Bom stille

To uker før selve valgdagen ser TV 2 s valgekspert Terje Sørensen ingen endringer på vårt valgmannskart. Derfor tenkte vi det kunne passe å spekulere litt. Og konklusjonen er uansett at dette blir et uhyre jevnt og spennende valg.

Trykk på kartet for større versjon

La oss begynne med kartet fra vår forrige bloggpost. Stillingen er den samme i dag. Barack Obama leder med 217 valgmenn mot Mitt Romneys 206. Det trengs 270 valgmenn for å vinne og vi vurderer det slik at det nå gjenstår ni vippestater der  løpet er så jevnt at vi ikke kan slå fast noen klar favoritt. Til sammen har disse ni statene 115 valgmenn – mer enn nok til å avgjøre valget både for Obama og Romney.

Ok. Vi mangler klare tendenser, men la oss spekulere litt. Hvordan kan valgnatten komme til å utvikle seg? La oss ganske enkelt begynne med å fordele de usikre vippestatene mellom kandidatene. For selv om det er jevnt, så er det jo noen som leder.

Trykk på kartet for større versjon.

Altså: Hvis det var valg i kveld, og hvis snittet av meningsmålingene hos realclearpolitics.com stemmer, så ville Barack Obama vunnet med 277 valgmenn mot Mitt Romneys 261. Det er en knapp seier, og for Mitt Romney må dette kartet være en stor inspirasjon. Han trenger bare ni valgmenn, så kan han flytte inn i Det hvite hus. Kampen står selvfølgelig i vippestatene, eller the battleground states, markert med gult her. Spørsmålet er bare hvilke av disse statene Romney skal satse på å fravriste Obama i innspurten.

Det beste ville jo være å ta Ohio eller Pennsylvania, de to største vippestatene der Obama leder. For Pennsylvania sin del skal det mye til, den rektangulære staten er den av vippestatene som heller klarest mot Obama. Ohio er jevn, og det blir ofte sagt at ingen kan vinne presidentvalget uten denne staten. Men så langt har Obama stått i mot her og han har ingen planer om å gi seg.

Dermed gjenstår de mindre statene Nevada og Iowa med seks valgmenn hver. Her er det jevnt, men Romney må vinne begge statene for å bli president. Det skal mye til. Særlig er Nevada en hard nøtt.

Vi føler oss ganske sikre å at republikanerne lenge har forutsett akkurat denne situasjonen. Strategene har innsett av det ikke finnes noen enkle veier rundt Ohio. De måtte ha en plan B, en stat som i kombinasjon med småstater som New Hampshire eller Iowa kunne erstatte behovet for å vinne Ohio. Og svaret er Wisconsin.

Slik kartet ser ut nå trenger Romney bare Wisconsin, en stat Obama vant med stor margin i 2008, der han også lå langt foran på målingene i sommer. Men med valget av Paul Ryan som visepresidentkandidat har republikanerne lykkes i å sette staten i spill. Obamas forsprang er nesten spist opp og staten kan bli den jokeren mange har håpet på.

At Romney nå også har tatt innpå i Ohio øker bare presset på Obama.

Vippestater der Romney leder

Virginia (13) +0,1
Colorado (9) +0,2
New Hampshire (4) +1,0
Florida (29) +2,1

Vippestater der Obama leder
Ohio (18) +2,2
Iowa (6) +2,4
Wisconsin (10) +2,8
Nevada (6) +3,0
Pennsylvania (20) +5,0