Tidenes finanspolitiske frekkis?

Jeg har lest DN for torsdag 22.august. Jens avslører pengebruk i statsbudsjett 2014. Et budsjett en eventuell ny regjering utgått fra borgerlig flertall har som grunnlag.

Der står det at Stoltenberg bremser ned oljepengebruken ved å ligge 50 mrd kroner under 4% i Handlingsregelen. Regjeringen planlegger å benytte 125 mrd kroner og ikke 175 mrd kroner som ville vært mulig innenfor 4% av pensjonsfondet.

Da ligger de på ca 3% av pensjonsfondet og det er det laveste på mange, mange år ifølge Jens.

Snubletråd?

Basert på et stramt budsjett vil det bli vanskeligere for en ny regjering å finne rom for hjertesaker i første budsjett. Alternativet er å bruke mer penger enn de rødgrønne som sitter langt inne for Høyre.

I RNB ligger man 28 mrd innenfor 4% på ca 125 mrd kroner mot 153 mrd. Men det skytes på bevegelig mål. Skatteinntekter øker mer enn anslått, fondet øker i verdi og sykefravær mv. blir ulikt prognosene.

DnB sier motsatt

Dørum og DNB la onsdag frem anslag på lavere vekst i norsk økonomi, med 2% og ikke 3% som tidligere. Arbeidsledighet blir 125.000 om noen år, og det er rom for mer oljepengebruk i følge E24 i dag.

Da er det ikke lett å følge med. Kanskje er krittstreken fra Jens feil i samme sekund som det legges frem? Eller er finansdepartementet bedre på prognoser og budsjett enn DNB?

Jeg ser frem til diskusjonene, og lurer egentlig på om dette ene alene handler om å skape splittelse på borgerlig side.

Stoltenberg har en stor fordel i siste sammenhengs-analyse og modeller fra Findep. SSB kommer ikke med nye prognoser før valget pga innsparinger.

Dette kan bli det glade kaos, både i faglige og politiske miljøer!