You win some and…

Er ikke håndball en herlig idrett?

For et engasjement. For et drama. Bare så synd det ikke gikk veien.

Men selv i den verste frustrasjonen kan det være smart å holde fokus på de rette tingene.

For det var ikke to danske dommere som snøt Norge for konfekten. Det klarte man veldig godt selv. Og når det er sagt. I mine øyne var det ikke straffe.

For hvis vi tar av de rød, hvite og blå brillene og snur situasjonen. Ville vi akseptert det hvis Island fikk straffe?

Vignir Svavarsson slipper Myrhol tidlig. Myrhol har ryggen til mål da han slipper fri. Han får muligheten til å vende og skyte fritt. For meg virker det som at Myrhol får en for sterk rotasjon fordi han tror han skal bli holdt og tar sterkere i. Derfor avslutter han på en klønete måte.

1286

Kanskje Norge skulle hatt et frikast som følge av holdingen, men ikke straffe. I hvert fall ikke noen soleklar. Noen vil hevde at Svavarsson er inne i feltet. Joda han har et kne inne i feltet, men han er jo bak Myrhol og viser at han slipper. Jeg skal ikke si at jeg har rett. Men tror ikke mange hadde brydd seg om situasjonen dersom den skjedde i første omgang. Og jeg vet jeg har støtte fra dommerhold i Norge.

Det som egentlig burde være fokus er hvordan Norge roter bort seieren. For det kokte fullstendig over. For meg er det en gåte at Espen Lie Hansen er på banen de siste ti minuttene.

Lie Hansen har noen veldig sterke sider, men han er en løs kanon. Du vet aldri hva som skjer. Og dessverre blir vurderingene hans mer avgjørende enn de danske dommerne.

Det siste skuddet hans er han nok ikke stolt av. Det var situasjonen som avgjorde kampen. Der skulle Norge spilt seg frem til en sen sjanse og sikret minst ett poeng.

Spørsmålet er vel om han burde vært på banen? Han sto vel med tre strake bomskudd før. Og var ganske heit i toppen. Det var kanskje en gambling fra Hedins side. For Lie Hansen kunne blitt mannen som ble matchvinner. Men da måtte han blitt holdt i ørene og fått klare instrukser.

Hvorfor setter ikke Hedin på banen en trygg oppstilling når han skal avgjøre det? Med Erlend Mamelund i venstreback, hvor han herjet med Island så lenge han fikk lov å spille der? Han kunne satt Kenneth Klev i høyreback, som kunne kjørt overgang for å flate ned forsvaret for Mamelund. Og latt Lund styre spillet.

Norge hadde alle muligheter til å dra det hele i land da man ledet 30-27. Da burde Norge hatt god kontroll. Men når kanskje verdens beste kontringslag er motstander, så kan man ikke gjøre enkle feil. Det fikk Norge merke til gangs.

Og for dem som fortsatt mener at Norge ble snytt for straffe, så husk at de fikk veldig, veldig god hjelp av dommerne i sluttminuttene mot Slovenia. Men det lager vi ikke noe nummer av.

Da Norge ledet med ett mål ble David Spilar helt feil avblåst for å ha brukt for mange skritt, og på toppen av det hele ble målvakt Gorzad Skof utvist for sin reaksjon på avgjørelsen. Da var slovenerne på vei fremover i kontra. De hadde nok mye større grunn til å føle seg snytt enn vi hadde i kveld. De røk trolig ut av EM. Norge er fortsatt med.

Kanskje hadde Slovenia fått med seg ett poeng der. Og kanskje hadde Håvard Tvedten bommet på straffen? Vi får aldri svaret. Og vi kan diskutere den ene situasjonen til vi blir grønn i trynet. Svaret får vi uansett aldri. You win some and you lose some.

Men det vi kan si med 100 prosent sikkerhet er at det er et norsk lag som presterer på et mye høyere nivå enn vi hadde lov til å forvente av dem. De spiller jevnt mot Island, noe de ikke klarte i fjor. Det skal både de og vi absolutt ta med seg videre.

Og det er slett ikke umulig å gjøre det samme mot Kroatia. Får man til forsvarsspillet som i perioder mot Slovenia, og angrepsspillet som mot Island, kan alt skje. Tro kan flytte fjell…

Twitter: @TV2SportenStig

 • Alexander Eilertsen

  Det går ikke an å blåse straffe på en slik situasjon. Myrhol har per def. ikke klar målsjanse i det situasjonen oppstår, han er ikke vendt mot mål. Når han i tillegg velger å kaste bort muligheten han får til å sette det siste skuddet ved å hive seg rundt i rotasjon nr. 2 når han får vendt seg og satser, så mener jeg han prøver å lage situasjonen mer dramatisk enn det den er. Han har full ball- og kroppskontroll, dermed ikke 7-meter. Slik jeg tolker sitasjonen og reglene, så ville det riktigste vært 2-minutters utvisning for å gjentatte ganger betre målfeltet og prøve å dra en fordel av det, og utkast fra mål da Myrhol har kastet vekk fordelen han fikk.

 • Anonym

  Jeg mener at Myrhol skulle hatt straffe i denne situasjonen. Like fullt vitner debatten i etterkant av NOR-ISL om at det ikke finnes en soleklar fasit på hva som er rett eller galt i denne situasjonen. Og derfor er egentlig min mening irrelevant.

  Fordi: En håndballkamp preges alltid av at dommerne, med utgangspunkt i reglementet, foretar vurderinger og fortolkninger knyttet til hver enkelt situasjon. Dommeravgjørelser blir altså tatt på bakgrunn av skjønn og umiddelbare oppfatninger av situasjoner i spillet. Kall det gjerne magefølelse.

  Under en håndballkamp på 60 minutter skjer det ofte hendelser som ligner på hverandre. Derfor snakker man ofte om at dommerne har “lagt seg på en linje”. Med dette menes at fortolkningsgrunnlaget blir noenlunde det samme i alle situasjoner som minner om foregående situasjoner i en kamp. Dommernes aller første vurdering av en brøyt eller en straffe, skaper altså presedens for dommeravgjørelsene resten av kampen. Kall det gjerne konsekvent dømming. 

  I et helhetsperspektiv er gårsdagens kamp imidlertid et eksempel på en schizofren linje av de ellers solide, velrennomerte og stort sett konsekvente Per/Lars. I hvert fall når det gjelder danskenes vurderingene av hva som kvalifiserer til straffe. Gunnarsson er berømt for å kaste seg inn i feltet, etter å ha ristet av seg en eller to spillere, før han avslutter, ofte med ryggen mot mål. Og ofte blir det mål. Når han brenner, mister taket på ballen, eller på ulike vis blir forhindret i å komme til en god avslutning, blir det straffe. Ofte. Hvilket også var tilfelle under kampen i går. Gunnarsson gjorde det mange ganger. Myrhol noen. Tydeligst sett i Norges siste angrep. 

  Samme situasjon. Ulik magefølelse. Inkonsekvent dømming.

  Og da er alle “ekspertenes” mening irrelevant. Inkludert min.

 • Anonym

  Håndball kan være en herlig idrett, men ikke med så uproffe kommentatorer som på TV2. Alt for mye intern humor og fjas, og ikke minst den avsluttende banningen på direkten. Flaut! Dette er blitt en uting, ikke bare i sporten, men også i mange andre underholdningsprogram, særlig på TV2!  Det gjør ikke jobben lettere for oss som skal lære barna våre fair play i idretten, eller generelt god folkeskikk, noe som faktisk er en mangelvare i dagens Norge. Prøv heller å være gode forbilder for våre barn og unge, eksempelets makt er stor!

 • Pingback: Dommere til besvær |()

 • Anonym


  På den andre side: Bjørnsens tramp på flyger fra Tvedten sto i romjulsutgaven av Allers, men der fikk vi kompensasjon, på grunn av en dommerfeil, DOMMERFEIL- i vårt  anfalls-spel minutter tidligere (Tvedten inn fra kant).”

  Enig 2 feil lager ikke en rett!

 • Anonym

  “frikast når en utespiller fra det forsvarende lag betrer målfeltet og dermed oppnår en fordel, men uten å ødelegge en målsjanse  (13.1-b, se også 8.7f)”
   
  “7m-kast når en utespiller fra det forsvarende lag betrer målfeltet og på grunn av dette ødelegger en klar målsjanse (14.1a). Når det gjelder denne regelen, skal begrepet “betrer målfeltet” ikke forstås som bare berøring av målfeltlinjen, men et klart skritt inn i målfeltet.”
  Du har stålkontroll hva angår håndball Stig N, men likevel, på med rød, hvite, blå briller, styrke 90+:

  Med andre ord, hadde Svavarsson IKKE STÅTT inne i feltet, ville Myrhol fått frikast, grunnet  “små”holding. Men siden Svavarsson STÅR 50 cm innenfor feltet og herfra, jobber Myrhol ut i banen og hindrer ham i å levere fra god posisjon, så er det straffe. Og det er ikke bare kneet, hele mannen står jo som en påle innenfor. Derfor er det uinteressant om han i det hele tatt ble holdt. Norge blir soleklart snytt for straffe, og et mulig avansement.  
  Jeg er dog enig med deg at Lie Hansen ikke er mannen som skal avgjøre, og at Norge roter det til. 

  Generelt sett er jeg overasket over dommernes avgjørelser over hele linjen. Var vel også en horribel avgjørelse favør Island, der Lie Hansen tar ballen på strek fra Gunnarsson! Ser også at Don Svein Olav Øie er kritisk, og han vet godt.

  På den andre side: Bjørnsens tramp på flyger fra Tvedten sto i romjulsutgaven av Allers, men der fikk vi kompensasjon, på grunn av en dommerfeil, DOMMERFEIL- i vårt  anfalls-spel minutter tidligere (Tvedten inn fra kant).

  Alle håndballhoder vet at en 3 måls ledelse 10 minutter før slutt i herrehåndball, ALDRI er safe, og når dommerne heller ikke er safe, så går det til helvete- HVER ENESTE GANG.

 • Anonym

  Man kan si mye rart om det som skjedde igjennom kampen. en ting er sikkert!
  Norge presterer over forventningene, og en annen ting er også sikkert. kampen blir dømt skjevt.
  En Islandsk spiller filmer – Norsk 2 minutter, Mamelund detter lett ( men armen er rund halsen) Et enkelt frikast.
  6 Islandske straffer 0 norske. Tvedten blir taklet stygt på kant, Den islandske spiller ER i bevegelse mot Tveten – Tramp.

  Norge Spilte en god kamp. Island spilte en god kamp. De danske dommerne gjorde en ikke like god kamp.

  Men som Vatne skrev. Dette er håndball! Noen ganger gjør spillere feil og andre ganger gjør dommere feil.

  Vi er tross alt mennesker.
  Har troa i neste kamp!

 • Anonym

  Tenkte bare vise til hva som står i reglene, siden min regelkunnskap trekkes i tvil:

  6.2

  Hvis en utespiller kommer inn i målfeltet, skal det dømmes:

  utkast når en utespiller fra det angripende lag med ball betrer målfeltet eller betrer målfeltet uten ball men oppnår en fordel ved det.  (12.1)
   
  frikast når en utespiller fra det forsvarende lag betrer målfeltet og dermed oppnår en fordel, men uten å ødelegge en målsjanse  (13.1-b, se også 8.7f);
   
  7m-kast når en utespiller fra det forsvarende lag betrer målfeltet og på grunn av dette ødelegger en klar målsjanse (14.1a). Når det gjelder denne regelen, skal begrepet “betrer målfeltet” ikke forstås som bare berøring av målfeltlinjen, men et klart skritt inn i målfeltet.

  I denne situasjonen blir spørsmålet om Myrho hadde en klar scoringssjanse da Svavarsson holdt ham. Etter min mening nei. Svavarsson slipper og Myrhol får vende fritt og dermed per definisjon skyte fritt. At skuddet blir klønete er ikke islendingens skyld. Og dersom Myrhol kommer i ubalanse av at han blir holdt bakfra, skal ikke da overbalansen føre til at han faller bakover og ikke fremover?

  Uansett så er ikke poenget med bloggen om det var straffe eller ikke. Poenget er at Norge taper denne kampen selv. På grunn av valg gjort på banen og benken. Og det var ikke danskenes skyld…

 • Islendingen drar Myrhol bakover og dytter samtidig for å gi Myrhol ekstra rotasjon, eldgammelt tjuvtriks som dommerne gikk på. Det er ingen regel på hvor lenge man holder en spiller! Lær deg reglene Nygård! Samtidig bruker den islandske spilleren feltet. Soleklar straffe! Island fikk forøvrig 2 straffer i like situasjoner tidligere i kampen bare at der var det ikke dekking i feltet og spilleren fikk sågar skyte fritt. Island fikk 6 straffer mot Norges 0, i en kamp der begge lag hadde omtrent like mange 2 minuttere, det rimer også dårlig. Så det at Norge ikke fikk den straffen de skulle ha var ett mønster som gikk gjennom hele kampen. Lie Hansen tok en dårlig avslutning men så erobret faktisk Norge ballen igjen ganske raskt og spilte seg frem til en opplagt straffe på stillingen 33-32 til Island og med under 30 sek igjen å spille.

 • Eirik Stenbakken

  Uansett om han slipper Myrhol tidlig, så bruker han feltet som en fordel. Regelen i håndball er klar: bruker forsvaret feltet som en fordel, får det angripende laget straffe. Kne, tå eller finger, forsvaret får ikke lov til å bruke feltet.

 • Anonym

  Er egentligt enig. Min umiddelbare reaktion var egentligt at der var straffe, men jo mere jeg ser på situationen, desto mere enig bliver jeg faktisk med dommerne. Der kunne sikkert godt være dømt straffe, men det er på ingen måde nogen soleklar afgørelse.

  Og uanset er det ikke dette der gør at Norge taber kampen. Man taber kampen fordi man i de sidste ti minutter af kampen kun formår at score 2 mål, samtidig med at modstanderen scorer 7 (og ville have scoret 10, hvis ikke Erevik lige havde hevet 3 fantomredninger frem). Man havde en gylden chance for at få 33-32 i favør Norge (og mindre end et minut igen), men kaster den bort i et forhastet angreb efter 10 sekunder.

  Her må Hedin tage sin del af ansvaret. Det er jo ikke første gang at det koger helt over for holdet i slutminutterne, og der må man simpelt hen have en bedre plan for hvad man skal gøre og ikke lade det være op til en Lie Hansen at afgøre det selv.