Fra øst til øst?

Av det mest oppsiktsvekkende fra landskamprunden kan vi føre opp underdogens glefs av den øvre halvdel av kvalikgruppene. Svaret på hvor mange av de tidligere kommuniststatene i øst som kan ta med seg EM-drømmene lenger inn i høstmørket får vi neste uke. Men de foreløpelige resultatene til mist fire av vårt kontinents minst feirede fotballnasjoner gir farge til et landskap som gjerne forutsigbart gråmales av store folketallsrike, ressurssterke nasjoner.

En av de største bragdene er allerede et faktum; da Montenegros Andrea Delibasic på overtid stanget inn utligningen mot England i pøsregnet Podgorica i går kveld sendte han også den vesle fjellstaten ved Adriaterhavet til playoff. For fotballkjennere bør ikke resultatet være et stort sjokk. Montenegro med drøye 600.000 innbyggere kan skryte av fotballhistorie (enten skjult bak Jugoslavia-flagget eller i tospann med nabolandet, Serbia), et deliriumsbesatt hjemmepublikum (har selv opplevd Montenegro-hjemmekamp real time!) pluss profiler fra for og nåtid (fortiden representert av nåværende fotballpresident, ”Il Genio” Dejan Savicevic – nuet ved den heftige trioen Stevan Jovevic, Mirko Vucinic og Stefan Savic). At Podgorica var en armert festning, overrasket kun den uvitende – uansett hvem som trekker denne staten i utslagningsheatet, vil få full hyre ved å temme dette utvalget.

En annen tidligere Jugoslavia-stat, Bosnia og Herzegovina, er også klare for play-off. Det vil si minimum play-off. Skulle landet sikre seg mer enn et poeng fra bortekampen neste tirsdag mot tabelltopperen, Frankrike, vil balkanstaten passere direkte til sluttspillet neste sommer. Jeg tror mange med meg vil glede seg ellevilt om dette landet med den traumatiske fortiden kommer seg til et sluttspill. Gjennom offensiv, teknisk og smart fotball har Bosnia og Herzegovina lenge vippet på kanten av mesterskapskvalik – skal 2012 endelig bli året for disse herlige typene?

Armenia er utvilsomt det mest obskure innslaget blant det øverste selskapet i kvalikgruppene. Nesten like fattige på fotballtradisjoner som ressurser og stjernespillere – infrastruktur og investering rundt all ballsport i Kaukasus-staten har smuldret de siste ti årene, og normalt sett ligger landet bak naboene Georgia og Aserbajdsjan hva gjelder fotballkultur, økonomi og levestandard. Nå skal det nevnes at Armenia må slå Irland i Dublin for å henge med til play-off, men uavhengig av utfallet på tirsdag kan armenerne være stolte av resultatene (særlig 4-0 borte mot Slovakia klinget godt). Anført av keeperlegenden Roman Berezovsky (37) og stopperkjempen, Sargis Hovsepyan (39 om noen uker), har Armenia oppnådd resultater med en utypisk aggressiv, hurtig og direkte spillestil. Skulle landet mot formodning seire i Dublin, vil den profilribbede troppen – noen få Russland/Ukraina-baserte utgjør wow-faktoren i spillergruppen – boostes av Ajax-vingen Aras Ozbiliz. Den Nederland-fødte sikret seg nylig fedrenes statsborgerskap.

En annen tidligere Sovjetstat uten fotballtradisjon – ”halv-nordiske” Estland – kan nå play-off på sensasjonelt vis om Slovenia tar alle tre poengene hjemme mot Serbia (vanskelig, men ikke utenkelig). Nærmest spøkelsesaktig har Estland sneket seg opp på andreplassen i Gruppe C og paradoksalt nok; hadde landet kapret tre poeng borte mot Færøyene (tapte 2-0), ville esterne allerede vært klare for play-off. Likevel, for en skinasjon som har kjempet helt nede i kjellersiktet i de siste kvalikene (etter fin oppsving tidlig på 00-tallet) – og i hovedsak består av stallspillere fra B- eller C-ligaer, er selv gruppetreer et usedvanlig oppløftende avslutningsregnskap.