En serie-sauemorder går løs

Sommeren 2014 har vært varm, vakker og fantastisk på mange vis. Men for sauebøndene i Årdal i Sogn, ser den ut til å bli et mareritt.

På vårparten slapp de over tusen dyr på fjellbeite i de næringsrike fjellene mellom Tyin og Årdal. Der er det rein natur og det vokser bær og saftige vekster i store mengder, bøndene mener at disse forholdene gir noe av det beste kjøttet for norske ganer.

sauebilde

Men i år har det gått gale for sauene. Bøndene begynte tidlig å finne drepte lam i fjellet og de forsto da at det ville bli en dramatisk sommer. Til nå har de funnet cirka 80 døde dyr av en besetning på omtrent ett tusen. De mener at det reelle tallet kan bli tre ganger høyere når status gjøres opp etter sauesankingen.

Og de er ikke i tvil om hvem som er synderen: Jerven har trolig tatt livet av de fleste drepte lammene og sauene. Drapsmetoden er ett kraftig bitt over nakken, den knuser nakkehvirvlene. Noen ganger har sau og lam også merker etter bitt over snuten. Det er kun jerven som dreper dyrene på denne måten.

Statens naturoppsyn, SNO har ansvar for å holde bestanden på riktig nivå slik Direktorat for naturforvaltning har fastsatt. Det betyr 39 årlige kull hvert år. Men når jerven nå dukker opp i et fjellområde som er definert som beiteområde som her i Årdal, så har det i år blitt en katastrofe for husdyr og bønder.

Årdalsfjella

Vi får oppleve de fantastiske fjellområdene i Årdal sammen med noen av bøndene fra Naddvik.

«Kan dere ikke skyte jerven da?»

I august er vi på reportasjetur for Lørdagsmagasinet inn i fjellområdet der jerven har herjet nå i sommer og vi spør sauebonden om den enkle løsningen. Men det er ikke fullt så enkelt for de staute karene.

«Vi er sauebønder, ikke jegere. Hvis vi skal bruke all tiden vår på å finne jerven så klarer vi ikke ta vare på sauene våre» sier bonde Ole Bjarne Hovland. «Nei, det får andre ta seg av».

Senere samme dag lengre inne i fjellet, møter jeg gjeteren Eilif Rosnæs som bøndene har ansatt for å passe dyra og jakte på jerven. Han har ligget på ei hytte i beiteområdet i fire uker når vi møter han.

GjeterEilif

«Jerven er nesten umulig å finne. Den gjemmer seg om dagen, ligger kanskje og slapper av i lyngen et sted og så streifer den og jager om natten» sier Eilif.

Vi spøker litt om at forsvaret burde engasjere seg…

Jeg er ferdig med oppdraget for Magasinet og går og legger meg om kvelden men får ikke sove og tanken om forsvaret kverner i hodet. Med dagens militærteknologi kan soldater sitte på et kontor i USA og ta livet av terrorister i andre verdensdeler ved hjelp av en dataskjerm og joystick med en rød avtrekksknapp på. Da burde vel det norske Forsvaret også kunne knerte en enkel jerv eller to i Sognefjella? Hva nå hvis de sendte ut et lag med spesialsoldater til beitefjella i Årdal for å ta livet av jerven?

blaaber

Med god trening fra fjell-landskap under ulike himmelstrøk og utstyrt med termiske sikter, nattkikkert, langholdsrifler og skarpskyttere som kan kunsten å kamuflere seg, noen enkle droner og kanskje et par sekshjulinger, kommunikasjonsmidler og satellittnavigasjon, så kunne vel dette bli en meget god og realistisk øvelse for soldatene eller for elever på krigsskolen? Et oppdrag å tenke på forsvarsledelsen? Samfunnsnyttig tjeneste samtidig med realistisk trening? Jeg er sikker på at bøndene ville bli henrykt, sauene ville kommet seg tryggere på fjellbeite neste år og staten ville kanskje spart hundretusener i erstatningsbeløp.

dausau

Statens naturoppsyn ville vel også blitt glad for litt drahjelp i jakten på den usynlige morderen. Det må da være en klar vinn vinn situasjon? Ja, bortsett fra for fi da. Jerven ville nok vært uenig. Men med mange hundre saueliv på samvittigheten denne sommeren må denne seriemorderen snart regne med litt pes, selv om det bare blir fra sporjakt til vinteren.

Men for sauebøndene er dette ingen spøk. For dem er de snakk om å fortsette med sauedrift eller å slutte med dyra dersom de ikke får hjelp. Bonde Ole Bjarne Hovland slapp 400 sauer og lam på beite i sommer, han får kanskje bare tre hundre tilbake.BondenJervtrekk

«Du blir frustrert og motlaus og du mister litt interessen og iveren etter å drive på. Det er den interessen og gløden for å drive med sauehold som blir borte då når du opplever sånne ting…»

Vi forstår bonden. Men også han innrømmer at det må være en viss andel rovdyr i norsk natur, bare ikke akkurat her i fjellet som er avsatt til beiteområde.

Der har Statens naturoppsyn en oppgave å løse… Og har du lyst å hjelpe til og jakte på jerven? Da er det bare å melde seg til bøndene i Årdal.