For fire år siden ledet Barack Obama seks av de åtte vippestatene i dagene før valget. Han vant alle. Også i år snakker vi om åtte vippestater. Obama leder bare i fem av dem. Og ledelsen er mindre.
Se på denne tabellen. Slik var situasonen to dager før presidentvalget i 2008. Obama ledet i seks av de åtte vippestatene. Han vant alle. Med fasiten i hånd kan vi dermed slå fast flere ting:
* Det såkalte RCP-snittet, altså snittet av de siste meningsmålingene slik det beregnes av nettstedet Real Clear Politics, er en god indikator. Unntaket er Nevada der meningsmålerne bommet stygt og delvis Colorado.
* Obama ble undervurdert i seks av åtte vippestater. McCain ble undervurdert i Florida.
* Målingene traff meget godt på Ohio, som i praksis endte opp med å avgjøre valget.
* Målingene forutså helt riktig de tre statene med dødt løp: I Missouri, North Carolina og Indiana tok det opp til et par uker før en vinner var klar.
Denne tabellen viser situasjonen akkurat nå, seks dager før årets valg. Akkurat som i 2008 står vi igjen med åtte vippestater, men denne gangen leder Obama bare fem av dem. Romney leder én og to er uavgjort.
Hvis vi skulle driste oss til å trekke noen av konklusjonene fra 2008 med oss til dette valget kan vi begynne med å tenke oss at Ohio og Virginia blir akkurat så jevne som det ser ut. Her traff jo målingene godt sist. Og hva med Florida? I 2008 var dette den eneste av vippestatene der Obama ble målt for høyt. Kan det samme være tilfelle i år? At Romneys ledelse er mer solid her enn 1,4 prosentpoeng?
Lenger er det farlig å trekke det. Valgene i 2008 og 2012 er fundamentalt forskjellige. Den historiske begeistringen, mobiliseringen av de unge og valgdeltagelsen vil neppe gjenta seg. Derfor er det også en utfordring å lage meningsmålinger.
Men en ting er lett å si: Det er MYE jevnere i år: Hvis de fire statene der det nå skiller mindre enn to prosentpoeng blir «hengende» på valgnatten, ja så blir hele presidentvalget hengende i løse luften.