7 er et magisk nummer

Forrige runde av sluttspillet i den søramerikanske U20-mesterskapet bød på en saftig karamell, Brasil mot Argentina. Kanskje enda mer interessant enn resultatet (2-1 til Argentina) var “duellen” mellom de to 7erne. Med gul drakt, supertalentet Neymar, i vakkert lyseblått og hvitt; “Messi av Guaraní, Juan Iturbe.

Santos-angriperen hadde jeg allerede sett i levende live tidligere, men argentineren som ble “stjålet” fra Paraguay i en gedigen såpeopera (bla tilbake i bloggarkivet for noen linjer om den saken) fikk jeg se for første gang. Begge er blant verdens største fotballtalenter – noen vil si de aller største i 90 til 94-årgangene – begge er angrepsspillere og begge fikk røff behandling i denne kampen. Og begge bekrefter at man trenger ekstrem teknikk, balanse, hurtighet og offensive nærkampferdigheter for å bli betraktet som verdensledende talenter.

Kampen ble forøvrig heftig påvirket av at Brasils kaptein og stopperklippe, Juan, fikk marsjordre etter kun 6 minutter. Neymar ble dermed flyttet ut i en dypere, bredere rolle som en slags offensiv midtbane eller andrespiss mot høyre. Likevel, med vanskeligere arbeidsbetingelser, ga Neymar full valuta foran cirka 50 klubbspeidere.

Angriperen som ofte linkes til Chelsea (Santos krever nå etter sigende mer enn 300 millioner kroner for juvelen) kommer – som mange andre toppspillere – fra futsalbakgrunn. Utvilsomt har oppveksten med ball på små flater satt dype spor, men samtidig som man ser at Neymar hele tiden tar nye steg taktisk og fysisk ser man at gutten har ekstreme egenskaper i en mot en-stituasjoner, stort finteregister og lynraske kroppsfinter.

7 mål har Neymar scoret hittil i mesterskapet – noe som også bekrefter inntrykket fra fjorårets brasilianske seriespill (17 fulltreffere) – ikke bare byr gutten, som både Pele og Robinho har tatt under sin beskyttelse, på herlige egenskaper utenfor boksen men i tillegg er han en førsteklasses avslutter. Med overlegen selvtillitt scorer 19-åringen med høyre og venstre fra varierte posisjoner og distanser, fellesnevneren er gjerne finesse foran kraft. Mot Argentina tegnet han seg ikke i scoringsprotokollen, men det gjorde imidlertid Juan Iturbe – etter et signatursololøp satte han elegant ballen forbi den brasilianske målvakten.

Argentineren byr nettopp på noe helt ekstremt: akkurat som Lionel Messi besitter han enorme forseringsferdigheter. Men der Barcelona-mannen bruker hurtighet og kroppsfinter, plukker Iturbe rett og slett opp ballen og fosser forbi måpende motstandere med ballen i beina. Cluet her er enormt rykk og tempoveksel samt lavt tyngdepunkt. Tettbygd og noen centimeter høyere enn Messi, spiller Iturbe – som forresten lyder som en fremtidig Apple-oppfinnelse: “iTurbe” – akkurat som “idolet” i rykk og napp, hver involvering preges av energiforbrukende, eksplosive bevegelser, og deretter pauser.

Den venstrebeinte magikeren har nylig signert for FC Porto (60% av rettighetene), noe som har fått konspirasjonsteoretikere til å kople gutten til Manchester United (med Portugal som mellomstasjon). Men i følge snakket her i Arequipa er det ingenting som tyder på at planer er lagt utover FC Porto-fremtiden.

Ellers representerer 93-fødte Iturbe noe så sjeldent som et “bortgjemt” supertalent. Grunnet hans spesielle historie med grensekryssing og statsborgerskapsskifte har Iturbe spilt veldig få A-lagskamper og dermed ikke fått publisiteten han fortjener. Men her i Peru gjør han opp for tapt tid.

Spillere hypes både før og etter store mesterskap, men i mine øyne er det mye som skal gå galt om disse to 7erne ikke vil prege verdensfotballlen gjennom tiåret vi er godt i gang med.

Sjekk tilbake for oppdateringer fra det peruanske høylandet.