Usportslig eller taktisk?

“Det viktigste er ikke å vinne, men å delta.”

Dette er Pierre de Coubertins ord, mannen som grunnla de moderne olympiske leker, og opphavet til begrepet fair play.

Men hvem er med i EM for å delta? Alle har vel en drøm om å stå i finalen til slutt, og er villig til å ofre alt for å komme seg dit?

Derfor posisjonerer man seg for å øke sine sjansen for å stikke av med gullet. Derfor lar Petter Northug andre gjøre grovjobben på femmilen. Derfor drar ikke Thor Hushovd feltet fra front hver dag i Tour de France. Derfor taper svenskene en hockeykamp med vilje for å få lettere vei mot OL-gull. Og derfor vinner Slovenia heller med to- enn med fire mål mot Island.

For forutsetningene var enkle før kampstart. Vant Slovenia med ett- til tre mål ville de ta med seg Island til hovedrunden og de to poengene de hadde vunnet i innbyrdes oppgjør. Vant de med flere mål, ville Norge gå videre fremfor Island og Slovenia ville gått videre uten poeng.

Det ville også knust håpet deres om å nå en semifinale i EM. Hvorfor skulle man da ønske å vinne med fire mål? Og ødelegge sine egne sjanser for å gjøre et godt mesterskap?

Vi kan godt sitte på vår høye hest og si at Norge aldri ville gjort det samme. Men tror vi på det? Dersom man har muligheten til å posisjonere seg for en mulig semifinale i EM, skulle man da la den sjansen gå ifra seg fordi det ville bety at man ikke gjorde sitt aller beste, og dermed brøt med fair play-idealet?

I så fall er man med for å delta, i hvert fall ikke for å vinne. Sånn er det i all idrett. Taktikk er en viktig del av spillet.

Joda, måten slovenerne avsluttet kampen mot Island var ikke fin. De kunne gjort det på en mye mer diskret måte. Men de ville uansett blitt mistenkt for å spille på resultat dersom de vant med to mål. Så hvorfor skjule det?

Norge hadde nok klart å kamuflere det bedre, men ville det gjort det noen forskjell?

Det er filming i fotball. Det er doping i sykling. Det er eksperimentering med hurtigere badebukser i svømming. Alt fordi man ønsker å vinne. Så hvor ille er Slovenias lille stunt?

Men jeg er ganske overbevist om at dersom det var Norge som gjorde det samme, så ville vi kalt det “taktisk klokt”.

For det er ikke Slovenia vi skal rette skytset mot. De utnyttet bare situasjonen da de hadde muligheten. Det er selve spillesystemet som gjør det mulig. Her må EHF se på systemet. Om ikke det vil være bedre med målforskjell som skillekriterium.

Noen ville ha de siste gruppekampene til å spilles samtidig. Det er jeg helt enig i. Men i denne situasjonen ville det ikke gjort noe annerledes. Forutsetningene ville vært de samme. Slovenerne ville visst at Kroatia ledet mye over Norge og gjort akkurat det samme.

Sånn blir det når man skal bruke innbyrdes oppgjør som første skillekriterium ved poenglikhet. Da vil slike situasjoner oppstå. Og det er ikke første gangen slikt skjer.

Og garantert ikke den siste…

Twitter: @TV2SportenStig