Avskjedsbrev fra en svensk bilturist

Aldrig_mer

Få departementer har så tjukke saksmapper som Samferdselsepartementet. Mappen “Tilleggsavgift ifm. bompasseringer – Div. henvendelser” vokser spesielt fort. Dokument nummer 33 er en epost fra en svenske som hevder han aldri igjen vil sette sine bein på norsk jord.

Vi journalister forsøker innimellom andre arbeidsoppgaver å holde et øye med postlistene i departementene. Henvendelser fra privatpersoner som klager på dårlig veistandard eller bompenger er ikke akkurat noe som får oss til å sperre øynene opp. Til det er det for mange av dem.

Per-Olof Carlström skriver til samferdselsminister Liv Signe Navarsete at han havnet i feil fil da han passerte en bomstasjon i Kristiansand og at han tross flere forsøk ikke klarte å finne noen som kunne ta imot de 10 norske kronene han skyldte. Da han kom hjem etter bilferien med kona lå en regning fra det London-baserte inkassobyrået Euro Parking Collection Plc i postkassen. Kravet var på 12,46 svenske kroner for bompasseringen, samt et tilleggsavgift på 373,78 svenske kroner.

“Som ett exempel på kontrollfunktionens (epcpl) ofattbara byråkratiska hållning för en missad vägtull på c:a 12 NOK som förmodligen åsamkat administrationen inom epcpl kostnader på flera tusen kronor för att hantera överklagande 2 ggr. Efter flera veckors underbar semester i Norge blir nu konsekvensen att jag aldrig åter kommer att åka till Norge igjen för att ha trevligt och spendera mycket pengar. Detta då ni har ett totalt vanvettigt förhållande till turisters förklarliga misstag i en vägtull, misstag som dessutom har väl förklarats och motiverats men detta till trots har jag fått två iskalla avslag”, skriver Carlström.

Da jeg ringte Carlström for noen dager siden, var kravet for bompasseringen i Norge kommet opp i 560 svenske kroner. Responsen han hadde fått på klagen for “ofattbara byråkratiska hållning” var kopi av et brev fra departementet om at saken var videresendt til Vegdirektoratet “for eventuell videre behandlig”. Han var ikke vanskelig å overtale til å si sin hjertens mening på norsk TV.

Det viser seg at Carlström langt fra er den eneste som har fått et slikt krav. Oversikten fra de 12 bomselskapene som har avtale med det britiske innkrevingsselskapeter omfattende. De siste 16 månedene er det på oppdrag fra Norge sendt 241484 bompengekrav til sjåfører med adresse i Albania, Algerie. Andorra, Arabiske emirater, Argentina, Aserbajdsjan, Australia, Bahamas, Belgia, Benin, Bosnia Herzegovina, Brasil, Bulgaria, Canada, Danmark, Ecuador, Eritrea, Estland, Etiopia, Fiji, Finland, Frankrike, Færøyene, Georgia, Ghana, Grønland, Guernsey, Hellas, Hviterussland, Irak, Irland, Island, Israel, Italia, Japan, Jersey, Kenya, Kroatia, Laos, Latvia, Liberia, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Makedonia, Man, Moldova, Monaco, Montenegro, Namibia, Nederland, Nepal, Nord-Irland, Norge, Oman, Pakistan, Polen, Portugal, Reunion, Romania, Russland, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Swaziland, Sør-Korea, Thailand, Tjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ukraina, Ungarn, USA, Vest-Sahara, Østerrike og Åland.

En del av dem har trolig gamblet på å slippe unna uten å betale. Men utvilsomt også de som rett og slett ikke klarte å få betalt. Eller skjønte at de skulle betale. La oss håpe at i alle fall noen av dem tar sjansen på en ny ferie i Norge.

NHO Reiseliv kaller bompengekravene “pinlig dårlig Norges-reklame”. Hva mener du?