Ensom jul i Blackburn

Juletidens mest ensomme mann, Steve Kean, fikk et kjærkomment løft ved hjelp av et relativt ufortjent poeng på Anfield i går. Før Blackburn-manageren rekker å stamme frem ordene om ”turned the corner” og ”turning point”, venter en tur til Old Trafford. Ingenting tyder på at Steve Kean er permanent ute av klemma.

 

Mange har ment mye om skotten i de siste månedene. Men statistikken taler et klart språk – Blackburns kurve viser en dramatisk vertikal tendens siden det nye indiske eierskapet ansatte den uerfarne treneren på bekostning av Sam Allardyce for et drøyt år siden. Mannskapet fremstår også som alt annet enn et kollektiv. Stort gap mellom lagdeler, kollektive, innarbeidede trekk eksisterer ikke. Blackburn entrer banen uorganiserte, udisiplinerte, uryddige – eller velg hvilket som helst annet ord som starter på bokstaven ”u” så ser Blackburn slik ut.

 

Kanskje like bekymringsverdig – moralen til supporterne befinner seg svært nær bristepunktet. Etter forrige hjemmetap, ”6-poengskampen” mot Bolton, samlet en gruppe høylytte Blackburn-supportere seg utenfor hovedinngangen på Ewood Park. De nektet å flytte seg til den upopulære sjefen ble løst fra sine plikter. Lynsjemobben fikk naturligvis ikke sine ønsker godkjent, som vi vet er Kean fortsatt sjef for seriemesterne fra 1995. Men hvordan fikk ting egentlig lov til å løpe så fullstendig ut av kontroll, så løpsk at Ewood Park for tiden opplever noe som ligner en borgerkrig mellom supportere og ledere?

 

Jeg skal ikke bruke så mye krefter om eiergjengen, Venky’s. Selv om alle de løse trådene som i dag tuller seg rundt laget fra Lancashire kan nøstes tilbake til indiernes mangel på fotballerfaring og ukritisk rådgiving fra agenter, er det mer interessant å se på hvordan en manager kan gjøre seg så ekstremt upopulær i eget hus.

 

Det første, helt åpenbare poenget, er at Steve Kean er ”guilty by association”. Da Sam Allardyce måtte rydde kontoret, ble Kean promotert fra hjelpetrenerrollen – et arbeidsforhold han sannsynligvis hadde bekvemmelig havnet i grunnet hans nære bånd med agenten Jerome Anderson, som igjen opererte som en slags ”husagent” for indierne (han hadde blant annet assistert oppkjøpsprosessen). Keans tette koplinger med Venky’s og Anderson er trolig den dominerende årsaken til at treneren aldri blir klemt til brystet av de Ewood-trofaste. En politisk årsak om man vil.

 

Generelt tror jeg også Kean lider av at han aldri opparbeidet seg et stort navn som spiller. Irrasjonelt nok, til trenerrollen starter ofte eks-spillere med ekstra plusspoeng på kontoen ovenfor supportere og media enn en fyr som kun har diplomene i orden. Et kjent navn virker bekyttende mot kritikk, et kjent navn vinner tid, et kjent navn lar tvilen komme vedkommende til gode. Har man en spillerhistorie fra klubben man skal trene, enda bedre. Slik er verden.

 

Men ikke alt vredet som Kean har pådratt seg er uten selvskyld. Skottens uttalelser til pressen er snart på vei til å bli herostratisk legendariske. Etter bortetapet mot Stoke lovpriste han mannskapet sitt for innsatsen, og etter hjemmetapet mot WBA mente han at laget var på rett vei. Ligacup-exiten mot Cardiff var også med i planene til Kean – nå kunne det fokuseres på serien. Slike bortforklaringer får de fleste supportere til å se rødt. Andre episoder som for eksempel fyllekjøring, har heller ikke satt Blackburn-manageren i et overveldende sympatisk lys. Og det faktum at laget han skal lede befinner seg sist på tabellen og til tider fremstår hjelpeløst, bidrar ikke til god stemning rundt den kontroversielle treneren.

 

Skyld eller uskyld, kompetent eller inkompetent, er det sturent at en fotballtrener regelrett blir mobbet av menneskene som i utgangspunktet skal backe han? Fotballsupportere betaler for sine billetter, inngangspengene blir derfor ofte trukket frem som trumfkortet i diskusjoner om spillere eller trenere skal sackes eller backes. Resonnementet ”jeg betalter for billetten min, så jeg har rett til å klage” høres på fotballtribuner verden over, ikke bare i England. Jeg synes for så vidt dette er et greit argument – blindt, ukritisk supporterskap er nesten like lite konstruktivt som blindt hat. Uten et analytisk blikk fraskriver man seg retten til å mene, enten konklusjonen er positiv eller negativ.

 

Men Blackburn-supporternes protester hjelper ikke klubben i et kortsiktig perspektiv. Desto mer motstand og uro, desto dypere blir man tvunget ned i spiralen av negativitet. Men uansett hvor dyktig Kean er eller ikke er, det kan virke som trenerens forhold til supporterne har nådd et tippepunkt. Selv en utenkelig seier på Old Trafford vil ikke reparerere dette forholdet. Og slik tingene er blitt, fungerer det mot sin hensikt å beholde treneren. Bare en ny leder – og på sikt et nytt eierskap – kan forene en klubb i oppløsning.