styrkeforholdet mellom Obama og Romney er 60/40. Trenden ser altså ut til å snu for presidenten, men fortsatt er stillingen ekstremt jevn i sju av de åtte vippestatene over. Det såkalte RCP-snittet beregnes av nettstedet Real Clear Politics og har vist seg som en god indikator på hva som skjer valgnatten.  I Colorado, Iowa, Viriginia og Florida er løpet så jevnt at det fort kan gå både timer og dager før de til sammen 54 valgmennene her er fordelt. Dermed KAN hele valget bli hengende i luften.

TV 2 Nyhetskanalen sender direkte hele valgnatten, fra klokken 22.00. Vi følger opptellingen i alle stater direkte og våre valgeksperter Terje Sørensen og Kjetil Løset erklærer statene  for TV 2. Ofte vil de være først.