Valget (nesten) ingen snakker om i USA

BROOKLYN HEIGHTS, NEW YORK: Jeg står og venter på å komme inn i sendingen for å snakke om valgkampen. En rotte nærmer seg utstyret vårt. Den er nesten tam. Æsj, ekkelt. Det er midt på natten og vi står rett ved en søppelkasse. Vel, det er ikke tid for å bli distrahert. Det er bare å håpe at rotta holder seg unna de minuttene jeg snakker. Da vi endelig er igang, snakker USA-ekspert Ole Moen og jeg om Romney og Obama. Tidligere og framtidige debatter. Det er presidentkandidatene det handler om før valget i november. Men plutselig dreier Ole samtalen inn på kongressvalget. Det foregår også den 6.november, men får langt mindre oppmerksomhet enn presidentvalget. Det er likevel veldig viktig for nasjonen, og kan påvirke i hvilken grad presidenten kan få igjennom sin politikk de neste fire årene.

I 2008 vant Obama valget, og demokratene vant begge kamrene i Kongressen, i Senatet riktignok støttet av to uavhengige.  Ved mellomvalget i 2010 overtok republikanerne Representantenes Hus. Velgerne var misfornøyde med Obama og sa ifra. I november er det både valg til Senatet og til Representantenes Hus. Ikke alle representanter er på valg, men mange.  I Senatet er 33 av 100 senatorer på valg. Les mer her: http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Senate_elections,_2012

Det er ventet at republikanerne klarer å forsvare flertallet i Representantenes Hus, mens det kan bli jevnere i Senatet. Teoretisk sett kan du få en situasjon hvor Obama vinner valget og skal styre med republikansk flertall både i Senatet og i Representantenes Hus.

Husker du Todd Akin? Republikaneren som i august hevdet at kvinner som blir voldtatt kan «stenge av», slik at de ikke blir gravide. Han er kandidat til senatsvalget, og det er lett å forstå at presset fra partikolleger var tungt, for å få ham til å trekke seg, fordi mye står på spill.   Nå i oktober leder likevel Akin racet i staten Missouri.

Politikerforakten blant velgerne er velutviklet. Det er noe jeg hører mest når jeg er ute på reportasje. Folk spytter ut ordet «Washington» og sier politikerne generelt må skjerpe seg. De siste årene er amerikansk politikk blitt enda mere polarisert enn tidligere. Det gir morsomme valgkamper og debatter, men det blir vanskeligere å styre landet og gjennomføre svært upopulære tiltak for å få USA tilbake som et sunt økonomisk land. Derfor er Kongressvalget viktig og jeg kommer til å rapportere mere om det når vi nærmer oss 6.november.Forøvrig, rotta holdt seg rolig.

3 tanker om “Valget (nesten) ingen snakker om i USA”

Det er stengt for kommentarer.