You win some and…

Er ikke håndball en herlig idrett?

For et engasjement. For et drama. Bare så synd det ikke gikk veien.

Men selv i den verste frustrasjonen kan det være smart å holde fokus på de rette tingene.

For det var ikke to danske dommere som snøt Norge for konfekten. Det klarte man veldig godt selv. Og når det er sagt. I mine øyne var det ikke straffe.

For hvis vi tar av de rød, hvite og blå brillene og snur situasjonen. Ville vi akseptert det hvis Island fikk straffe?

Vignir Svavarsson slipper Myrhol tidlig. Myrhol har ryggen til mål da han slipper fri. Han får muligheten til å vende og skyte fritt. For meg virker det som at Myrhol får en for sterk rotasjon fordi han tror han skal bli holdt og tar sterkere i. Derfor avslutter han på en klønete måte.

1286

Kanskje Norge skulle hatt et frikast som følge av holdingen, men ikke straffe. I hvert fall ikke noen soleklar. Noen vil hevde at Svavarsson er inne i feltet. Joda han har et kne inne i feltet, men han er jo bak Myrhol og viser at han slipper. Jeg skal ikke si at jeg har rett. Men tror ikke mange hadde brydd seg om situasjonen dersom den skjedde i første omgang. Og jeg vet jeg har støtte fra dommerhold i Norge.

Det som egentlig burde være fokus er hvordan Norge roter bort seieren. For det kokte fullstendig over. For meg er det en gåte at Espen Lie Hansen er på banen de siste ti minuttene.

Lie Hansen har noen veldig sterke sider, men han er en løs kanon. Du vet aldri hva som skjer. Og dessverre blir vurderingene hans mer avgjørende enn de danske dommerne.

Det siste skuddet hans er han nok ikke stolt av. Det var situasjonen som avgjorde kampen. Der skulle Norge spilt seg frem til en sen sjanse og sikret minst ett poeng.

Spørsmålet er vel om han burde vært på banen? Han sto vel med tre strake bomskudd før. Og var ganske heit i toppen. Det var kanskje en gambling fra Hedins side. For Lie Hansen kunne blitt mannen som ble matchvinner. Men da måtte han blitt holdt i ørene og fått klare instrukser.

Hvorfor setter ikke Hedin på banen en trygg oppstilling når han skal avgjøre det? Med Erlend Mamelund i venstreback, hvor han herjet med Island så lenge han fikk lov å spille der? Han kunne satt Kenneth Klev i høyreback, som kunne kjørt overgang for å flate ned forsvaret for Mamelund. Og latt Lund styre spillet.

Norge hadde alle muligheter til å dra det hele i land da man ledet 30-27. Da burde Norge hatt god kontroll. Men når kanskje verdens beste kontringslag er motstander, så kan man ikke gjøre enkle feil. Det fikk Norge merke til gangs.

Og for dem som fortsatt mener at Norge ble snytt for straffe, så husk at de fikk veldig, veldig god hjelp av dommerne i sluttminuttene mot Slovenia. Men det lager vi ikke noe nummer av.

Da Norge ledet med ett mål ble David Spilar helt feil avblåst for å ha brukt for mange skritt, og på toppen av det hele ble målvakt Gorzad Skof utvist for sin reaksjon på avgjørelsen. Da var slovenerne på vei fremover i kontra. De hadde nok mye større grunn til å føle seg snytt enn vi hadde i kveld. De røk trolig ut av EM. Norge er fortsatt med.

Kanskje hadde Slovenia fått med seg ett poeng der. Og kanskje hadde Håvard Tvedten bommet på straffen? Vi får aldri svaret. Og vi kan diskutere den ene situasjonen til vi blir grønn i trynet. Svaret får vi uansett aldri. You win some and you lose some.

Men det vi kan si med 100 prosent sikkerhet er at det er et norsk lag som presterer på et mye høyere nivå enn vi hadde lov til å forvente av dem. De spiller jevnt mot Island, noe de ikke klarte i fjor. Det skal både de og vi absolutt ta med seg videre.

Og det er slett ikke umulig å gjøre det samme mot Kroatia. Får man til forsvarsspillet som i perioder mot Slovenia, og angrepsspillet som mot Island, kan alt skje. Tro kan flytte fjell…

Twitter: @TV2SportenStig