Blir det fotball i høst?

De siste to ukene har jeg hovedsaklig tilbrakt i horisontal tilstand, utslått av noe som antageligvis var det berømte H1N1-viruset. For de som lurer har sengetimene resultert i en alarmerende hyppig Twitteraktivitet (@tkkarlsen), inkludert quiz (sleng deg på) og mer eller mindre interessante ytringer. På et jobbplanet har jeg måttet utsette tur til Ukraina (U19 EM) og trolig U16 Nordisk i Trøndelag neste uke (damn x2).

Om det virkelig var svinesyken som slo meg ut forblir uvisst, siden helsestatusen aldri (takk, og bank i bordet) nådde en alvorlighetsgrad som gjorde at jeg ønsket å belaste et allerede kapasitetssprengt britisk helsevesen. Men symptomer som hoste, slapphet og kroppstemperatur over normalen er malplassert på denne årstiden. Derfor kan det gjerne være virusfarsotten som stakk en tur innom mursteinskåken i Nord-London. I så fall slapp jeg relativt billig unna med en variant som får en vanlig vinterinfluensa til å minne om et besøk i en førsteverdenskrigsk skyttergrav.

En tanke slo meg imidlertid under min nesten-daglige joggetur i terrengløypa i den lokale parken. Hvordan kommer viruset til å påvirke fotballens travle høstprogramm og oppstartsukene vi alle venter på? Sant nok, formen til en 34-åring er ikke målestokk for en ung atlet, men Gud hjelpe hvordan dette sykeleiet – hva det nå enn var – hadde satt meg tilbake! Fire runder av to kilometer går i godt vær unna på cirka 38 minutter. Men etter seks kilometer og 35 minutter denne formiddagen pustet undertegnede som en husky i Sahara. I innrømmelsens navn har jeg hatt treningsopphold og sykdom tidligere, men aldri har på’n igjen-turen føltes like tung og lungene like ubrukelige som om de tilhørte en argentinsk fotballtrener.

Fortsetter H1N1-spredningen med samme hastighet som ekspertene frykter, må det utvilsomt spøke for åpningsrundene i Premier League og divisjonene nedover? I følge de siste rapportene spres svineriet til tusenvis av mennesker hver dag her i Storbritannia. Tatt i betraktning at dette er et konservativt, offisielt estimat og at cirka 30% av de smittede faktisk aldri merker at de er virusbærere (ergo sender det videre uten å trekke opp statistikken) og en vaksine i beste fall er flere uker unna er det ingen tvil om at svineinfluensaen kommer til å sette rakettfart i ukene som kommer.

Hittil er det i følge min kunnskap bare Manchester City-forsvareren, Micha Richards, for øyeblikket det eneste Premier League-offer for basillen som startet sin verdensomseilig i Mexico. Den lynraske men ustrukturerte forsvarspilleren klarte kunststykket å infisere seg med svineinfluensaen under et ferieopphold på Kypros. Men skal jeg tro sommerens reisebrev som VG Nett har sendt oss fra ferieøya i det østre Middelhav – og som sikkert har gjort foreldre rundt det ganske land enormt stolte – skulle man tro sjansene for å bli forpestet av langt mindre uskyldige sykdommer var større på Agia Napa.

Den godeste Richards blir helt sikkert ikke den siste Premier League-spilleren til å bli satt ut av viruset. I denne perioden er de fleste klubbene på treningsopphold og oppvisningsturer i utlandet. For et antall av mannskapene involverer dette multistopp flyturer og mellomladinger på flyplasser som i disse dager er (u)rene infeksjonsterminaler. Derfor er nok faren for at troppene returnerer hjem med langt mer enn påspedde merchandise-inntekter og gyllenbrun hudfarge overveldende stor.

Dessuten har ekspertene allerede spådd at viruset vil herje på sitt verste i månedsskiftet August/September, altså midt i den hektiske åpningsperioden med midtukekamper, Champions League-kvalik og Europa League. Og basert på min egen, milde erfaring av hva som kan være denne farsotten, er det åpenbart at selv et moderat utbrudd vil sette toppidrettsutøvere som er avhengige av å prikke toppformen tilbake flere uker.

Portsmouth har jo knapt matchtropp til å fylle den nyintroduserte Premier League-benken som har plass til to ekstra fjes. To eller tre sentrale influensasyke spillere vil ramme sørkystklubben hardt. Hva om en Wayne Rooney eller Fernando Torres må melde forfall på grunn av denne utidige basillen? Jeg orker nesten ikke tenke på hvordan Sir Alex eller Rafa vil presslegge for å få flyttet kamper.

Kan vi også oppleve en lignende effekt i Norge? For det er ingen grunn til at Tippeligaen skal bli spart for febersyke spillere i ukene som kommer. Dette er selvsagt kun spekulasjoner fra min side. Forhåpentligvis forsvinner H1N1 like fort som ondskapen oppsto sent på vårparten, men etter dagens status kan det virke som at svineinfluensa skal herje med oss i månedene som kommer før den slipper sitt seige grep.

I verste fall betyr dette fixture-kaos, utsatte kamper og spolert fotballtur. Uansett hvor mye du fortjener et velfortjent frikvarter fra kona.