Rettighetsskolen

Rettigheter 102

Vi får mange spørsmål fra dere om liggetid på serier, som “Hvorfor kan jeg ikke se hele den siste sesongen av Homeland når dere har hele den siste sesongen av Grey’s Anatomy?” eller “Hvorfor har dere ikke den første sesongen av Norske talenter liggende?”.

Gode spørsmål, dette, og vi skulle helt klart gjerne hatt alle sesongene av seriene våre liggende til evig tid, eller i alle fall så lenge kundene våre har lyst til å se dem! Og det korte svaret på dette er, som dere sikkert vet, rettigheter.

Mye har forandret seg siden vi skrev om dette sist.

Norske programmer

TV 2 produserer lite av innholdet vi viser selv, bortsett fra Nyheter og litt annet. Når det gjelder norsk produksjon samarbeider vi med produksjonsselskaper som leverer innholdet til oss. Dette innholdet baserer seg på produksjonskontrakter der vi har rettigheter vi må forholde oss til. Noen ganger er også de norske produksjonene våre basert på ”formater”. Eksempler på et format er ”Idol” og ”Norske talenter”, der vi kjøper muligheten til å lage en norsk versjon av et konsept som er en noe utarbeidet ide, som vi videreutvikler for å tilpasse våre seere.

Hvorfor kan jeg ikke se hele Homeland når dere har hele den siste sesongen av Grey’s Anatomy?

Innkjøpt innhold

Hva gjelder innkjøpte serier og dokumentarer fra utlandet har vi ”visningsavtaler” med distributører og ”Hollywood-studioer” som CBS, Warner og Fox. I disse avtalene prøver vi selvsagt alltid å få tilgang på innholdet så lenge som mulig, men vi opplever fortsatt at de vi kjøper innhold fra f.eks ønsker å selge innholdet flere ganger, til flere tjenester. Vi kan møte argumenter som at innholdet kan miste følelsen av eksklusivitet om den ligger ute på en strømmetjeneste til ”evig tid”.

Begreper

Noen begrepsforklaringer for de spesielt interesserte:

Preview: Muligheten til å vise noe før det sendes lineært (lineært = ”vanlig” TV)
Catch up: Muligheten til å vise noe x antall dager eller uker etter noe har blitt sendt lineært
Stacking: Muligheten til å ha en serie liggende på tjenesten x antall uker etter at siste episode har blitt sluppet
SVOD: (subscription video on demand): Muligheten til å ha hele sesonger av en serie liggende uavhengig av lineær utsendelse

Kort oppsummert jobber vi i TV 2 hver eneste dag med å gi seerne våre det beste innholdet og muligheten for å vise dere dette innholdet på alle plattformer så lenge som mulig, og at dere skal slippe å gå glipp av episoder av favorittserien din. For det kan vi jo ikke ha noe av!

via GIPHY