Festen er over!

1286

1. oktober var det fest og vi feiret vårt nye studio i Bergen. Det nye studioet i fjerde etasje like ved nyhetsredaksjonen tar oss alle på Nyhetene et langt skritt inn i fremtiden.

Nye nyheter med din hjelp
Men hva har det nye studioet vårt å si for deg? Er det bare en ny innpakning? Eller kan du forvente deg noe mer av oss nå i den nye tiden? Svaret er; ja det kan du, for vi legger listen høyt. Men det viktigste er at DU må selv påvirke oss til å bli bedre. Ta kontakt med oss i nyhetsredaksjonen hvis du har noe på hjertet, hvis du vet om noen som har et problem og trenger litt hjelp. Vi er folkets kanal, vi skal hjelpe deg og de folkene du bryr deg om. Vi tar tak og rister skikkelig dersom det trengs for å løse små og store problem i samfunnet. Jeg skal gi deg et eksempel:

En nyhetssak blir til
Vi satte oss i TV 2 bilen for en del år siden og kjørte fra Bergen til Førde i Sunnfjord. Siren hadde funnet en reguleringsplan der kommunen hadde til hensikt å ekspropriere en beitemark som tilhørte gården til en eldre dame, byråkratene mente at marken hennes var velegnet for ny kirkegård. Etter en telefonsamtale med damen viste det seg at ingen talte hennes sak, hun var fortvilet og mente at det var urettferdig. Vi dro for å se på saken.

Etter to timers kjøring svinger vi inn på det lille gårdstunet. Like ved hovedveien ligger det grønnmalte huset fra femtitallet på den ene siden av gårdsplassen, en rødmalt låve som trolig er mye eldre, på den andre siden.

Vi går ut av bilen og Siren bort til døren, to trappetrinn opp på steintrappen og banker på, knakk, knakk. Venter. Jeg åpner bakluken på bilen og begynner å gjøre klar kamera. Ingen åpner døren. Knakk, knakk, knakk. Er vi på riktig sted? Hun sa jo hun skulle være hjemme på denne tiden… Vi venter litt til og jeg har allerede gjort klar kamera og stativ for å gjøre opptak.

Olianna

Olianna
Så går utgangsdøren døren opp. Vi blir vel begge overrasket over det vi ser. I døren står en eldre dame, kanskje nærmere de åtti. Olianna Hafstad står og støtter seg til to blå krykker, hun er avhengig av dem for å kunne gå. Jeg tenker «hvordan i all verden kan hun drive gården sin når hun er så dårlig til beins?» Den arbeidsomme, lille damen tar seg langsomt ut på gårdsplassen og vi går til fjøset, jeg med kamera, hun med krykkene.

I fjøset tar hun tak i en trillebår som står der og skubber den foran seg. Hun laster opp høy og vel inne i fjøset forer hun dyrene sine. Jeg er mektig imponert over at hun faktisk klarer dette. Hun kunne jo ha vært pensjonist for lengst. Jeg står inne i det mørke fjøset og kjenner lukten av dyr, gammelt fjøs og tørt høy. Jeg filmer mens hun mater kyrne sine, Siren intervjuer henne.

På vei til fjøset med de blå krykkene

De store mot de små
Det er problemet med ekspropriering av marken hennes vi har kommet for å se på og hun forteller oss mer om hva som har skjedd. Hun fikk bare et brev i posten om at kommunen hadde bestemt dette uten å spørre om hennes mening. Nå har de gravet opp beitemarken hennes for arkeologiske undersøkelser. Hun sier til oss; “Hvordan skal jeg nå skaffe fòr til de 40 dyrene mine?”

Hva, slår hun virkelig gresset selv? Hvordan gjør hun det, tenker jeg…

Traktoren
Like etter får vi forklaringen. Med de blå krykkene til hjelp går hun langsomt over gårdsplassen og bort til en gammel, rød Massey Fergusson traktor som står der. Jeg løper etter henne med kamera og foran henne for å få bilder som viser hvordan hun klarer seg alene på gården. Dette er en typisk historie om den lille mot den store. Hun tar tak i rattet og med stor anstrengelse drar hun den gamle kroppen opp i traktoren, starter og kjører avgårde mens jeg filmer. Olianna gjør et sterkt inntrykk. Som fotograf må jeg ofte stå stille med kamera for å få rolige bilder på «filmen». Etterpå må jeg derfor halse bak traktoren der hun kjører over riksveien og bort til den raserte beitemarken. Jeg løper avgårde med det 10 kilo tunge kameraet mitt i hånden og hopper opp på en diger kommunal gravemaskin som står parkert på marken. Derfra får jeg oversikt og kan filme hennes problem…

Ikke lett å komme seg opp i traktoren når hun er dårlig til beins

Kommunen forsvarer seg
Etter besøket hos den utrolige damen drar vi til kommunehuset og snakker med dem, de vrir seg i stolen når de må svare på vanskelige spørsmål fra Siren om ekspropriasjon, økonomi, en rasert beitemark og verdigheten til en eldre dame. Dette er kanskje en liten historie i vår kaotiske verden, men en stor opplevelse for oss, et møte med en sterk person som jeg vil huske for alltid.

Olianna fortalte oss at «Jeg vil heller ha jorden enn pengene» som kommunen tilbød som erstatning. Vi laget derfor flere reportasjer som kom på 21-Nyhetene, både i år 2000 og 2002. Men bystyret i Førde kommune hadde bestemt seg og hun tapte kampen om jorden som faren hennes hadde dyrket frem. Olianna døde for to år siden.

Med traktoren manøvrerer hun seg langs med grøftene som Førde kommune har laget på marken hennes uten å be om lov

Tips oss!
Denne historien viser at vi også er her for de vanlige folkene og de små sakene som likevel er viktig for hver enkelt. Derfor, har du noe på hjertet, ta kontakt med oss i TV 2 Nyhetene. Kjenner du noen som har problemer så bry deg, vet du om noen som trenger hjelp, så tips oss! Det er bedre at du ringer en gang for mye enn en gang for lite. Det er fristende å sitere noen linjer fra Arnulf Øverland sitt vakre dikt «Du må ikke sove»

«Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer dig selv!

Jeg roper med siste pust av min stemme:
Du har ikke lov til å gå der og glemme!»

 

Husk: Vi er her for deg og vi lover at vi skal gi jernet når det trengs.
Velkommen til nye TV 2 Nyhetene!

 

Kåre Breivik, fotograf
TV 2 Nyhetene, Bergen.
Tips til: 02255
kbr@tv2.no
2.10.2012