Mestermøte i “Norges Lyon”

Ingrid Espelid Hovig på Bocuse d'Or Europes pressekonferanse i Stavanger.

Ikke et vondt ord om vår egen TV-kokk, men for oss som ble født da det bare var en TV-kanal her i landet er det noe helt spesielt å møte snart 84 år gamle Ingrid Espelid Hovig. Når Ingrid dukker opp på en pressekonferanse i Stavanger sammen med det meste av det som kan krype og gå av mesterkokker her i landet, ja da skjønner vi at noe er i gjære.

Oppvarmingen til Bocuse d’Or Europe er allerede i gang. I går fulgte vi ni av kokkefinalistene til Hjelmeland for å se nærmere på råvarene som skal brukes under mesterskapet.

– Dere har vært smarte når dere sikret dere dette mesterskapet, sa redaktør Gaspar Rey i det spanske gastronomi-tidsskriftet ”Cocina Futuro” til meg på turen med kokkene. For det er ingen hvilken som helst konkurranse som går av stabelen i Stavanger 1. juli.

Over 20 år har Bocuse d’Or bygget seg opp til å bli den utvilsomt viktigste og mest presisjetunge kokkekonkurransen i verden. Annet hvert år konkurrerer 24 kokker om heder og ære i det som blir betegnet som matkunstens mekka Lyon. Når grunnleggeren Paul Bocuse i år har valgt å utvide konkurransen med et eget ”Europa-mesterskap”, så gjør han det i Stavanger. Ja, ifølge de norske arrangørene har han ikke mindre enn døpt Stavanger til ”Norges Lyon”.

I Bocuse d’Or handler det meste om mat. Så da pressekonferansen skulle begynne i dag klokka 11:30, startet den med lunsj tilberedt av tidligere Bocuse d’Or-vinner Charles Tjessem. Etter en drøy halvtime der TV-team og matjournalister fra hele Europa kunne ta for seg av norsk laks og norsk lam, var det duket for den offisielle trekningen av mesterskapets startrekkefølge. For utenforstående kan det kanskje virke noe underlig at det er så stor spenning knyttet til hvem som skal koke sausen først og sist, men fra sidelinjen kan Tjessem forteller meg at rekkefølgen er viktig i mesterskapet, ja et den kan være med å avgjøre hele konkurransen.

Vårt eget Bocuse d’Or-håp, Geir Skeie, ble til slutt trukket ut med startnummer 11. Dermed må han være ved grytene allerede klokka åtte om morgenen, og blir den som får i oppgave å vekke smaksløkene til et kresent dommerpanel på konkurransens andre dag. Trolig er plasseringen ikke så dum, i alle fall langt bedre enn plasseringen til den polske kokken. Når det polsk-tilberedte lammet skal serveres, har dommerne allerede smakt 19 lamme-retter.

I tillegg til å konkurrere om de gjeveste plasseringenei Bocuse d’Or Europe, konkurrerer kokkene om å bli kvalifisert til Bocuse d’Or i Lyon neste år. De seks landene med best plassering i konkurransen i 2007, deriblant Norge, er imidlertid allerede direkte kvalifisert. Geir Skeie vil derfor uansett bli å se i Lyon i 2009 selv om laksen hans ikke skulle slå an i Stavanger. Men et gulltrofépå hjemmebane er nok ikke mindre fristende av den grunn.

Norge har allerede en lang merittliste i Bocuse d’Or. En 5. plass (Eyvind Hellstrøm), en 4. plass (Sven Erik Renaa), en bronse (Odd Ivar Solvold), to sølv (Tom Victor Gausdal og Lars Erik Underthun) og hele tre gull (Bent Stiansen, Terje Ness og Charles Tjessem). Og samtlige har vokst opp med Fjernsynskjøkkenet og Ingrid Espelid Hovig.

TV 2 AS

Lars Hilles gate 30, Pb 7222, 5020 Bergen

Materialet på nettstedet er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten avtale med TV 2 AS (utgiver) og/eller med annen klareringsordning (Kopinor www.kopinor.no eller Norwaco www.norwaco.no), er enhver lagring, eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring (herunder visning) bare tillatt når det er hjemlet i lov (til privat bruk, sitat og lignende). Utnyttelse i strid med lov eller avtale medfører erstatningsansvar, og kan straffes med bøter eller fengsel.