Blandet transferlyst hos topplagene

Om kort tid er det igjen mulig for fotballspillere å skifte klubber.  Forrige januarvindu kom til en spektakulær slutt med fete Torres- og Carroll-overgangene. Få forventer den samme aktiviteten denne vinteren, men noen saftige overganger kan absolutt bli realitet.

 

Premier League-topplagenes disposisjoner avhenger i stor grad av hva de lykkes å sende ut fra allerede kostbare spillertropper. Chelsea og Manchester City sliter allerede med Financial Fair Play-regnestykket (selv om både UEFA og klubbene fremstår like forvirret i hvordan ligningen regnes ut, og hvor store marginer man opererer som innenfor eller utenfor dette regelverket).

 

Førstnevnte vil nok oppgradere med opptil flere spillere (i tillegg til Gary Cahill fra Bolton, som synes på vei til Stamford Bridge – selv om det ryktes at Liverpool, og muligens Spurs, planlegger sene fremstøt om signaturen til den ettertraktede landslagsstopperen) om man lykkes med å finne kjøpere til Alex og Florent Malouda (Nicolas Anelka er som kjent allerede solgt). Minst ett solid kjøp i 15-20 millioner pund-klassen mistenker jeg at Chelsea kan varte opp med i dette vinduet.

 

Manchester City vil trolig innkassere en solid sum for Carlos Tevez (AC Milan, PSG) som igjen vil skape noe handlefrihet. Roberto Mancini lider absolutt ingen nød, italieneren kan trikse og mikse med en stall som er både sterk og spisset (skulle bare mangle etter siste års kjøpeorgier). Likevel; etter min personlige mening, er de lyseblå en toppstopper (til å flankere Vincent Kompany) unna sikker kurs mot ligatittelen. Man kan heller ikke utelukke at Manchester City henter en ny angrepsspiller (allsidig) og at Adam Johnson kan forsvinne (Liverpool?).

 

Både Harry Redknapp og Sir Alex Ferguson har signalisert at de et fornøyde med spillermaterialet de råder over. Spurs-sjefen – en notorisk luring – sier at forsterkninger kun vil bli vurdert om spillere av eksepsjonell kvalitet blir tilgjengelig på markedet. Og Redknapp har rett: Tottenham-stallen er uhyre sterk, særlig bredden slår meg som imponerende (selv etter ryddesjauet i august).

 

Nettopp bredde kunne Manchester United-troppen kanskje trenge enda litt mer av. Spesielt sentralt på midtbanen kan mannskapet synes noe tynt (hovedsakelig på grunn av skader) – Benficas offensive midtbanspiller/ving, Nicolas Gaitan,  linkes stadig til Manchester-klubben. Ifølge lydene som kommer fra Portugal kan det synes som interessen i den venstrebeinte teknikeren er reell.

 

Liverpool synes i nuet som den eneste av de seks toppklubbene som spesifikt har budsjettert med seriøs pengebruk i denne overgangsperioden. Avhengig av hvilken kilde man skal tro på, svever tallene på Anfield-klubbens kjøpspott på et sted mellom 20-30 millioner av dronningens valuta. Mene hva man vil om Andy Carroll; Kenny Dalglish og Damien Comolli leter for øyeblikket høyt og lavt etter en midtspiss som kan forberede klubbens skuffende omsetningsprosent foran mål. Trolig er det Liverpool-supporterne som har mest grunn til å møte den neste måneden med spenning.

 

Tradisjonelt kjøpegniene Arsene Wenger ser heller ikke ut til å foreta seg de store trekkene på overgangsmarkedet i januar.  I forrige overgangsperiode ble franskmannen nesten tvunget til å handle av media og supportere, og den foreløpige dommen av det som kunne minne om ukarakteristiske hastekjøp scorer til betegnelsen ”ok” – ikke mer, ikke mindre. Men tør Wenger å gamble på at den eksisterende spillergruppen er sterk nok til å lose laget til en ny plassering blant de fire første?