Serietips

Best i TV-verdenen akkurat nå: Younger

Artikkelen er skrevet av Tora Liliedahl og først publisert i TVDags.se

Torsdag 5. juli: Jeg ser første episode av Younger og ler av Lizas desperate forklaring på sitt hårete underliv: “For your information I call it a Wisconsin”.

Fredag 20 juli: Jeg er i trøbbel, nettopp ferdig med episode 6, sesong 5, og er som besatt. Helt vanvittig vanedannende.

Serien inneholder også en utrolig sjarmerende kjærlighetshistorie som tvang meg til å sette på dobbelt opp med vifter her i sommervarmen.

I vinter skrev jeg en artikkel om hvordan middelaldrende kvinner nå får ta plass i TV-serienes sentrum. Da ble det stilt spørsmål om Younger passet inn i narrativet. Jeg hadde ikke sett den, men leste meg opp på hva den handlet om, men tenkte, nei, det gjorde den ikke. Men når sesong 5 hadde premiere nå i sommer ble det et voldsomt liv i Twitter-feeden min, så jeg tenkte det var på tide å finne ut hva “all the fuzz was about”.

Younger pilot episode Wisconsin
Liza (Sutton Foster) informerer sine sjokkerte venner i garderoben etter trening: «And for your information I call it a Wisconsin»

Younger forteller historien om nyskilte Liza Miller (Sutton Foster), hvis tenåringsdatter har vært på utveksling i India. Nå leter hun etter jobb i et forlag etter å ha vært hjemmeværende siden datteren var liten. Som 40-åring med 15 år utenfor arbeidslivet sliter hun med å få innpass og bli tatt seriøst på jobbintervju. Etter å ha blitt tatt for å være 26 år gammel ute på byen, foreslår bestevenninnen Maggie (Debi Mazar) at hun later som hun er 26 også når hun søker jobb. Og ja, det fungerer. Plutselig jobber hun som assistent for markedsjefen Diana (Miriam Shor) i Empirical, et ærverdig, familieeid forlag.

Litt inn i historien viser det seg at joda, «Younger» kunne vært nevnt i artikkelen, men jeg ville ikke først sammelignet den med andre serier med middelaldrende skilte kvinner – som Casual, Divorce eller Better Things – jeg ville heller sammenlignet den med Freeforms The Bold Type. Begge seriene utspiller seg i New York, en i et motemagasin og en hos et forlag. Den ene handler om tre unge kvinner, den andre om én ung og én ikke-fullt-så-ung kvinne (og deres venner) og begge adresserer kvinnelige temaer. Younger sitt premiss er nettopp aldersdiskriminering og utfordringer på arbeidsmarkedet for kvinner som har valgt å være hjemme med barna – som de vrir og vender litt på. Så selv om jeg virkelig digget The Bold Type først er Younger milevis foran!

Miriam Shor spiller den tidvis ufordragelige markedsjefen Diana.

Begge seriene har en kvinnelig sjef i persongalleriet, men på dette punktet er The Bold Type Younger overlegen ved å portrettere den beste sjefen noensinne.  I Younger, derimot, er sjefen et skikkelig “low point”. Diana er utrivelig, dominerende og redd for konkurranse. I tillegg fordummes karakteren når hun for eksempel legger seg etter forlagets eier Charles Brooks (Peter Hermann), som introduseres etter noen episoder. Lizas gamle, gifte venninner fra New Jersey (nå bor hun selv i hippe Brooklyn med kunstnervennen Maggie) er også portrettert som middelaldrende nek. Tydeligvis er det slik når man runder 40, og dette ødelegger litt av sjarmen med serien i starten, men heldigvis viser snart Diana forsonende takter. Hun får betydelig mer dybde og finesse med sesongene, samt materiale å jobbe med som faktisk passer overens med Shors utmerkede komiske talent.

 

Bortsett fra dette irritasjonsmomentet, som for det meste utspiller seg i sesong 1, suger Younger seerne inn ganske så nådeløst. Kanskje fordi det er korte 20-minutters episoder, og at det faktisk er en komedie, en morsom sådan. Jeg hadde tenkt å se The Affair i sommer, men den føltes altfor tung i sammenligning – og med The Bold Type, må jeg innrømme, kom jeg ikke lengre enn til episode fem. Med sine sjenerøse 40-minutters episoder føltes det plutselig som om serien tok seg selv alt for høytidelig, og det var som om karakterene ble opprettet for å passe inn i seriens feministiske fortelling snarere enn å ha dem og deres reise i sentrum. I Younger er rollefigurene helt enkelt mer genuine, og relevante problemstillinger dukker opp mer naturlig.

Kelsey og Zane
Hilary Duff gjør et riktig bra portrett av redaktøren Kelsey Peters, her med konkurrenten/kollegaen Zane (Charles Michael Davis).

Lizas nye venn og kollega Kelsey (Hilary Duff) er en slik karakter. Hun er en ung kvinne med ambisjoner, som er både vellykket og en person som gjør feil på jobb og i privatlivet. Hun er uredd og smart, sur og tverr noen ganger, kjærlig og støttende andre ganger. En story jeg liker i sesong fem er når hun dater to menn samtidig, en kollega og en klient. Helt uprofesjonelt, noe hun er fullt klar over, men hun kan ikke noe for det. Hun er tiltrukket av begge. Det som er bra er at 1. hun gjør det, 2. ingen dømmer henne for det,  og 3., at serien ikke gjør komedie av det, men heller drama. Hun vet selv at det ikke er tilrådelig å date verken klienter eller konkurrenter, (for den saks skyld, det har hun gjort tidigere). Historien er både romantisk og dramatisk, og noe som får henne til å utvikles som person, alt mens det er skikkelig underholdende. Duff som skuespiller er en skikkelig ressurs i serien.

Serien gir seerne det de vil ha, uten at det blir cheesy eller overdrevet. Det er en perfekt blanding av komedie, drama, intriger, lidenskap, spontane innrømmelser og stjålne kyss.

Det er også befriende at Liza ikke prøver alt mulig for å fremstå som en 26-åring. Ja, hun er kledd som en, i hvert fall i begynnelsen, men hun prøver sjelden å oppføre seg på 26-åringers vis. Hun fremstår derimot som en moden kvinne med livserfaring, selv om hun i blant prøver seg på ting hun ikke behersker for å henge med sine yngre venner, noe som selvfølgelig blir en del av komikken. De unge versus de eldre er et gjennomgående tema i serien, hvor Kelsey står for det unge og nyskapende, mens Diana og Charles representerer det gamle, og noen ganger, utdaterte. Liza står ofte i midten, og får rollen som megler. Selv privat, der Liza nå mest omgås millennials, oppstår vittigheter når hun tross kun 14 år aldersforskjell helt tydelig er av en annen generasjon (generation X) – som jeg lett kjenner meg igjen i.

Serien er morsom, den sparker i alle retninger. Jeg holdt på å le meg i hjel av den mannlige feministen som unnskyldte seg om og om igjen fordi han objektiviserte kvinnen han var på date med – og den unge tech-milliardæren som investerte i selskapet hadde ganske mange poeng, selv om man på Empirical syns at free seating og flat struktur på jobb var veldig merkelig. Younger gir oss helt enkelt lettvint, morsom og noen ganger tankevekkende underholdning, alt mens Liza forsøker å unngå bli avslørt. Serien inneholder også en utrolig sjarmerende kjærlighetshistorie som tvang meg til å sette på dobbelt opp med vifter her i sommervarmen.

Josh
Josh (Nico Tortorella) blir kjæresten Liza gjenoppdager tjueårene med. Forrige gang var hun allerede gift og hadde barn.

Det er når Liza møter unge Josh (Nico Tortorella) på bar at hun blir tatt for for å være i tjueårene, noe som gir opphav til ideen om å lyve på alderen. Josh blir kjæresten hun gjenopplever tjueårene med – forrige gang var hun allerede gift og hadde barn. Nå får hun en ny sjanse, og selv om han er umoden og naiv, viser han seg å være snill og omsorgsfull. Han gir henne akkurat det hun trenger etter skilsmissen (les: mye oppmerksomhet og sex). Men det er ikke til å unngå at hver gang Liza og Charles er i nærheten av hverandre, dras blikket mot den andre. Etterhvert ser også Charles hvilken ressurs Liza er for selskapet og hvor mye de har til felles. Jeg er glad jeg kunne presse fire og en halv sesong inn på to uker, da det hadde vært uutholdelig å vente måneder og år for å se hvordan denne tiltrekningen utviklet seg. Jeg var ganske umiddelbart #TeamCharles.

 

Alle episodene av Younger finner du på TV 2 Sumo.

Younger utspiller seg som sagt i et bokforlag. Liza elsker bøker og da er selvfølgelig en litterær referanse helt på sin plass. Hva er vel mer hensiktsmessig enn å referere til en av de vakreste kjærlighetshistoriene som fins, Pride and Prejudice? Lizas første oppgave i ny jobb er å opprette en Twitterkonto i Jane Austens navn når novellen skal utgis som e-bok. Og selvfølgelig er det noen likheter i historien. Charles er fra en velstående familie som grunnla forlaget mange år siden, mens Liza sliter med å få pengene til å strekke til. Det største hinderet for Darcy og Elizabeth er hans stolthet og hennes fordommer (samt den unge Wickham, som hun er betatt av en liten stund). For Charles og Liza er det først og fremst løgnen hennes som står i veien, pluss at han er hennes arbeidsgiver og at hun absolutt ikke vil miste jobben. Hun er dessuten glad i Josh.

Bilderesultat for charles liza pound ridge
Darcy, nei, jeg mener Charles, uttrykker sine følelser for Liza i episoden “The Incident at Pound Ridge”.

En annen hentydning er selvfølgelig navnet hennes, Liza, som refererer til det hun gjør, lyver på alderen. Charles har en hel del Darcy over seg. Han er alltid ordentlig i sin tredelte dress, reservert og litt stiv i sin væremåte. Han opptrer (nesten) alltid korrekt og vil være ærlig med det han mener og tenker. Likevel, da Liza satt barnevakt for ham mens han var ute med sin eks-kone (sesong 4), er han kort og avvisende mot henne og vil åpenbart ikke snakke. Full av følelser, men ingenting kommer ut. Han vil bare få henne ut av huset så fort som mulig, men står likevel og bretter møysommelig et pledd etter henne da hun går. Han liker ikke å spille, men uttrykker oppriktig sine følelser, noen ganger veldig spontant med utilsiktede konsekvenser, noen ganger mer bevisst.

En av mine favorittscener med Liza og Charles finner sted i episode 9, sesong 4. Bare tittelen er som hentet fra en Austen roman, The Incident at Pound Ridge, og du kan formelig høre Austens beskrivelse av hva som foregår. Charles, akkurat som Darcy, har et veldig stilig sommerhus hvor forlaget arrangerer sin årlige piknik. Et sekkeløp utløser en hendelse som igjen fører til at Charles får mulighet til å uttrykke (med smerte i blikket):  “Mine følelser for deg har ikke forandret seg”. En direkte henvisning til Darcy’s “my affections and wishes are unchanged”, før han kysser henne lidenskapelig.

Younger, episode 8
“I’m a little nervous”. Charles’ og Lizas første date!

De blir stadig avbrutt, og det er flere hindringer på veien, men ja, de får det endelig, endelig til til slutt i denne ukens avsnitt, The Bubble, og det er umulig å ikke flyte på små rosa skyer etter det. Det er masse å si om alt som skjedde, men jeg er nøyer meg med å understreke hvor troverdig, riktig og romantisk det føltes med daten, drinken, nervøsiteten – deres gjensidige anerkjennelse av at “Jeg er litt nervøs” – varmen, alt det nerdete om bøker,  følelsen av å ha det gjort uten å ha gjort seg bort, samt gleden.

Det er et dyktig team som står bak serien. Karakterene i serien er alt, og de lykkes bra med sine tolkninger, både Charles, Liza og, som sagt, Kelsey. Darren Star (Beverly Hills, Melrose Place, Sex and the City) har laget serien basert på Pamela Redmond Satrans bok med samme navn. Star har skrevet manus sammen med blant andre Ashley Skidmore, og Peter Lauer (Scrubs) har regissert flere av episodene. Serien gir seerne det de vil ha, uten at det blir cheesy eller overdrevet. Det er en perfekt blanding av komedie, drama, intriger, lidenskap, spontane innrømmelser og stjålne kyss. Younger er ganske enkelt den beste bingeserien for sommeren jeg kan tenke meg! Og ja, en sesong 6 er lovet.

Artikkelen er skrevet av Tora Liliedahl og publisert i TVDags.se

Alle episodene av Younger finner du på TV 2 Sumo. Sesongavslutning 29. august.