Republikanernes redningsmann i San Francisco

– Så det er her dere gjemmer dere?

Den unge, velkledde mannen på bildet jobber i dotcombransjen og har kontor downtown, like ved byens nest mest kjente bro, Bay Bridge. Endelig har jeg funnet en republikaner, og ikke en hvilken som helst: Thomas Moyer (30) er nestleder San Francisco Young Republicans og medlem i styret til San Francisco Republican Central Committee. Ikke minst står han bak bloggen Moderate Moyer og er forfatter av boka A Conservative Survival Guide to San Francisco, som kom ut tidligere i år.

– Den er skrevet til likesinnede som ankommer byen og ikke vet helt hva de har i vente. Folk som er gift og har barn, for eksempel, og som kanskje ønsker å unngå alle de eksotiske fellene byen har å by på. Man kan jo støte på mye rart i gatene her; homofile som har sex i all offentlighet under Folsom Street Fair, menn som løper nakne rundt på gata – sånne ting som jeg selv ikke var forberedt på da jeg flyttet hit for ti år siden, forklarer Moyer om bokprosjektet.

Istedenfor å irritere seg over byens rariteter har han lært seg å elske San Francisco for alle dens vakre aspekter. Men hver eneste dag kjenner Moyer på kroppen hvordan det er å være konservativ i USAs mest venstrevridde by.

– Vi har ikke hatt en republikansk borgermester på 50 år. Og sist gang San Francisco stemte på en republikansk president var da Eisenhower stilte til valg i 1952, så det begynner jo å bli en stund siden, det også.

– Men du gir ikke opp?

– Nei. Enten kan jeg sitte på gjerdet og klage over at ikke ting går min vei, eller så kan jeg reise meg opp og gjøre noe. Jeg ønsker å endre retningen denne byen beveger seg i. Vel går det bra i teknologibransjen og medisinnæringen, men likevel er arbeidsledighetstallet på over 10 prosent. Skatte- og fordelingspolitikken er i ferd med å svekke hele statens økonomi, og dette må snus.

– Så hva er planen din?

– Vi tar ett skritt av gangen, og prøver stadig å verve nye grupper til partiet. Det viser seg for eksempel at folk fra de kinesiske og søramerikanske miljøene i byen egentlig er enige i mange aspekter ved vår politikk. De bare vet det ikke ennå, for det er ingen som har snakket med dem om dette. Men vi blir alltid truet, kjeftet på, ja til og med spyttet etter, når vi er ute og går rundene våre. Likevel står vi på og gjør hva vi hva vi kan, fortsetter Moyer tappert.

I klippet under, hentet fra Fox News, utdyper forfatteren både bokprosjektet og disse opplevelsene:

– Hva er det aller viktigste for deg i denne valgkampen?

– Dette er sikkert et kjedelig svar, men sysselsetting og økonomi veier tyngst for meg i år. Vi trenger en økonomisk plan som gjør at arbeidsmarkedet kommer seg på beina igjen. USA har et seriøst problem når det kommer til arbeidsledighet, men også retningen landet vårt er i ferd med å dreie. Nest viktigst for meg er Benghazi-saken: En amerikansk ambassadør og tre av hans kolleger er nettopp drept på grunn av en svikt høyere opp i systemet.

– Mener du at Obama var ansvarlig for Benghazi-drapene?

– Vi må grave dypere i denne saken, for noe har sviktet på høyt nivå. Det kan ha vært Obama, det kan ha vært andre i hans administrasjon. Men noen gjorde en alvorlig glipp, og de bør stilles til ansvar for dette.

– Hva tenker du om det som kalles krigen mot kvinner i denne valgkampen?

– Ærlig talt syns jeg det er alt for mye demagogisering av republikanerne og deres kvinnepolitikk. Det er jo faktisk mange kvinner i partiet. I sentralkomiteen i San Francisco er det til og med flertall av kvinner. Dessuten finnes det også mange kvinnelige abortmotstandere.

– Hvordan reagerte du på kommentarene til Todd Akins, og nå sist Richard Murdock, som hevdet at graviditet etter voldtekt er Guds vilje?

– Disse uttalelsene er helt idiotiske. Enten bommet Akins og Murdock på det de forsøkt å si, eller så har de seriøse problemer begge to. Heldigvis er ikke slike tanker representative for resten av partiet.

– Hva er ditt synspunkt på abort?

– Jeg er mot abort, og mener alt liv er hellig. Men likevel må det finnes unntak fra regelen, for eksempel i tilfeller av voldtekt, incest eller dersom morens liv står på spill. Med andre ord følger jeg Mitt Romneys syn i denne saken.

– Men som abortmotstander bør man vel være for prevensjon?

– Vel, hvis du er promiskuøs og har sex med masse forskjellige folk over alt uten å bruke prevensjon, så er jo ikke det en særlig lur oppførsel.

– Jeg mente for eksempel tilbud om prevensjon til en 16-17 år gammel jente som har sex med kjæresten, men ikke ønsker å bli gravid. Slik som den nedleggingstruede organisasjonen Planned Parenthood bidrar med?

– Poenget er at jeg ikke syns staten skal betale for den enkeltes sexliv. Det er opp til hver og en å passe på seg selv. De unge parene kan kjøpe seg en pakke med kondomer. Det koster under 10 dollar.

Republikaneren Thomas Moyer elsker mangse sider ved den vakre, men rekorddemokratiske byen sin.

– Noen republikanere omtaler Europa og særlig de skandinaviske landene for sosialistland og kommuniststater. Hva er det ved sosialisme du frykter aller mest?

– At statskassen til slutt skal tømmes for alle andres penger. I USA har vi en lang tradisjon for ikke å bedrive sosialisme, men når det er sagt: Også republikanere tror på ideen om et visst sikkerhetsnett for folk som trenger det. Det er ikke slik at vi er ultraliberalister for anarki og fullstendig nedleggelse av staten, men alt med måte.

– Så for deg handler det mest om økonomi?

– Ja. Man kan jo fortsette og fortsette å heve skattene, skattlegge de rike og andre bestemte folkegrupper mer, men det er ikke min greie. Selv er jeg ikke rik, men likevel syns jeg det fins grenser for hva de rikeste skal finansiere. Mitt ideal er å gjøre det enklere for folk å klare seg selv, og å skape flere arbeidsplasser. Det er slik vi har bygget landet vårt, og til tross for finanskrisen, har jo denne modellen funket ganske så bra.

– En gjennomsnittsnordmann betaler ca 40 prosent i skatt. Dette dekker i stort monn helsetjenester, skole, utdanning, pensjon, arbeidsledighetstrygd og barnehage. Hva tenker du om det?

– At det høres ut som dere har en bedre og mer effektiv økonomisk styring enn oss. Hvis jeg fikk alt det du lister opp for skattepengene jeg betaler, er det mulig at også jeg hadde vært for dette systemet.

– Så du syns det høres ok ut?

– Ja. Men i USA har det vært så mye ineffektivitet. Ærlig talt virker det som om skattepengene bare forsvinner i et svart hull her. Men demografien i Norge gjør det kanskje enklere å drive effektiv fordelingspolitikk?

 – Det har du nok rett i. Vi er bare 5 millioner mennesker med masse oljepenger på bok.

– Nettopp. Jeg tror hvert land må finne sin egen vei, avhengig av hvem de er og hvor de bor.