André Villas-Boas – en positiv vinkling

Presset øker på Chelsea-sjefen, André Villas-Boas, etter Ligacup-exiten mot Liverpool i går kveld. Over de neste ukene skal den hardt prøvde London-klubben møte tre klubber som for øyeblikket befinner seg blant de fire beste i Premier League. I England spekulerer allerede pressen om portugiseren vil sprette nyttårs-champagnen London.

 

Ansettelsen av Villas-Boas kunne betraktes som spennende og nytenkende, men ikke uten risiko. Ingen kan bestride at José Mourinhos tidligere elev leverte til toppkarakterer da han ledet FC Porto til trofeer forrige sesong – de som følger portugisisk fotball kan vitne for at elementer av lagets glatte offensive samhandling og defensive aggressivitet forsvant med hovedtreneren i sommmer. Det er heller liten tvil at unge Villas-Boas har opparbeidet en unik kompetanse og respekt etter over ti år i viktige roller bak kulissene i europeisk toppfotball. Og basert på den personen som viser seg gjennom intervjuer og i nærkontakt med media, danner jeg meg et bilde av en eksepsjonelt dyktig og sterk leder. Likevel kan man legitimt stille spørsmålet om Chelsea-jobben – på dette tidspunket – er en umulig oppgave.

 

Se bort ifra at Chelseas mektige eier, Roman Abramovich, tidligere har vist seg utålmodig med trenere som ikke har levert til russerens høye standarder – i motsetning til britisk presse tror jeg Abramovich forstår omfanget av oppgaven portugiseren har tatt på seg. I sommer tolket jeg ansettelsen av Villas-Boas som et signal på at eierskapet var sett seg lei nettopp på utskiftninger –  et tegn på at 33-åringen var påtenkt lederrollen i en tid hvor generasjonsskifte, ungdomssatsing (venter fortsatt på akkurat dette) og en mer offensiv spillestil sto på agendaen. Portugiseren var en mann for “the long haul”.

 

Jeg tror også at Roman Abramovich forstår at et nytt storslått suksessprosjekt i Vest-London forutsetter én eller to sesonger med varierende resultater. Spesielt fornyelsesarbeidet i spillerlogistikken vil ta tid til å bære frukter. Store personligheter – på og utenfor banen – som Didier Drogba, John Terry, Frank Lampard, Petr Cech, Nicolas Anelka – altså stammen av en gruppe som har ledet laget gjennom en storhetsperiode, lar seg ikke erstatte ved et fingerknips. Selv en sakte, vennlig, erstattingsperiode av slike profiler passerer neppe uten at lagmoral, samhold og delikat garderobedynamikk vil lide. Selv mer erfarne trenere ville funnet denne oppgaven ekstremt krevende.

 

Villas-Boas kritiseres for å ha hurtigimplementert flere radikale grep. Under hans lederskap presser laget høyere opp på banen – dagens Chelsea handler mer om dominere enn å kontrollere (som under Ancelotti). Som et resultat av disse endringene fremstår også laget mer sårbart, spesielt mot kontringer og presise, hurtige offensive motgrep. Men vi teller kun noen måneder av den unge mannens prosjekt. En klar kursendring fortjener tålmodighet, nok et trenerskifte vil bare forårsake mer forkludring og rive ned det Villas-Boaes er i ferd med å bygge.

 

Portugiseren trenger tid og tillit til å bygge sin egen tropp. Profiler som kan utgjøre ryggraden av ”det nye Chelsea” vokser allerede frem (Mata, Sturridge, Ramires, David Luiz – selv om sistnevne for tiden opplever en tung periode – pluss stortalenter som McEachran, Oriol og Lukaku) og om manageren får muligheten til å signere spillere som passer ideelt til hans system, kan omstillingen ta form tidligere enn pessimistene melder.

 

Chelseas tabellsituasjon er skuffende, men ikke prekær. For Villas-Boas representerer oppgjørene mot Newcastle United, Manchester City og Spurs muligheter til raskt avansement opp Premier-League-treet, ikke spadetak til graven britisk presse elsker å grave. Ved årsskiftet kan Chelsea igjen være med i tittelkampen.