Romney “tar en Erna”

 Mitt Romney har gjort som Erna Solberg, han har tatt en “total makeover”.

 

Mitt Romney kan bli USAs neste president, og kona Ann USAs nye førstedame. Foto: AFP

For oss poll-junkies som sjekker meningsmålingene for den amerikanske valgkampen flere ganger om dagen, har det vært fascinerende å følge med på hvordan vinden har snudd for Romney de siste ukene.

Det har fått meg til å tenke på Erna Solberg, for bare én gang tidligere har jeg opplevd at populariteten har snudd så totalt for en politiker fra den ene dagen til den andre.

Romney var ikke engang godt likt blant sine egne da republikanerne nominerte ham, men han ble valgt fordi de sterkeste konkurrentene, Rick Santorum og Newt Gingrich, ble regnet som enda mer uspiselige for amerikanske velgere.

Partifellene konkluderte til syvende og sist med at Romney var den kandidaten som hadde størst sjanse til å vinne valgkampen mot president Barack Obama.

Men på meg virket tvilen sterkere enn troen da jeg kom til republikanernes landsmøte i Tampa den første uka i september. Romney var så stiv og ubekvem og så upopulær at man så det som nødvendig med en “total makeover”. Hele landsmøtet handlet om å gjøre Romney mer menneskelig. Kone, barn venner og partifeller stod i kø med tåredryppende historier om hvilken fantastisk ektemann, far, trofast venn og lojal partifelle han er.

 

tv2.no på plass på Republikanernes landsmøte i Tampa i begynnelsen av september.

Jeg stod mellom delegatene fra Texas da Romney holdt sin avsluttende tale. De virket svært lettet da Romney hadde kommet seg helskinnet igjennom alt og de kunne gå hjem. Det tok ikke akkurat av for Romney, men landsmøtet slo sprekker i demokratenes demonisering av ham som en kynisk forretningsmann, som bare vil gjøre de rike enda rikere.

Mens delegatene pakket sammen begynte jeg å lete etter Høyres partileder Erna Solberg, som var invitert som gjest på landsmøtet. Jeg hadde gjort en avtale med rådgiveren hennes om et intervju. På reporterblokka stod det et spørsmål om hun trodde vinden kunne snu for Romney, slik den gjorde for henne på Høyres landsmøte i 2009.

Stakkars Erna, våren 2009 gikk det nesten ikke en dag uten at noen krevde at hun måtte gå av som partileder og gi plassen til Per-Kristian Foss. Men Erna fikset seg opp, gikk ned i vekt, la fra seg kalkulatoren, ble en varmere politiker og reiste seg som en fugl Føniks på Høyres landsmøte.

Om hun kjenner seg igjen i Romney, vet ikke jeg, for jeg så ikke noe til verken henne eller rådgiveren etter Romneys tale, de dukket aldri opp.

Men Romney har jeg sett mye til de siste ukene. Det var helt rått hvordan han la seg langflat etter kvinnelige velgere i den siste presidentdebatten og framstod som den mest fredselskende amerikanske politikeren noensinne.

Den første presidentdebatten i Denver var helt ødeleggende for Barack

Obama, og selv om han har vunnet de to siste rundene, er Mitt Romney nå nærmere til å bli amerikansk president, enn Erna Solberg er til å bli norsk statsminister.