Strømmetips

På TV 2 Sumo kan du se et bredt utvalg av gode dokumentarprogrammer

Vi har noen skikkelig kvalitetsserier for deg som liker en god musikkdokumentar.

«PUNK» drar deg med på et fascinerende dypdykk i punkrockens grumsete historie. Gjennom fire 50-minutter lange episoder får du høre beretninger fra kjente stemmer i miljøet, med filmklipp og stillbilder fra de elleville eventene som satte punkrocken på kartet. De lange linjene trekkes og du vil få en grundig forståelse av hva punken egentlig dreide seg om. Iggy Pop fra The Stooges forteller om da han for første gang hørte The Kinks’ «You Really Got Me» og fikk sin musikalske oppvåkning. Var dette frøet som en hel kulturbevegelse spiret ut fra? Fra The Stooges til Ramones til Nirvana. Legendene vier tiden sin til å fortelle deg hele historien. Du trenger ikke være fan av punk for å kose deg med denne.

«Wu-Tang Clan: Of Mics and Men» gir deg eksklusiv tilgang på historiens mest innflytelsesrike hiphop-gruppe. Ni gutter fra forstedenes gatehjørner løftet seg opp fra fattigdom og fortvilelse til enorm berømmelse. Wu-Tang Clan ble større enn livet. Du får et nytt perspektiv på, og lærer å forstå motivasjonen bak den evige kampen om anerkjennelse. Det handlet om mer enn berømmelse og penger. Det var en drøm om å bli behandlet som respektable mennesker. Serien, med sine fire episoder, er hyllet av både seere og kritikere. Med 8,4/10 på IMDb og 100 % på Rotten Tomato er det ingen tvil om at denne er verdt tiden din.

Se også «Whitney», «Maria by Callas», «Silvana – vekk meg når dere har våknet» og «Matangi/Maya/M.I.A.».

Vi har også mange godbiter for deg som fascineres av livet i ytterkantene.

«Black Market with Michael K. Williams» er et kikkehull inn i hverdagen til mennesker som henger langt utenfor kanten av loven. Michael K. Williams kjenner du kanskje bedre som Omar i «The Wire», doplangeren som stjal dop fra andre doplangere, og som alle visste bedre enn å kødde med, men du visste kanskje ikke at skuespilleren selv har levd et liv med rus og kriminalitet. Det er utgangspunktet for hans brennende ønske om å formidle hva dette livet er for noe. Han møter ulike grupper mennesker som på hver sine unike måter lever kriminelle liv. Fra opiatbrusdrikkere til biltyver til våpenhandlere. Serien består av seks 20-minutter lange episoder.

«Abandoned» er en reise i infrastrukturelt forfall og nostalgi. Skatelegenden Rick McCrank oppsøker forlatte steder og strukturer. De står igjen som monumentale påminnelser om en forgangen gullalder. Fra Ohios forlatte kjøpesentre til de mange kjernekraftverkene langs vestkysten som ble demontert da kjernekraftparanoiaen regjerte som verst. På reisen møter han nostalgiske sjeler som stadig vender tilbake til disse stedene for å hylle svunne tider. 10 40-minutters episoder med forfallen urban utforskelse.

Se også «Balls Deep», «Hate Thy Neighbor», «Payday» og «Weediquette».

Og ikke glem vårt norske dokumentarinnhold! 

«Blålys» følger norsk politi i en hektisk og utfordrende arbeidshverdag. Hvis du er nysgjerrig på hvordan politiet jobber og hvilke utfordringer de møter, så er denne serien midt i blinken for deg. I sesong to får vi blant annet følge politiinspektør Tommy Brøske i de nervepirrende minuttene før den aller første pressekonferansen om Anne-Elisabeth Hagens forsvinning, og følelsene settes i sving når vi blir med på et søk etter en toåring som har forsvunnet fra barnehagen. Episodene er 20 minutter lange. 

«Sølvrushet» gir deg et helt nytt syn på hvordan det er å være moderne fisker i Norge. Store penger er involvert og de nyerike fiskemillionærene snur opp ned på små lokalsamfunn. Det er et veksteventyr uten like, men ikke alle er fornøyde. Vi møter blant andre en gammel øyboer som er frustrert over at lokalsamfunnets nyrike familie har kjøpt seg privathelikopter. «Vet du hva jeg kaller helikopteret for? Kapitalistkråka!», sier han om naboens nye investering. Vi møter også en fisker som lever et luksusliv med sin fotballspillende ektemann i Polen. Hun har et stort følge på Instagram, men det er ikke fiskebilder hun legger ut. 12 episoder på 20 minutter hver.

Se også «Da Norge sto stille», «Kompani Spitsbergen», «Petter uteligger» og «Vårt lille land».

Klikk her for å gå til vårt dokumentarinnhold.