Aktuelt

Førjulstiden på Sumo

Julen nærmer seg og i år er det kanskje mer aktuelt enn noen gang med hjemmekos og underholdning for hele familien. TV 2 Sumo tilbyr alt du trenger av julekalendere, juleklassikere og barne- og familiefilmer som vil sette deg og dine i den rette julestemningen.

På topplistene over de viktigste julefilmene, finner vi «Love Actually», «The Holiday», «Flåklypa Grand Prix», «Grinchen», «Elf», «Hjelp, det er juleferie!», «Snekker Andersen»-filmene, «Astrid Lindgrens jul» og ikke minst fortellingene av Egner i «Caprinos eventyrlige verden».

Fra 1. desember teller vi ned til jul med flere julekalendere, alt fra klassikerne «The Julekalender» og «Julefergå» for de voksne til «Tinka og Kongespillet» og «Jul i historiehulen» for de yngste.


Julekalendere

1.-24. desember – «Tinka og Kongespillet» 
Julekalenderen bygger videre på «Tinkas Juleeventyr», der Tinka fant ut at hun var halvt nisse og halvt menneske. Nå blir hun kronprinsesse, men så kommer ikke kongen hjem fra sin rundreise i Nissenes rike. Det utløser et kongespill, en kamp mellom en representant fra hver av rikets regioner. Tinka som er den nye kronprinsessen må stille. 

1.-24. desember – «Tinkas juleeventyr» 
En dansk familieserie der nissen Tinka og mennesket Lasse prøver å finne ut hvorfor nissene har tapt sin magi, og hvorfor mennesker og nisser ikke har sett hverandre på 100 år. Hvorfor blir ikke den magiske julestjernen lenger tent fra toppen av ensomhetens tårn?

1.-24. desember – «The Julekalender»
Gjensyn med Gjertrud, Olav og nissene. «The Julekalender» ble vist på TV 2 første gang i 1994, og den utradisjonelle julekalenderen ble en stor suksess. «Det e’ bærre lækkert» og «bob bob» ble innført i det norske vokabular og «Støveldance» ble en slager på diskotek landet rundt. Nå er det tid for en ny runde. Hver dag fram til jul kan du følge den populære kultserien med The Travellin’ Strawberries. Historien handler blant annet om potetbøndene Olaf og Gjertrud Sand. De er i full gang med juleforberedelsene i det lille huset sitt i Trøndelag. 

1.-24. desember – «Julefergå»
Gjør deg klar til et gjensyn med den vanvittige historien om «Julefergå». Bli med om bord på den litt spesielle fergen «MF Svelå». Her møter du det svelespisende persongalleriet med kioskdama Wenke i spissen, billettørene Trond og Roger, skipperen, maskinisten og fergegeita Einar. Denne julekalenderen ble først sendt på TV 2 i 1995. Det er nok en gang klart for jazz og svele som faste ingredienser. 

1. -24. desember – «Jul i historiehulen»
I «Jul i historiehulen» leser Cecilie Skog opp fra den fine julefortellinga for hele familien, «Pulverheksa og Julenissen». Hun leser ett kapittel hver dag helt fram til julekvelden. Følg med og hør hvordan Pulverheksa hjelper Julenissen med å finne ut av hva alle ønsker seg i julegave – så det endelig kan bli jul i Pulverskogen! Fra 2019.

1.-24. desember – «Wenches julekalender»
Etter 25 år på skjermen har Wenche Andersen fått sin egen julekalender på TV 2. Her skal hun inspirere oss til å samles på kjøkkenet og forberede julen sammen. Bak hver luke viser Wenche oss hvordan vi trygger alt fra julebaksten til sprø svor på ribba. Vi får inspirerende forslag til hvordan vi kan lage spiselige julegaver, og nyttige triks for å unngå de største blemmene når vi tilbereder julematen vår. Fra 2019.


Julefilmer

«Love Actually»

Ingen jul uten! Stjernespekket romantisk komedieklassiker om en rekke mennesker og deres relasjoner, og jakten deres på kjærlighet i London rundt juletider. Her møter vi alt fra nye kjærlighetsforhold til langvarige ekteskap, varmt vennskap, og selveste statsministeren som blir forelsket i en medarbeider. Richard Curtis, manusforfatteren bak moderne klassikere som «Notting Hill» og «Fire bryllup og en gravferd», har skrevet manus og er regissør.

«Elf»
Et lite barn fra et barnehjem havner i nissens sekk når han besøker et barnehjem og blir ved et uhell med til Nordpolen. Her blir han tatt hånd om av nissens hjelpere og oppdratt som alv. I voksen alder bestemmer han seg for at han vil besøke sin biologiske far som bor i New York, han viser seg å være en gjerrig forretningsmann som er strøket fra nissens liste over snille barn. Will Ferrell spiller den naive alven Buddy denne julefilmklassikeren.

«Grinchen»
Grinchen er en gretten type som bor oppe på et høyt fjell, med hunden Max som eneste selskap. Derfra ser han ned på innbyggerne i Hvemvik, som hvert år forstyrrer ham med høylytt julefeiring. Til slutt bestemmer han seg for å stjele julen, men kanskje kan en snill jente få ham på andre tanker? Animert familiefilm fra selskapet bak filmer som «Grusomme meg», «Syng» og «Kjæledyrenes hemmelige liv». Vi har den både med norsk og engelsk tale.

«The Holiday»
Romantisk suksesskomedie om amerikanske Amanda (Cameron Diaz) og engelske Iris (Kate Winslet) som i hver sin måte har blitt sviktet av mennene i livene sine. Når de finner hverandre på et husbytte-nettsted bestemmer de seg for å bytte liv med hverandre i to uker – et hus i California mot en hytte i England. Et bytte som innebærer nye møter og uante følger. I andre roller finner vi Jude Law og Jack Black.

«Hjelp, det er juleferie»
Klassisk julekomedie der vi møter igjen familien Griswold, som holder seg hjemme etter to helsprø ferier. Pappa Clark (Chevy Chase) gjør sitt beste for å gi familien en perfekt jul og har invitert flere medlemmer av slekten. Men kaoset begynner allerede når juletreet skal anskaffes, og det blir ikke bedre når julebelysningen skal opp og det kommer uventet besøk.
Kommer 3. desember!

«Astrid Lindgrens jul»
Stemningsfulle og morsomme jule-episoder fra åtte av de kjente og kjære filmene basert på bøkene til Astrid Lindgren. Her møter du Pippi Langstrømpe og Herr Nilsson som er i full gang med pepperkakebaksten. Ronja Røverdatter setter fast skien i snøen og lager stor oppstandelse hos rumpenissene. Kajsa Kavat hjelper mormor å selge karameller på julemarkedet.

«Caprinos eventyrlige verden»
Få et gjensyn med kjente og kjære eventyr fra Ivo Caprinos verden: «Gutten som kappåt med trollet», «Sjuende far i huset», «Reveenka», «Veslefrikk med fela» og «Askeladden og de gode hjelperne». 

«Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa»
Solan, Ludvig og Reodor er tilbake. Det nærmer seg jul, og Flåklypa Tidende-redaktør, Frimand Pløsen, har lovet bygda snø. Når Ludvig ønsker seg det samme, er ikke oppfinner Reodor Felgen vanskelig å overtale til å bygge verdens kraftigste snømaskin. Men så forsvinner Reodor, og så forsvinner snømaskinen, og da må Solan og Ludvig stelle i stand til jul alene. Hvis de rekker det, etter å ha reddet Flåklypa fra verdens verste snøstorm. For å tukle med naturen – det er farlig det.

«Flåklypa Grand Prix»
Til glede for både gamle tilhengere og nye generasjoner viser TV 2 Ivo Caprinos mesterverk fra 1975, «Flåklypa Grand Prix». Sykkelreparatør Reodor Felgen bor med sine hjelpere Solan og Ludvig på en fjelltopp i den lille bygda Flåklypa. Når kjeltringen Blodstrupmoen rapper en av Reodors tegninger til en vidunderbil, ruster de tre seg til kamp – i tidenes bilrace. 
«Flåklypa Grand Prix» blir tilgjengelig fra 1. juledag 25. desember!

«Solan og Ludvig: Månelyst i Flåklypa» 
Solan og Ludvig-trilogien avsluttes med en spektakulær måneferd som tar Flåklypa-universet til nye høyder. Et nytt, internasjonalt månekappløp er i gang. Det norske bidraget ledes av den briljante oppfinneren Reodor Felgen, med Solan og Ludvig som modige astronauter. 

«Snekker Andersen og Julenissen»
Snekker Andersen elsker julen mer enn noen annen høytid, og han gjør alt for at familien skal oppleve ordentlig jul hvert år. Men denne julen går ikke helt som planlagt. Snekker Andersen, iført fullt nissekostyme, sklir på hålka og etter en heidundrende kjelketur krasjer han med den ekte Julenissen.

«Snekker Andersen og julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul»
En ny julefortelling fra universet til Alf Prøysen, en av våre mest kjente og kjære forfattere. Snekker Andersen og Julenissen er tilbake og denne gangen må de hjelpe lille Elise med å redde jula før det er for sent. (Kjøpefilm)

«Karsten og Petras vidunderlige jul»
Den tredje filmen basert på de norske barnebøkene om to femåringer og kosedyrene deres. Karsten og Petra teller utålmodig ned til julaften. Petra er ekstra spent fordi Bassa skal ha valper. Når morfar forteller at han skal feire julaften med kjæresten Esther, må Karsten og Petra legge en plan for å få ham til å ombestemme seg.

«Gubben og Katten – Tidenes gladeste jul»
To dager før julaften blir Gubben og katten snødd inne på den lille gården. Snart har de spist opp all maten og de kommer seg ikke ut for å hogge et juletre. Katten er redd for at det ikke blir julefeiring, men Gubben lover at det skal bli den beste julen noensinne! Dagen etter er været bedre og de får med seg sleden ut i skogen. Men Gubben skader foten og de kommer tomhendt hjem.

«Gubben og katten – Nissemaskinen»
Julen står for døren, og katten Findus prøver å tvinge Pettersen til å love at nissen skal komme – ellers vil han aldri mer feire jul! Pettersen føler seg presset til å love at nissen skal komme. Findus blir jublende glad, men Pettersen blir bekymret. Som alle andre voksne vet han jo at nissen ikke finnes på ordentlig – så hvordan skal han kunne oppfylle Findus’ ønske?

«Familien Jul»
Dansk familiefilm om seksåringen Hugo som har en far som virkelig avskyr julen – hverken julemat eller julegaver kan få ham i julestemning, og gladest er han når hele høytiden er over. Men så får familien uventet besøk av Pixy, en ekte nisse som har blitt gjenglemt i menneskenes verden. Hugo og hans søsken bestemmer seg for å gjemme Pixy fra foreldrene og omgivelsene.

«Familien Jul i Nisseland»
Dansk eventyrfilm for hele familien. Det er 1. desember og ennå lenge til jul. Men plutselig dukker julenissen Pixy opp hos familien Jul og forteller at han glemte den magiske nisseluen sin hjemme hos dem året før. Hvis han ikke finner den før høytiden, står hele julen i fare. Oppfølger til den danske publikumssuksessen «Familien Jul».

«Hunden som reddet juleferien»
Julefilm der vi møter igjen familien Bannister og den snakkende hunden Zeus (Mario Lopez), som drar på skiferie til Colorado. Der dukker plutselig onkel Randy opp med den nye hunden sin: den søte puddelen Bella (Paris Hilton). Det gjør også et par klossete smykketyver, og snart skaper et stjålet halsbånd forviklinger.

«Ekspedisjon Knerten»
Lillebror flytter til Vestlandet med Knerten og familien, men han kunne helst tenke seg å være en polfarer på ekspedisjon. Han vil ha massevis og lassevis av snø til jul, men det er ikke et snøfnugg på stedet Lillebror og Knerten har flyttet til. Men plutselig en dag har Knerten forsvunnet! For å redde vennen sin, sniker Lillebror seg ut på en farefull ekspedisjon.

«Julekongen: Full rustning»
Mira er dypt bekymret. Julen står for døren og familien har rotet det sånn til økonomisk at de knapt har råd til julepynt. Mens Mira gjør sitt beste for å prøve å skape litt julestemning, bruker storebroren all sin tid på å drømme om prinsesse Eiril i Ridderdalen.

«Jeg kommer hjem igjen til jul»
Musikkfylt drama om den berømte artisten Simon (Peter Jöback), som kommer hjem til Sverige for å feire jul med familien på det lille stedet der han vokste opp. Broren Anders (Johannes Kuhnke), som alltid har levd i skyggen av Simon, arrangerer den årlige julekonserten, og Simon blir overtalt til å delta. Men snart blir han konfrontert med gamle minner og familiehemmeligheter.

«Vennebyen – Jul i Vennebyen»
Julen har kommet til vennene i Vennebyen, og alle gleder seg. Barna er spente på om nissen kommer i år også, og Elfie og gjengen på brannstasjonen har fått i oppdrag å finne et kjempestort juletre som skal stå midt i byen. Apa gleder seg ekstra mye, for han har fått oppdraget med å være nisse under julefesten der lysene på julegranen skal tennes – men det er flere som har lyst til å være nisse.

«Koalabrødrene – Jul i Ødemarken»
Koala-brødrene inviterer alle til julefeiring. Når de får brev fra sin lille pingvinvenninne Penny, som forteller at hun ikke har mulighet til å komme, bestemmer de seg for å gi seg ut på sin lengste reise noensinne: hele veien til Sydpolen for å bringe Penny tilbake til villmarken.

«I’m Not Ready for Christmas»
Julekomedie der vi møter Holly, en dreven karrierekvinne som ikke nøler med å lyve hvis det gir henne fordeler. Når niesen Anna blir offer for løgnene, ber hun julenissen om hjelp. Han forhekser henne, slik at Holly ikke blir i stand til å si noe annet enn sannheten. Det gjør livet hennes mer komplisert, men gir også nye muligheter på kjærlighetsfronten.

«12 Gifts of Christmas»
Romantisk drama med julestemning, om Anna som vil jobbe som kunstner, men det viser seg vanskelig å forsørge seg i dette drømmeyrket. Når hun i stedet satser på en karriere som personlig shopper, blir hennes første kunde en attraktiv mann som trenger hjelp med å handle julegaver til slekta. Det går ikke lang tid før relasjonen deres utvikler seg utover det profesjonelle, og Anna får muligheten til å gjenoppdage kunstneren i seg.

«Broadcasting Christmas»
Melissa Joan Hart («Heksen Sabrina») og Dean Cain («Lois & Clark») spiller hovedrollene i denne julefilmen om to journalister som konkurrerer om samme ettertraktede programlederjobb. For å få jobben må de lage spennende tv-innslag med julevinkling. Konkurranseinstinktet forsterkes av at de en gang var et par, og når de blir kjent med hverandre på nytt, slår det igjen gnister.

«Christmas Land»
Jules er en vellykket karrierekvinne med stilig kjæreste og leilighet i New York. Men de beste barndomsminnene har hun fra juleferiene på landet, der mormoren hennes drev en juletrefarm med tilhørende nisseland. Når hun arver mormorens eiendom, må hun velge mellom å selge og å ruste opp den nedslitte fornøyelsesparken som lokalbefolkningen er så glad i.


I julen har det også blitt populært å «binge» hele filmserier, og TV 2 Sumo tilbyr alle filmene i den populære filmserien «Harry Potter»:

«Harry Potter og de vises stein»
Harry Potter er en foreldreløs 11-åring som bor hos sine forferdelige slektninger, familien Dumling. Men en dag får Harry et besøk som skal forandre alt. Han finner ut at han har magiske evner, og begynner på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Men han får også vite sannheten om foreldrenes død og den onde fyrst Voldemort. «Harry Potter og de vises stein» er den første filmen i serien.

«Harry Potter og mysteriekammeret»
Harry og vennene Hermine og Ronny skal begynne på sitt andre år på Galtvort, der de har fått en ny lærer: den forfengelige Gyldeprinz Gulmedal. Men snart begynner det å skje merkelige ting på skolen. Hva er mysteriekammeret? Hvem har forsteinet flere personer, og hva vil egentlig Stønne-Stina? «Harry Potter og mysteriekammeret» er den andre filmen i serien.

«Harry Potter og fangen fra Azkaban»
Harry Potters tredje år på Galtvort begynner med truende skyer: Voldemorts hjelper, morderen Sirius Svaart, har rømt fra fengselet Azkaban. Siden Svaart forventes å dukke opp på Galtvort, kommer Azkabans fryktede fangevoktere, dit for å holde vakt, og de viser seg å ha en uventet effekt på vår helt. «Harry Potter og fangen fra Azkaban» er den tredje filmen i serien.

«Harry Potter og ildbegeret»
Før det fjerde året på Galtvort våkner Harry en dag av at arret hans brenner som ild – et tegn på at Voldemort ikke er langt unna. Men Harry får snart annet å tenke på, for Galtvort skal arrangere Tretrollmannsturneringen og får besøk av to andre trolldomsskoler. Bare én elev får representere Galtvort, og alle er veldig spente på hvilket navn som vil bli trukket opp av ildbegeret.

«Harry Potter og Føniksordenen»
Harry skal begynne på femte året ved Galtvort. Han oppdager at mange i trollmannssamfunnet tror at hans nylige konfrontasjon med onde fyrst Voldemort er en løgn, og Harrys integritet trekkes i tvil. Harry og vennene må selv trene seg opp til kampen mot Lord Voldemort.

«Harry Potter og Halvblodsprinsen»
Farer lurer bak hvert hjørne når Harry Potter begynner på sitt sjette år ved Galtvort – skolen for heksekunster og trolldom. Harry finner en mystisk bok som tilhører noen som kaller seg «Halvboldsprinsen». Eventyr med Daniel Radcliffe og Rupert Grint.

«Harry Potter og Dødstalismanene» – del 1
I den nest siste filmen om Harry Potter begir den unge trollmannen seg ut på farlig oppdrag sammen med Ron og Hermine, for å avsløre og ødelegge hemmeligheten bak Voldemorts udødelighet og ondskap. Harry finner legenden om Dødstalismanene og innser at den kan gi Voldemort ubegrenset makt. Herskerens Dødsetere, som arresterer alle motstandere, har i oppdrag å føre Harry til ham levende.

«Harry Potter og Dødstalismanene» – del 2
Med Lord Voldemort i hælene kjemper Harry, Hermine og Ronny en desperat kamp for å ødelegge de magiske malacruxer. På Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom styrer professor Severus Slur med jerngrep og elevene må ta opp en egen kamp. Harry og Voldemort møtes til slutt til et magisk oppgjør og Harry må ofre alt i et forsøk på å beseire Mørkets herre en gang for alle. Trollbindende fantasieventyr basert på den siste boken i J. K. Rowlings bestselgende bokserie om den unge trollmannen Harry Potter, spilt av Daniel Radcliffe. Emma Watson og Rupert Grint sees i rollene som Harrys bestevenner Hermine og Ronny.


Flere filmer som kan sette oss i riktig julestemning

Sharing Christmas

A Song for Christmas

A Christmas to Cherish

Looks Like Christmas

Santa Squad

A Christmas Break

Snowcapped Christmas

Winter Castle

A Christmas in Tennessee

A Christmas Wish

Christmas At Pemberley Manor

Christmas List 

Christmas Princess

Christmas Reservations

Christmas Stars

Family for the Holidays

Guess Who’s Coming to Christmas

Her Magical Christmas

It’s Christmas, Carol!

Mr. Christmas

My One Christmas Wish

Radio Christmas

Random Acts of Christmas

Season’s Greetings

Small Town Christmas

Snowed Inn Christmas

The Christmas Cure

The Christmas Pact

The Road to Christmas

Time for me to Come Home For Christmas

National Lampoon’s Christmas Vacation

Office Christmas Party