Stor poll of polls: Romney vinner stemmene, taper valget

Mitt Romney får flest stemmer, men taper presidentvalget i USA. Det kommer frem i en omfattende «poll of polls», utarbeidet av TV 2s valgekspert Terje Sørensen.

Barack Obama taler under et valgkamparrangement i Cleveland, Ohio på torsdag. Foto: Christopher Dilts, Obama for America. CC: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/

 De siste par dagene har tallknuser Sørensen gått gjennom samtlige lokale meningsmålinger som er publisert på delstatsnivå de siste 14 dagene. Vi går ikke lenger tilbake. Snittet av målingene er stat for stat omregnet til stemmetall, noe som gjør at vi kan beregne både det totale, nasjonale stemmetallet – og fordelingen av valgmenn. Her er tallene som viser at Romney ligger an til å få flest stemmer:

Barack Obama 64.539.624     49,16%
Mitt Romney 64.772.596 49,34
Andre   1,49%

Som kjent er det slik at såkalte valgmenn og ikke det totale stemmetallet avgjør om du kan bli president i USA. Og akkurat nå er vi en situasjon som bekrefter det enkelte oppfatter som en absurd del av det amerikanske valgsystemet.  Du kan tape «the popular vote» men vinne valget. For når vi går gjennom vår poll of poll stat for stat ender Barack Obama opp med flere valgmenn enn Romney. 

Barack Obama

281

Mitt Romney

257

Skal Romney vinne valget må han sette inn støtet i vippestatene New Hampshire, Ohio, Wisconsin og Nevada, som alle går til Obama ifølge vår poll of polls. Her er avstanden opp til den sittende presidenten minst.

Jevne stater der Obama leder
ihht. TV 2s poll of polls 
 
Ohio Obama +1,0
New Hampshire Obama +1,35
Nevada Obama +2,3
Wisconsin Obama +2,7

 PS! I stater der det ikke finnes ferske meningsmålinger har Terje på bakgrunn av snittet av de oppdaterte, nasjonale målingene justert stemmetallene fra valget i 2008. Vi legger til grunn en nasjonal ledelse på 0,8 prosent for Romney og justerer følgelig tilsvarende opp de republikanske stemmetallene og justerer ned de demokratiske stemmetallene fra 2008. Dette gjelder verken vippestater eller stater som anses som leaning, men solide røde eller blå stater som California og Texas.