Alt

HTML5-video + Sumo = sant!

I lang tid har vi brukt Microsoft Silverlight som avspiller på TV 2 Sumo. Etter hvert som nye teknologier skrider fram og gamle fases ut er det snart på tide med en ny avspillingsteknologi på TV 2 Sumo.

Selv om spesifikasjonen for HTML5 har vært mer eller mindre klar siden 2012, ble den offisielt publisert den 28. oktober 2014. Dette har gitt en del nye muligheter, spesielt med tanke på videoavspilling uten behov for å installere tillegg i din nettleser.

Når TV 2 Sumo kjøper rettigheter til forskjellig innhold er det som regel et krav fra rettighetshaverne at vi bruker en kopisperre på innholdet. HTML5-video hadde imidlertid ikke støtte for dette når det ble lansert, og vi måtte derfor løse denne problemstillingen før vi kunne ta teknologien i bruk.

Skjermbilde av HTML5-videospiller
HTML5-video: Slik ser den nye avspilleren ut. Mer funksjonalitet kommer.

I høst vil det rulles ut en betaversjon av denne nye avspilleren. Betaversjon, sier du? Uttrykket benyttes i sammenheng med fersk teknologi som fremdeles trenger testing. For oss er det veldig viktig at dere får en stabil opplevelse med denne nye avspilleren, og bruk av ny avspiller vil i første omgang være valgfritt slik at vi kan sikre dens kvalitet og stabilitet. Vi gir deg valget mellom to ting. Du kan fortsette å benytte Silverlight som avspiller (der det er teknisk mulig), eller å ta i bruk den rykende ferske HTML5-avspilleren.

Når vi ser at løsningen fungerer som forventet vil avspilleren bli innført som standard på samme måte som Silverlight er standard i dag. Ikke alle funksjonene som finnes i dagens Silverlight-spiller blir videreført med en gang i den nye avspilleren. Med tiden tas det sikte på å innføre mer funksjonalitet.

Ofte stilte spørsmål

  • Når kan jeg begynne å benytte HTML5-avspiller på Sumo?
    Vi har ingen eksakt dato på dette, men kan anslå at vi vil legge ut betaversjonen i høst.
  • Hvor vil avspilleren være tilgjengelig?
    I nettlesere som har støtte for HTML med Encrypted Media Extensions. I første omgang støttes Google Chrome, siden denne også vil slutte å støtte Silverlight-tillegget. Etter hvert vil vi også utvide med støtte for andre nettlesere.
  • Sett bort fra det tekniske aspektet, vil dette ha noe å si for meg som Sumo-bruker?
    Vi forsøker å gjøre selve overgangen så sømløs som mulig. Den umiddelbare effekten vil være at behovet for å installere Silverlight forsvinner.

Hvis du har flere spørsmål er det bare å legge igjen en kommentar, eller kontakte oss her!