Bare tull – og mer i vente

Etter EM-oppgjøret mellom Slovenia og Island i fjor, hvor slovenerne ikke ønsket å vinne med mer enn tre mål. Vant de med flere mål, ville de ta med seg Norge videre, men stå uten poeng i hovedrunden.

Dette visste veteranen Uros Zorman godt, og gjorde det som sto i hans makt for å sette slovenerne i best mulig posisjon for å nå lengst mulig i mesterskapet.

Måten det ble gjort på var ikke pen, men så godt som alle andre ville gjort det samme. Bare kamuflert det litt bedre. Når to lag har alt å tjene på samme utfall, har det en tendens til å ende med det utfallet.

Les også: Usportslig eller taktisk?

Mange mente da at turneringsformatet med hovedrunde hvor man tok med seg poeng fra gruppespillet var problemet. Nå får de se om alternativet er noe bedre.

Les også: Systemsvikt eller beste løsning?

Kampen mellom Danmark og Makedonia ble en farse. De danske spillerne ville ha en rolig kveld hvor de kunne slippe å dusje etter kampen. Men samtidig ville Makedonia på død og liv tape kampen. Da får du en parodi på en håndballkamp. Og det ble ikke mindre parodisk når juryen i hallen kåret trener Ulrik Wilbek til Danmarks beste spiller.

Men det er neppe over med det.

Med cupspill etter gruppespillet, åpner det for enda større spekulasjoner i siste gruppekamp. For veien mot finalen er mye mer oversiktlig. Og da Frankrike rotet seg bort mot Tyskland, ble det klart at det ble veldig favorittungt på ene siden av sluttspilltablået.

Derfor kan vi risikere å få noen veldig spesielle kamper i siste runde i gruppe C og D.

Ta for eksempel gruppe C. I øyeblikket topper Slovenia med åtte poeng, foran Serbia og Polen med seks.

Slovenia og Serbia møtes til gruppefinale i siste kamp. Vinner Slovenia er saken klar. Tar Serbia føringen i kampen, kan det bli et taktisk spill. For vinner serberne med ett mål, havner Slovenia på andreplass dersom det blir mer enn 49 mål i kampen. Det er plassen alle tre lagene ønsker å unngå.

Å bli nummer to i gruppen ser trolig veien mot en finale slik ut: Ungarn ->;;; Danmark ->;;; Frankrike/Spania/Kroatia. Da ser det unektelig mer fristende ut med en kamp mot Kroatia/Spania og så ha Slovenia/Serbia som høyeste hinder videre mot en finale.

Serberne har egentlig kontrollen. Mye skal til for at de blir nummer to. Da må det ende uavgjort samtidig som Polen taper for Sør-Korea. Eller at de vinner med ett mål i en særdeles målfattig kamp og Polen vinner sin kamp. Og da vinner Polen gruppen.

Og hva med Polen? De har ingenting å vinne på å slå Sør-Korea. Da er de nesten sikret andreplassen. Så fremt altså ikke Polen vinner med ett mål i en kamp med maksimalt 47 mål. Lite trolig med andre ord.

Men gruppe D er egentlig enda bedre material for konspirasjonsteorier. Der møtes Spania og Kroatia til ren gruppefinale, og begge vet at vinner de gruppen, venter trolig Frankrike i kvartfinalen og Danmark i en semifinale. Det blir neppe vill fight for poengene i den kampen heller.

Og hva med Ungarn? De møter Algerie i sin siste kamp. Et tap vil bety kamp mot vinneren av Slovenia og Serbia, men så heter motstanden Russland og taperen av Spania-Kroatia. Og de vil også hjelpe Algerie videre i VM og ut av President’s Cup. Alternativet er å ta med seg Egypt videre og ta raden med Slovenia/Polen/Serbia ->;;; Danmark ->;;; Frankrike.

Det er morsomt å konspirere, og det er garantert noen lag som diskuterer ulike utfall før de går på banen. Se ikke bort fra at det blir noen merkelige kamper. Det blir neppe like åpenlyst som i Slovenia-Island. Men at det er lag som ikke kommer til å gjøre sitt beste er jeg overbevist om.

Og er cupspill bedre og mer rettferdig enn en hovedrunde? Aldri i verden, spør du meg. Og skulle Algerie “få” seieren mot Ungarn, så er nok Egypt veldig enig med meg. Og da også president Hassan Moustafa…