Trenerne fra helvete

Serbias trener Sasa Boskovic har rotet seg opp i trøbbel etter at han var ute og plukket litt på Linn Jørum Sulland på sidelinjen.

Nå kan trolig Boskovic forberede seg på en lengre karantene for sin klåfingerhet.

Men Boskovic er for et fromt lam å regne i forhold til enkelte andre trenere rundt om i håndballverden.

Mange snakker om at Boskovic tok en Gunnar Prokop light.

Prokop taklet spiller på banen
For den gamle Hypo-treneren tok det hele et skritt lenger da han gikk inn på banen og taklet en spiller.

Det var i Champions League-oppgjøret mot Metz at han like godt stoppet Svetlana Ognjenovic på egen hånd.

1286

Selv mente han at han gjorde det eneste rette og anket utestengelsen fra all håndball i tre år. Han fikk medhold og fikk redusert utestengelsen til ett år.

Det var ikke den østerrikske veteranens eneste svin på skogen. Han har et rulleblad langt om et ondt år.

Brands knyttneve
Håndballen er full av trenerpersonligheter som har gått rimelig langt i sine opptredener på trenerbenken.

Hvem glemmer vel Heiner Brands raserianfall mot dommerne etter å ha tapt for Norge i VM i 2009.

[sumo progid=356270]

Den tyske treneren mistet fullstendig besinnelsen etter at tyskerne ble stoppet to ganger for å ta et innkast feil i sitt siste angrep.

«Forpulte geiter»
En kar som Jevgenij Trefilov har ikke mange tilhengere her i Norge. Russeren som kalte spillerne sine for forpulte geiter og drev et terrorregime.

Men da jeg konfronterte ham med stilen hans, svarte han meg at det er den han er vokst opp med og har lært av. Og at hans læremester Vladimir Maximov var mye verre enn ham.

[sumo progid=683649]

Romanias Gheorghe Tadici er heller ingen engel på benken. Han har byttet målvakt seks ganger på en omgang, og under OL-kvalifiseringen i 2008 saboterte han Ungarns lukkede trening ved å ikke ta laget sitt av banen da Romanias trening var slutt.

Kongen av dårlig oppførsel
Men ingen av dem når opp til Veselin Vujovic.

Mange vil si at serberen er tidenes beste håndballspiller. Men han er også tidenes mest usympatiske trener. Bare spør Lars Christiansen.

Den danske venstrevingen ble sparket i ryggen av Vujovic i sluttsekundene av cupvinnercupfinalen mellom Ciudad Real og Flensburg-Handewitt i 2002. Vujovic, som allerede hadde fått rødt kort og befant seg på tribunen, løp 30 meter før han hoppet inn i ryggen på Flensburg-spilleren. Han langet også ut et slag mot Lars Krogh Jeppesen.

Videoen under viser Vujovic med opprevet skjorte på tribunen fra litt tidligere i kampen.

[sumo progid=683662]

Det endte med ti måneders utestengelse.

Som trener for Vardar Skopje, gikk han fysisk løs på dommerne Thierry Dentz og Denis Reibel etter en europacupkamp mot Kadetten Schaffhausen. Da ble det nye tolv måneder med karantene.

Da KIFs oppmann sikret opprykk
Og hvis du tror at episoder som den med Boskovic og Sulland ikke kan skje i Norge, så tro om igjen.

I 1994/95-sesongen kjempet vi i Norrøna med Kristiansand om opprykk til eliteserien.

KIF hadde et poengs forsprang på oss da vi møttes i Gimlehallen. Vi burde altså vinne for å ha sjanse på den direkte opprykksplassen.

KIF var ledet av ingen ringere enn Bent Svele, og et lite minutt før slutt scoret KIF. Jeg husker ikke helt om de tok ledelsen med ett mål eller om de utlignet. Men vi valgte i hvert fall å ta ut målvakt for å spille med en ekstra utespiller.

Vi sendte Vidar Gjesdal på banen med målvaktstrøye, og ingen i KIF fikk det med seg. Vi lå an til å få et stort overtall på høyresiden da en spiller på KIF-benken tok tak i trøyen til Vidar for å stoppe ham. Vidar kom seg unna den gangen, men det gjorde han ikke da KIFs oppmann fant ut at han skulle redde opprykket. Hva som skjedde husker jeg ikke helt, men Vidar gikk i gulvet og nådde ikke frem.

Etter kampen ble det rimelig ampert i Kristiansand. Men verken dommere eller sekreteriat hadde fått med seg hva som skjedde, så det hele kokte bort uten konsekvenser. Og heldigvis rykket vi opp etter kvalifisering, så episoden fikk ingen store følger.

Moralen får være at en bør holde seg langt unna motstandernes benk. Du vet aldri hva som kan skje i kampens hete!