Lang og humpete vei til Tampa

BISMARCK, NORTH DAKOTA: Jeg tenker seks måneder fram i tid. Lydnivået er skyhøyt. Folk klapper og hoier. Så daler ballongene ned fra himmelen.  Over hvem? Jeg er sikker på at det er over den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney. Det er slutten av august 2012 og landsmøtet, eller konventet til det Republikanske partiet i Tampa  har akkurat avsluttet den lange prosessen med å velge sin presidentkandidat.

Tenk hva Rick Santorum kunne oppnådd med Mitt Romneys penger og det  valgapparatet han har  bygget opp de siste fire årene?  Hver gang jeg er ute på et arrangement med Mitt Romney får jeg samme  tanke i hodet. Hvem er denne skuespilleren som spiller Mitt Romney? Han er stiv og innlært og evner ikke å nå fram til mange av velgerne. Mye på grunn av politikk selvfølgelig.  Velgere som er opptatt av verdispørsmål eller sympatiserer med Tea Party-bevegelsen, føler ikke at Romney er deres mann. Men det er også den menneskelige faktoren. På dette tidspunktet i valgkampen selger kandidatene vel så mye sin personlighet, som sine politiske standpunkter.  Politikken er temmelig ullen.

De fleste norske journalister som har dekket valgkampen har nok hatt sitt Santorum-øyeblikk.  Han har vært den mest tilgjengelige kandidaten. Allerede i begynnelsen av desember stod Santorum  foran meg og ba om å bli intervjuet… av norsk TV! Få amerikanske medier var opptatt av denne kandidaten på dette tidspunktet.  Han var håpløst langt bak på meningsmålingene. Hans synspunkter på abort, homofilt ekteskap eller finaniering av prevensjon ligger langt til høyre, men er viktige for mange amerikanske velgere.

Vi dekket supertirsdagen fra Nord-Dakota. Det er bare et par uker siden Santorum reiste rundt her oppe i den norskeste av alle de amerikanske statene. – He’s a nice guy, sier Ward, ordfører i Williston, oljehovedstaden i Nord-Dakota. Han stemte på den tidligere senatoren fra Pennsylvania på supertirsdagen.  Santorum er blitt en mere proff kandidat de siste ukene. Talene hans er bedre. Han snakker direkte til folk. Han går hjem. Han vant ikke supertirsdagen, men det var nære på. Det skilte bare rundt  8000 stemmer mellom ham og Romney i Ohio, den viktigste staten. Veien fram til Tampa blir ingen enkel strekning for Romney, selv om han og kona disponerer mange luksusbiler. (Som også har vært et tema i valgkampen. Det er ikke lett å være rik og folkelig.) Så lenge rike casino-eiere og andre er villige til å finansiere kandidatene fortsetter nominasjons-racet, kanskje helt fram til Tampa.

35 tanker om “Lang og humpete vei til Tampa”

 1. Hva er vitsen med å komme med den type kommentar. Vi må da alle få ha hver vår mening uten at noen skal komme med useriøse svar. Her syntes jeg kritikken sier mer om den som kritiserer enn den som blir kritisert.

 2. Viss det skal bli ro i leiren , så må venstre hoppe over til de røde ,
  det er der de tilhører , så viss de blå vil vinne , så må de kutte ut venstre . Høyre må slutte å stemme for APs forslag i stortinget
  hele tiden , dette virker som om de plasserer mellom rødt og blått
  derfor må dere velgere som vil ha forandring ,,,, STEMME FRP godt
  VALG

 3. Du fikk ikke med deg det skrev, som vanlig. Tar det en gang til, så kanskje det fester seg. Likes er ikke sidestilt med innleggelts innhold. Men i din lille verden er likes noe som for deg er en bekreftelse på hva du hevder. Ble det litt klarere nå, eller må du ha det inn med tester ?

 4. Ha ha, her skal du liksom snu det på hodet igjen at manglende likes er en fordel? ha ha.

 5. Nå er det slik naive OomBlou slik på disse forumene slik at dette med likes ikke skal sidestilles med innhold. Det bør du ha fått med deg etter så lang tid. Jeg har lenge skjønt at likes er noe som holder deg oppe, men det har som sagt ingen betydning i forhold til innhold. Det har du skjønt, eller ??

 6. Hmm, hvorfor liker langt flere det jeg skriver enn det du skriver da, om det var feil det jeg skriver altså?
  Har forresten sett deg også kommentere på en bilside, neppe noe fornuftig da altså, men likevel.

 7. Fra ditt ståsted så er det slik at alt som er til venstre for FRP er sosialistisk, så ikke overrasket over det du skriver. Nettopp derfor bør du lese deg opp på dette emnet, slik at du har en noenlunde plattform å gå utifra. Der du befinner deg nå, har ingen realitet i din oppfatning av politikk i dette landet. Det er ikke mulig å se på deg som seriøs i samfunnspolitiske spørsmål. Derfor har jeg gang på gang prøvd å hjelpe deg bort fra å sitte å drite deg ut, slik du så å si daglig gjør. Biler og hestekrefter, inntil du får lest deg kraftig opp på politikk !

 8. Forsøker du i fullt alvor å hevde at dagens regjering ikke er sosialistisk??
  Tydeligvis er det andre som har mer behov enn meg på “lese seg opp”!

 9. Som sagt OomBlou, du har mange muligheter til å lese deg opp på dette, bibliotek, Google osv. Når du har fått litt input om dette, kan du komme tilbake å ta en meningsutveksling. Inntil du har gjort det, er det meningsløst å diskutere med deg.

 10. Vet du ikke at “sosialisme” er en samlebetegnelse for alle grenene av sosialismen?
  Vet du ikke at kommunisme, nazisme, sosialdemokrati, osv, er grener av sosialisme?
  Du er tydeligvis helt uvitende og feilprogrammert av partiet!

 11. Tenkte jeg skulle la være å kommentere deg mere på dette med sosialisme, men tar det en siste gang. Kun fordi jeg nå begynner å få noe medfølelse med deg, og synes litt synd på deg. Du minner om en liten gutt som skriker seg til å få viljen sin.Så her kommer det EN gang til OomBlou: Jeg er ingen sosialist, og har aldri forsvart sosialismen. Jeg er sosialdemokrat, og forsvarer mer enn gjerne det sosialdemokratiet står for. Det at du ikke klarer å skilne mellom en sosialdemokrat og en sosialist, er ditt problem, og noe du må bale med selv. Det finnes mye god litteratur på biblioteket (ett sted du sannsynligvis ikke frekventerer), og du finner mye på google, om du vil finne forklaringer på disse politiske retningene. Så nok en gang OomBlou, jeg forsvarer altså ikke sosialismen. Det nytter ikke å “grine” seg til mere nå, men det ble kanskje litt klarere for deg nå?

 12. Synes vel at det fenomenet med at man skal ha avklart konkret på forhånd hvilke partier man skal ha med seg i regjering er ganske så udemokratisk, og ikke minst en uriktig fremgangsmåte.

  Det er og skal være valget som avgjør, antallet stemmer som gir de enkelte partier oppslutning og påfølgende tyngde i det politiske setet som avgjør. Med å på forhånd utelukke samarbeid, eller avgjøre velgeroppslutning før et valg det bør ikke skje. Pressetalsmenn, og politikere seg like og medier i tillegg bør holde seg for gode til å komme med slike farsotter. Det henger ikke på greip.

  De som også mener at en stemme dit eller dit, gir en stemme dit eller dit er også feil, selv om det med slike konstellasjoner som både medier og særskilt politikere på den røde fløy legger opp til at man må ha på plass før valget gir et inntrykk av at man må ha bred enighet og såkalte plattformer på plass. Det er feil. Som en velger så er det dette bildet som forundringspakken som jeg liker kalle de rødgrønne ønsker å male, noe av det som visker ut de enkelte partiers politiske forskjellighet, og gjør meg usikker på hva de egentlig står for og vil arbeide for. Jeg som velger er opptatt av hva jeg anser som vil være til det beste for meg. Hva jeg setter pris på gjenspeiles i det personlige valget jeg tar. Når jeg da har politikere som rører til forutsetningene ved mitt valg, så blir jeg heller usikker enn sikker i det valget jeg skal til å gjøre, der må jeg gi kudos til de rødgrønne som gjør nettopp dette. De bidrar til å gjøre valget enkelt.

  Stem ikke på dem sier det.

 13. Erna Solberg (H) må nå snarest offentliggjøre hvilke partier hun tar med i sin regjering. Det er ikke tilfredsstillende at hun fremdeles sitter i robåten sin og vugger. Hun skylder velgerne ved årets valg et klart og oppriktig svar. De _må_ få vite hva slags politikk de kan forvente seg med en ny regjering. Høyre (H), Fremskrittspartiet (Frp), Venstre (V) og Kristelig Folkeparti (Krf) går ikke sammen. De kommer til å gå opp i liminga.

  Krf vil ikke sitte i regjering med Frp. Samme problem har Frp med V. Frp vil ikke støtte en regjering de ikke er med i.

  Det er vingling og slingring i robåten din Erna.

  Kabalen til Erna Solberg og resten av Høyre går ikke opp slik ståa fremdeles er! Erna Solberg kan ikke bare late som ingen ting og tro at alt ordner seg. For ikke å snakke om at velgerne skal holdes for narr/tro det samme.

 14. Jeg har ikke sett idol på mange år, men forrige uke så jeg på en episode, den du ble stemt ut av. Jeg fatter bare ikke hvordan hverken Henrik eller Isak kan gå videre imens du ble stemt ut. Henrik hadde jo ikke sangstemme og Isak hadde fått lagt på en reverberation effekt på mikrofonen så han fikk et ekko som teknisk sett forfalsker stemmen hans. Ingen av de kan måle seg med hverken talentet eller stemmen du har, så det at du ble stemt ut gir ingen mening. Dårlig av stemmeren å favorisere uten å ta hensyn til talent, for det er tydeligvis de kjekke guttene som blir stemt frem på tross av at to av de ikke har noen som helst plass som finalist.

 15. Helt ufatteøig at du ble stemt ut. Jeg tror du er for flink for det norske idolstemmende publikum. Du bør absolutt bli plukket opp av en eller annen som produserer/regiserer musicals for stemmen din er helt enorm. Lykke til videre. Jeg kommer til å kjøpe det første du kommer ut med på plate.

 16. Det var helt perfekt sunget Kirsti!!!!!!Det var noe av det fineste jeg har hørt noen gang:) hehehe ja må jo bruke penger på deg for vi vil jo at du skal vinne vet du 🙂 !!!! <3 <3Du bør si "Bank I bordet ja! " har ikke vært det selv jeg før jeg begynte å si at jeg ikke hadde blitt syk og plutselig ca ei uke etter jeg så det så ble jeg forkjøla,Vond hals,hodepine:/ Så du bør ikke si det bare til ditt eget beste! 🙂
  God helg Klem <3 🙂

 17. Det er du som har den beste stemmen. Det er du som bare kan kline til og hvor man i sofaen blir “blown away”. Du har også utstråling på scenen. Det eneste som er å pirke er at når du skal være lavmælt, så kan du bli innadvendt og ikke får frem sårhet. Får du det rettet på det, så er du en soleklar kandidat til å vinne.

 18. Fytterakkern, dette var det dårligste jeg har sett. Dette må dere slutte å sende ellers mister dere alle reklamepengene deres.

 19. Dette må vel være noe av det dummeste dere har produsert, etter jakten på fjøset eller skal jeg tråkke deg på tåa –  eller som dere sier jakten på kjærligheten og Skal vi danse , begge har gått ut på dato – sammen med Farmen  Jeg håpet faktisk det ble streik så vi slapp en ny sesong…men dette tar kaka !! Glad dere ikke har rett til og kreve lisens

 20. Dette må vel være noe av det dummeste dere har produsert, etter jakten på fjøset eller skal jeg tråkke deg på tåa –  eller som dere sier jakten på kjærligheten og Skal vi danse , begge har gått ut på dato – sammen med Farmen  Jeg håpet faktisk det ble streik så vi slapp en ny sesong…men dette tar kaka

 21. Egg og tomater…..Jajaja, det er i alle fall bedre å ta sjansen på ” å drite seg ut, enn å dø av forstoppelse”.
  Tro meg, jeg er operert for tarmslyng to ganger. 
  Livet må leves her og nå, mens vi har en sjanse, så dette skal bli morsomt !!! 
  Carpe Diem og Amor Fati 

Det er stengt for kommentarer.