Rommey leder, men ikke nok

Dagen etter den andre presidentdebatten slår vi fast at Mitt Romney leder på Barack Obama. Men han leder ikke nok.

Følg meg på www.twitter.com/khd

Det er nå to uker siden Mitt Romney overumplet Barack Obama i den første tv-debatten og kom på offensiven i valgkampen. Han tok ledelsen nasjonalt og er fortsatt i front med 0,4 prosent.  Problemet for Romney er at han fortsatt ikke «plukker vippestater». De lokale og avgjørende målingene har ikke flyttet seg i samme grad som de nasjonale.

Trykk på kartet for større versjon.

Derfor blir det bare to endringer på vårt valgkart i dag: Vi flytter Arizona (11) over fra sannsynlig til sikker Romney. Og viktigere, vår valgekspert Terje Sørensen flytter  industristaten Pennsylvania (20) fra sannsynlig Obama og over blant vippestatene. Dermed svekkes Obamas ledelse i antall valgmenn fra 237 – 206 til 217 – 206. Alt er med andre ord åpent, det er 115 valgmenn i ni stater å slåss om. Og som kjent trengs det 270 valgmenn for å bli president. Husk også at vinneren i en stat, på et par untak nær, stikker av med ALLE valgmennene der.

I vår forrige bloggpost skrev vi om visepresidentdebatten mellom Joe Biden (D) og Paul Ryan (R) fra Wisconsin. Akkurat som gårsdagens debatt nummer to mellom Romney og Obama var slaget mellom Biden og Ryan jevnt. Følgelig var utslaget på meningsmålingene ikke stort, heller ikke i Paul Ryans hjemstat Wisconsin.  Vi beholder derfor staten blant vippestatene, noe som i alle fall betyr at valget av Ryan som visepresidentkandidat har hatt en viss effekt. Obama vant Wisconson med nesten 14 prosentpoeng i 2008. Her kan du lese en god analyse av Romney/Ryans to comeback i Wisconsin de siste ukene.

Nå venter vi spent på de første virkelige meningsmålingene etter presidentdebatt nummer to. Men skal vi tro de første reaksjonene blir ikke endringene store. Kandidatene vet nå hvor de har hverandre og de holdt hverandre i sjakk under debatten tirsdag, noe som ikke beveger mange stemmer. Alt tyder altså på et fortsatt jevnt løp i dagene og ukene som kommer.

PS! Vi har nå bestemt oss for norsk terminologi når det gjelder de amerikanske utrrykkene solid, leaning og tossup. Se kartet.