Mens vi venter på TV-debatten

PÅ FLYET MELLOM NEW YORK OG DENVER: Obama har tatt inn på et golfanlegg i Las Vegas for å øve. Tidligere presidentkandidat John Kerry spiller Mitt Romney under Obamas debatt-trening. Mitt Romney skal ha trent på presidentdebattene siden august. Begge skryter den andre opp i skyene som debattant. Det gjelder å snakke ned forventningene.

Jeg er på flyet på vei til den første presidentdebatten. Den er lagt til Denver. Ikke tilfeldig. Colorado er en svingstat, en av de statene hvor slaget vil stå ved presidentvalget 6.november.  Presidentdebattene er lagt til universiteter, og det er mye prestisje knyttet til å få være vertskap for en presidendebatt.

Etter tre år i USA lærer jeg stadig nye ord på engelsk. «Zingers» har dukket opp de siste dagene. Det er minneverdige replikker, one-linere fra debatter.

http://www.usnews.com/news/blogs/Ken-Walshs-Washington/2012/10/01/6-best-zingers-from-past-presidential-debates

 

De kan være innøvde eller komme spontant. Kandidatene vet stort sett alle spørsmålene de kommer til å få, og øver selvfølgelig på å framføre sitt eget budskap, og angripe motpartens argumenter. Samtidig kan du ikke være for innøvd, det slår heller ikke an blant velgerne.

Presidentdebatter er store begivenheter i USA, særlig den første. Det er ventet rekordhøye seertall. Mange amerikanere har ikke koblet seg inn på valgkampen ennå. Onsdag kveld kan bli dagen de gjør det.

USAs TV-verden skiller seg fra Norge ved at mange journalister/programledere holder på lenge. Veldig lenge.  Debatten skal ledes av Jim Lehrer. Han er 78 år gammel og redaktør og tidligere nyhetsanker for News Hour på PBS. PBS er det nærmeste du kommer den norske almennkringkasteren.

Det står mest på spill for Mitt Romney. Han ligger under på meningsmålingene, og ut i fra hans opptreden under debattene i primærvalget, er han en dårligere debattant enn Obama. Men dette er Romneys store sjanse også. Kommer han ikke på offensiven nå, kan det bli tungt å snu negative meningsmålinger.

De to kandidatene kjenner hverandre knapt. President Obama ringte og uttrykte medfølelse da Ann Romney ble rammet av kreft, rett etter valget i 2008. Bortsett fra det har de knapt hatt kontakt.

Natt til torsdag norsk tid skjer den første duellen mellom de to kandidatene. Når du dekker amerikansk politikk er det nesten som julaften.

 

Følg meg på twitter: ElinsTV2no   og på facebook  Elin Sorsdahl/ TV2 News New York