Hvor ble det av Occupy-bevegelsen?

Zucotti Park på 11.september. Kun en demonstrant er igjen, de andre er nysjerrige som følger markeringen av 11.september

NEW YORK: Bare en mann med en plakat står igjen. – Ingen flere kriger, si nei til Israel, står det på plakaten. Borte er teltene, matlukten, musikerne, barna som lagde fargerike tegninger, biblioteket og allmøtene i Zucotti Park i New York. For ett år siden oppstod Occupy-bevegelsen i denne lille private parken, et steinkast fra Ground Zero. I løpet av noen uker vokste samfunnet Occupy Wall Street til mange hundre park-boere. Demonstrasjonstogene samlet et sted mellom 50.000 og 100.000 mennesker. På mine reportasjereiser rundt i USA datt jeg over Occupy-leire enten det var i Los Angeles, California eller Decorah, Iowa.

Bevegelsen fikk mye sympati de første ukene. Mange identifiserte seg med problemene demonstrantene pekte på. – Vi er de 99 prosentene som sliter, mens den ene rike prosenten har alle fordelene, var en del av budskapet. Ellers traff jeg alle type mennesker rundt grytene i parken. Bestemødre mot krig, college-ungdommer som var på jakt etter spenning i noen dager  og  yrkesdemonstranter.  Men også mange arbeidsløse og høyt utdannede amerikanere, som var fortvilet over at de ikke fikk jobb, til tross for at de har brukt tusenvis av dollar på høyere utdanning. Jeg møtte folk som var sinte fordi ingen på Wall Street hadde blitt straffet for forhold som de mente utløste finanskrisen. Mange var rasende på grunn av næringslivets grådighet. Occupy-bevegelsen samlet flest mennesker på venstresiden, selv om jeg også møtte folk som var registrert som uavhengige velgere. Bevegelsen fikk raskt kritikk fordi den ikke hadde noe felles budskap og ingen ledelse.

På høyre-siden hadde du et par års tid hatt Tea Party-bevegelsen, som klarte å få en del av sine kandidater inn i Kongressen i 2010. Kanskje ikke så mange som de hadde håpet på, men Tea Party-bevegelsen har skjøvet det Republikanske partiet mot høyre. Denne bevegelsen valgte å jobbe innenfor den etablerte partistrukturen. Når Occupy-bevegelsen feirer sin ett-årsdag i dag er den en skygge av seg selv.  De klarte ikke å blokkere Wall Street, som de ønsket på årsdagen, men fikk oppmerksomhet fordi et hundretalls demonstranter ble arrestert.  Occupy-bevegelsen er likevel ikke helt død. Den har klart å påvirke valgkampens dagsorden. Obama snakker ofte om 99-prosent’erne. Temaer som penger i politikken,  økende sosiale forskjeller og ekstremkapitalisme er sentrale i valgkampen. Men du vil neppe se en Occupy-demonstrant bli valgt inn i Kongressen ved valget i november.

47 tanker om “Hvor ble det av Occupy-bevegelsen?”

 1. Jaha. Så hva med FrPs menneskesyn er feil? At alle skal behandles likt i fht Norges lover? Eller er det noe annet?

  Populisme? Fint om du forteller meg hva DU mener med dette ordet, siden du stadig bruker det. Det henger jo ikke sammen med resten av det du forfekter 🙂

 2. Ja, takk. Jeg er vel inneforstått med politiske prosesser.
  Det er menneskesynet og den åpenbare populismen som skremmer så mange.

 3. Javel…?
  Uavhengig av hvilken ideologi som ligger i bunnen for et hvert partiprogram, så er det faktisk bare partiprogrammet som er vedtatt av Landsmøtet som gjelder og som stemmes frem.

  Men du vet det?

 4. Det er resten av Sivs ideologi, den hun ikke snakker om, som skremmer. Hennes yndlingsforfatter er Ayn Rand, En rå og nådeløs liberalist som forfekter bl.a. at enhver er sin egen lykkes smed i den betydning at enhver som ikke “henger med” fortjener å gå til H…, og lykke på reisen.
  I resten av Europa er Ayn Rands ideologi karakterisert som ekstremt fascistisk. Forh.v president Bush sto for denne ideologien, men hadde ingen støtte for den i Senatet. Partiet hans støtter den fullt ut.
  Det er nettopp derfor det er så underlig at kjernevelgeren til Frp er menn med lite eller ingen utdannelse. Det er disse som blir pariaklassen i Sivs idealsamfunn.

 5. Personlig lurer jeg på hva som er så vanvittig skremmende med FrP? Er ikke programmet lest – eller har rødgrønn indoktrinering og evige løgner virkelig fungert så til de grader?

 6. Jeg tror løpet er kjørt for AP og de rødgrønne. AP bør fortsette sin nåværende strategi og kjempe for å bli størst mulig. Stemningen i det norske folk er ikke til å ta feil av: Det går mot et skifte.

  Selv stemmer jeg AP, men det er ikke så viktig i denne sammenhengen.

  Etter 9. september er det så duket for tidenes voksenopplæring:
  – Frp får tidenes opplæring i politikk. Det er sunt, og fallhøyden er til å ta og føle på.
  – Høyre får tidenes utfordring i å forene totalt forskjellige synspunkter.
  – Det norske folk finner ut at politikk er noe mer komplekst enn de tilsynelatende tror i dag.
  – Og det blir noen nødvendige justeringer på en del politiske områder.

  I tillegg vil vi få flere positive bivirkninger:
  – AP kan få en etterlengtet modernisering, noe som er nødvendig for å møte fremtidens utfordringer, ikke minst nye løsninger innen skatt, helse, arbeid, klima osv.
  – SV og SP kan finne tilbake til sine egne røtter.

  Totalt sett kan dette være svært så positivt for Norges fremtid. Et skifte kan utløse nye innfallsvinkler for hvordan vi skal skape et bedre samfunn i fremtiden.

  Så ved dette valget så tror jeg vi driter i “Arne Olav”.

 7. Nei, jeg mener hvert ord, og den folkefiendtlige karriereren til denne typen taler for seg selv. Hele hans karriere er en gigantisk uhøflighet og skadevold. Et innlegg må da formuleres skarpt for korrekt å beskrive vesenet.

 8. Velgere som tilhører denne kategorien, er uvitene om politikk og ikke minst seg selv og BURDE kanskje bare sitte hjemme i sofan og ha de sterkeste meningene uten at det betyr zip.

 9. Vi er mange Arne Olaver her ute. Vi som gjerne kan stemme Høyre, men som får en meget vond smak i munnen ved tanken om et Frp i fri dressur. Vi kunne også gjerne tenke oss å stemme på en moderat Stoltenberg, men uten et Sp og for all del uten et Sv.
  Men hva ender vi opp med, tro? Hjemmesitting. Det blir som å velge mellom pest og kolera.

 10. Eriksen: Du har misforstått fullstendig rollen som ekspert. Du skal opplyse det som skjer. Denne kommentaren er i virkeligheten en propagandaskrift for en part.

  Det Eriksen burde ha gjort er f.eks å forklare hvordan Stoltenbergs utenriksminister har i en uttalelse gitt klar indirekte støtte til overfallsvoldtektsforbrytere. Og endog kalt deres forkvakla handlinger for verdige og anstendige.

  Det er noe som kunne vært både belyst og utdypet om hvorfor Barth Eide i praksis hyller overfallsvoldtekter av norske jenter og voldtektsforbryterne.

 11. Nå tror jeg man skal huske at en stor del av Høyres velgere er helt enige med FrP når det gjelder innvandring, og det gjelder nok også flere AP-velgere enn ledelsen liker å tro. Det er jo når det gjelder økonomi man har problemer med Siv & co. Løsningen er enkel: innfør de beste delene av FrPs innvandringspolitikk, slik at FrP (og mange av velgerne) får et kjøttbein, og la Høyre ta seg av økonomien. Alle blir fornøyde. Kanskje bortsett fra profesjonelle snillister fra SV og V, da, men de får jo i hvert fall rikelig med anledninger til å fremstå som gråtekoner, demonstrere sin egen godhet og sutre over en “inhuman asylpolitikk” etc etc.

 12. Arne Olav bør kanskje ikke lete så hysterisk etter alternative måter for å få krøpet opp i den utslitte sengen til Arbeiderpartiet. For hvis han titter seg litt rundt i rommet vil han fort se at det ikke bare trenger en vask, – det er faktisk ikke vedlikeholdt og er i ferd med å rase sammen!

  Arne Olav bør istedenfor gå inn i storstuen og ønske Høyre og regjeringsalternativets nye innvandrere – Fremskrittspartiet, velkommen. Han burde ha lært av Arbeiderpartiet at han ikke skal ha fremmedfrykt, og at alle som kommer er en ressurs for landet. Så han burde ta dem i hånden, og bruke av tiden og sparepengene sine på å bygge en ny seng til dem så de kan føle seg ikke bare ønsket – men HJEMME.
  Jeg er sikker på at Arne Olav etter en slik handling vil sove mye bedre når han kryper under dynen, for man sover jo tross alt bedre i egen seng 🙂

 13. God analyse, Torbjørn. Ut fra denne tenkningen bør vel Arne Olavene strengt tatt stemme Venstre eller KrF, ikke Ap. Det er nå klart mest sannsynlig at det blir borgerlig flertall, og det handler da om hva slags borgerlig regjering vi vil få.
  For Arne Olav vil en regjering av Høyre-KrF-Venstre ligge ham langt nærmere enn en regjering av Høyre og FrP. Altså vil ikke moderate Arne Olav ønske at Høyre og FrP får flertall, men derimot at sentrumspartiene skal styrke seg og trekke en borgerlig regjering i retning sentrum. Det oppnår han ved å stemme Venstre eller KrF.

 14. Aldri i verden om jeg skal gifte meg med Gro! De rødgrønne har gått ut på dato for lengst og står nå og lukter ille i full offentlighet! Få dem i søpla der kasserte varer hører hjemme! Jeg lukter forøvrig tidenes valgnederlag for maktarrogansens høyborg: Ap. Et valgresultat rundt 20 % tenker jeg er rimelig å forvente. Godt valg!

 15. Jeg tror at tiden for skravlesalg av Ap er over.
  Jeg tror at tiden for knebleteknikker og tåkelegging og propagandateknikker er over for Ap.
  Kamuflasjeteknikker og markedsføringstriks og propagandateknikker holder ikke i hele åtte år.
  Velgerne vil ha resultater.
  Nå vil et flertall av velgerne ha en ny regjering, og det flertallet av velgere vil handle og skaffe resultatet de ønsker.
  Et flertall er nå overbevist om at de ønsker en ny regjering.
  SV drar ned dette rødgrønne prosjektet så det er umulig nå.
  Den rødgrønne regjeringen kan ikke lenger overleve på primitive teknikker som dette å stemple alle kritikere som sure og som sytere og sutrere og som folk som gnåler.
  Ren og tydelig og frekk arroganse gir nå et større og større nederlag for Ap hvis Ap fortsetter på den veien.
  Et industrifiendtlig Ap vil ikke ha muligheter til å vokse.
  Folk vil oppdage en fallende norsk oljeproduksjon.
  Folk vil oppdage at SV er mot oljeinntekter til Norge.

 16. Hvis opposisjonspolitikerne skrev eller snakket slik du gjør,ville det veldig fort sikre valgseier til de rødgrønne.
  Jeg tror ikke at du skjønner at du formulerer deg ekstremt uhøflig.
  Det samme gjelder Jan Haugen.
  Hvem bestiller disse frekkhetene?
  Seiler dere to under falsk flagg?

 17. Kommer aldri i livet til og stemme Rødgrønt. Sosialismen er utdatert, passer ikke inn i den moderne verden. Få opp øynene folkens 🙂 Men mye av stemmekveget til de rødgrønne stemmer Ap på gammel vane. 0 kompetanse hva det egentlig går ut på.

 18. Kan alle som “liker Gro” flytte utenlands og alikevel benytte det Norske helsevesenet til dyre operasjoner ?
  Kan de ustraffet heve pensjon de ikke har rett på ?

  Alle er vi like – men APene vil være litt likere enn alle andre

  GODT VALG

 19. En vanlig norsk tulling og fullstendig Stoltenberg-avhengig spyttslikker. Les hans cv og forstå at ikke et ord han sier har noen som helst verdi.

 20. Jens har klart det kunststykket å skremme vekk tusener av sine velgere med sin “politikk”… La nå Jens få hvile til han trekker seg ut av politikken, sett inn Huidtfelt eller Hajik – så er vi kvitt AP for godt sammen med SV

 21. Hva som er en skam for hvem er det nok delte meninger om.
  Å komme her med ønsker om at Ap skal havne under sperregrensen ved dette valget og det andre som Peter Bering her kommer med er vel underlig nok.
  Etter min mening er det skammelig med ekstremt dumme kommentarer her.
  Og etter min mening er det ekstremt dumt å komme her med ønsker om at Ap skal havne under sperregrensen i forbindelse med dette valget.
  Og det er skammelig at så dumme kommentarer får så mange liker.
  Og jeg regner med å stemme på opposisjonen, og det mest sannsynlige er at jeg vil stemme på FrP.
  Men jeg skal ikke komme her med ønsker om at andre partier havner under sperregrensen.
  Jeg sørger likevel ikke over at politikere i SV jobber med saken selv for å få SV under sperregrensen.
  Men det er ikke urealistisk eller dumt å se den muligheten at SV havner under 4prosent.
  Når det gjelder Ap er det helt urealistisk å tro at Ap havner under 4prosent ved dette valget.
  Kutt ut slik tull.

 22. SV er mot norsk oljeindustri.
  Jeg tror at mange velgere blir veldig bekymret for hva som vil skje med fallende norsk oljeproduksjon og fallende inntekter.

 23. I NRKs valg sending så man jo at det var i taletid , at FRP fikk minst
  taletid hvorfor , igjen en urett for Demokratiet ,,,, Valget skal vel være
  RETTFERDIG ,,,,

 24. Det hjelper ikke med snakk, uten handling fortsetter det bare som før, og det gjør det vel uansett hvem som kommer i regjering.

 25. Skal bli spennende å se om valgdeltagelsen blir høyere i de kommunene som også skal ha internettavstemming i år.

 26. Det er en skam for norske borgere at Ap ikke er under sperregrensen. Ap flyter på bevisstløse velgere, avhengige redaktører og kjøp av velgere gjennom offentlige ansettelser, muslimimport og LO-medlem-preferanse, alt til landets ulempe.

 27. så halve intervjuet og det holdt mer en nok,fikk ikke vite en dritt jeg ikke visste fra før,du som ikke har greie på en dritt.vis man sitter og ser på 1times langt intervju med den fyren så er du bare fjern, få`n vekk

 28. Det ligger et dybdeintervju med Martin Andresen på vif-fotball.no. Før du uttaler deg om noe du ikke har greie på, så anbefaler jeg deg å se på dette intervjuet.

 29. martin andresen river hele klubben i fillebiter,han står og prater om en 4 plass i TPL så er plassen hans lixom redda.han har ikke oppnådd n dritt uten om cupgull 2008.det eneste han tenker på er å redde seg skjøl ikke klubben,for den er snart totalvrak.Mannen er jo helt inkompetent i trenerfaget,INGEN av de talentene som er i klubben nå er hans fortjeneste,Fellah,Singh,mos,strandberg,moa.osv,disse spillerne har hele tida hatt det lille ekstra,de ville blitt akuratt like gode vis ikke bedre med en annen trener. Hvor peker pila NÅ,hjelper ikke prøve å lære gutta å spille ballbesittende når han aldri som spller greide det skjøl han er vel den i TPL historien med flest gule og røde kort. han var ikke akuratt noen solskjær el rekdal.HOLD DEG TIL SKEIDAR DU MARTIN….ENGA LEKER IKKE BUTIKK

 30. Her er det vel rett og rimelig å vise til eksempelet Moa, som fikk en muntlig avtale om at han fikk gå til utlandet ved et noenlunde bud, og spille for laget frem til da, såfremt han signa en ny kontrakt, som ga klubben som løfta han frem litt igjen i kroner og øre.

  Ellers har MA klart sagt at det blir minst 4 spillere inn.

 31. Habari?
  Hvis jeg hadde vært dommer så hadde jeg tatt opp 10erne for de andre dommerne!!!!!!
  Mamma lurer på om du får kjolene som du danser med.

 32. Syns kanskje det er på tide å arrangere Idol hvert fjerde år, slik som OL og VM. Eventuelt hatt Norske Talenter i mellom, så det ble et slikt program annenhvert år.

  Blir muligens aldri noen Kurt Nilsen igjen, men jeg tror sjansen er større da.

  ..men da får vel ikke TV2 inn noen penger kanskje 😉

Det er stengt for kommentarer.