Debatten hadde effekt, jevnere mellom Obama og Romney

Barack Obama snublet i debatten og Romney gjør det bedre. Men hvor mye tar egentlig republikaneren innpå?

Sist uke spurte vi om Obama kunne avgjøre tidlig. Presidenten hadde sterk medvind og vi poengterte at de tre presidentdebattene fort kunne være Mitt Romneys siste, reelle håp.

Følg meg på twitter.com/khd

Og så innfrir den styrtrike presidentkandidaten så til de grader. Med et uventet stort publikum foran tv-skjermene sjokkerer Romney alle. Han opptrer moderat, forsonende og fornuftig. Det var uventet, det var viktig – og det ga effekt på gallupene. Et snitt av de nasjonale målingene  mandag viser at at avstanden har skrumpet inn til 0,9 prosentpoeng.  Løpet er blitt jevnere, noe som også får konsekvenser for vårt valgkart.

Trykk på kartet for større versjon

Basert på en analyse av det som finnes av meningsmålinger i USA gjør TV 2s valgekspert Terje Sørensen fire endringer siden sist. For det første flytter han Wisconsin (10 valgmenn)  og Ohio (18) fra «leaning Obama» og tilbake til «toss up».

I Ohio hagler det med målinger og i snitt er avstanden mellom de to presidentkantidatene blitt mindre siden debatten. Det skiller nå tre prosentpoeng og derfor sier at vi staten akkurat nå er «too close to call».

I Wisconsin er bildet mer delt. To målinger gir Obama en ledelse på over ti prosent, mens den siste målingen bare gir den sittende presidenten et forsprang på to posentpoeng. Fordi dette er den siste målingen , og fordi den er faktisk er bestilt av Demokratene, velger vi å flytte staten over blant vippestatene.

I tillegg gjør vi endringer med South Dakota og Georgia. Romney styrker seg begge steder, derfor flytter vi statene fra «leaning Romney» til «solid Romney».

Men markert fremgang og tilnærmet dødt løp nasjonalt til tross; Romneys problem er at han ikke får uttelling i form av stater og valgmenn. Fortsatt er bare 206 stater farget røde på vårt kart, akkurat som sist. Han vinner ingen nye. Slik det er nå kan Romney faktisk risikere å vinne  flest stemmer, men tape valget. Årsaken er at han «kaster bort» stemmer i bunnsolide, republikanske stater som Texas og Tennesse.

De neste dagene blir spennende. Ikke minst følger vi med på utviklingen i hjemstaten til visepresidentkandidat Paul Ryan, Wisconsin. Forhåpentlig vil debatten mellom Ryan og visepresident Joe Biden i Kentucky på torsdag gi oss noen svar på hvor sterkt republikanerne egentlig står i staten ved Michigan-sjøen.

Som kjent må man vinne 270 såkalte valgmenn for å vinne det amerikanske presidentvalget. Hovedregelen er at den kandidaten som vinner en stat tar med seg alle valgmennene etter «winner takes all»-prinsippet.

En tanke om “Debatten hadde effekt, jevnere mellom Obama og Romney”

  1. Selv om det er godt å endelig være ute på veien igjen så lurte jeg på verdien av å ta intervalløkter på turboen? Jeg er en stor fan av treningsvideoene fra Sufferfest og synes det er lettere å holde god tråkk- og hjertefrekvens på turboen, unntatt når det gjelder bakkeintervaller hvor jeg ikke sliter med å få fart på hjertet.

Det er stengt for kommentarer.