Ikke lett å bli klok på Romney

Det er ikke lett å bli klok på Mitt Romney. Jeg har studert ham i tv-debatter, lest lange reportasjer og kommentarer om ham. Hørt kona Ann snakke om ham, sett motstanderne twitre om ham. Og jeg har opplevd Romney på nært hold to ganger.Først på landsmøtet til Republikanerne i Tampa, der jeg kunne gå fritt rundt mellom delegatene, og stå og henge bare noen meter fra talerstolen der Romney holdt landsmøtetalen. Senere sammen med Bill Clinton i New York.

Mannen, som har et rykte på seg for å være fjern fra folk flest, og ubekvem i møte med velgerne, virker ihvertfall mer sympatisk på nært hold. Ja, da Romney spøkte og lo på Clinton Global Initiativ virket han rett og slett sjarmerende på meg.

Det som plager meg er at jeg sliter med å se politikeren Romney. Jeg får ikke tak i hva han brenner for, eller rettere sagt; jeg er i tvil om at han brenner for noe i det hele tatt.

Er han bare en forretningsmann som er ute etter den mest prestisjefylte og mektigste posisjonen i USA, eller har han et brennende politisk ønske om å forandre Amerika og spille en rolle i verden?

Man vil jo gjerne tro det beste om folk, og han framstår for meg som en troverdig ryddegutt og en løsningsorientert person, og det ligger politikk i løfter om lavere skatt og mer privatisering. Men folk jeg snakker med her i New York sier han bare bløffer når han lover bedre tider for middelklassen.

Romney har ikke peiling på middelklassen. Han er en riking, som ikke vil gjøre noe for oss, påstod en taxisjåfør og innvandrer fra Tyrkia her om dagen. Da jeg ymtet frampå om at Obama kanskje ikke har gjort så mye for middelklassen de siste årene, heller, fikk jeg oppleve hvordan Bill Clintons retorikk fra Demokratenes landsmøte har slått inn; Obama må få mer tid, ingen kan forandre alt over natta, formante taxisjåføren.

Nå har jeg pakket kofferten igjen, og reiser til Denver i Colorado for å se den første av tre presidentdueller. Det kribler faktisk litt i magen, men det er sikkert ingenting i forhold til den spenningen Romney og Obama har foran duellen. Det er første gang de møtes ansikt til ansikt i valgkampen, og det kan bli skjebnesvangert.

Det sies av eksperter at presidentduellene mellom senator John F. Kennedy og visepresident Richard Nixon var med på å avgjøre valget i 1960. Før duellene lå de to kandidatene likt, men etter den siste duellen hadde Kennedy klart å få et forsprang på fire prosentpoeng.

Hvis Romney nå mot alle odds skulle vinne den første duellen mot Obama i Denver onsdag, kan alt snu.

Da skal jeg for alvor ta meg sammen og bli enda bedre kjent med republikanernes presidentkandidat, og lese den nye biografien om Romney, som til nå bare er blitt liggende på nattbordet.

Vi sender debatten direkte på tv2.no fra klokken 02.50 i natt! Klikk her for å følge sendingen på TV 2 Play!