Så ble det stille på Sola også

Sola

Jeg hadde sett for meg endeløse køer og dresskledde menn med Eurobonus Gold som tryglet om et ekstrasete for å unngå å bli sittende på bussen til Oslo. Men kaoset på Stavanger lufthavn uteble.

Ifølge lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen skulle hele 12000 passasjerer ha reist via Stavanger lufthavn på Sola i dag. Kun 1000 personer kom seg av gårde med de 10 flyene som kom seg på vingene før streiken var et faktum. Da jeg snakket med dama i SAS-skranken klokka 06:15, fortalte hun meg at jeg fortsatt kunne fått plass på et av de tre morgen-flyene til Gardermoen.

Det kunne trolig også en gjeng soldater på vei til Bardufoss trolig ha fått. Men de hadde fått beskjed om å møte opp til 07:30-avgangen, og ante ikke hva de skulle gjøre. På Sola i dag traff vi også to japanske jenter og to tjekkere. Det var trist å måtte fortelle dem at flyene deres ikke kom til å gå. For mens det kan se ut til at rogalendingene var godt advart mot streiken i dag, var det ingen som hadde varslet våre utenlandske besøkende.

På jobb sammen med fotograf på Sola i går ble vi stoppet av Antonio fra Milano.

“Excuse me, I am so pissed”, sa han og ba om å få si hva han mente om den norske streiken på TV. Han fortalte at han hadde kommet fra Bergen til Stavanger for å fly via København i morgen. I går dro han i stedet til det han hadde fått beskjed om at var “the only safe airport” Trondheim for å komme seg videre derfra.

Også for oljeselskapene blir det vanskelige tider framover. Store deler av helikopterflygningene ble fredag flyttet fra Flesland til Sola. Nå er helikoptrene flyttet igjen, til Florø, Stord og Haugesund. Men i Haugesund er kapasiteten sprengt. Selskapene har en rekke flygninger på venteliste.

På helikopterterminalen på Sola var det i går svært stor aktivitet for å få byttet ut flest mulig før streiken lammet trafikken. Noen var glade for å få komme hjem, andre var mer misunnelige på kollegaer som ble igjen på gode overtidsordninger. Selskapene har nok råd til å betale ut noe ovetid. Men om streiken blir langvarig, vil det før eller siden få konsekvenser for produksjonen.

På StatoilHydros hovedkontor på Forus jobber det nærmere 5000 personer. Mange av disse har behov for å flytte på seg både mellom avdelingene i Bergen og Oslo, og til kontorene lenger nord. Og i ettermiddag har selskapet generalforsamling i Stavanger. Det kan bli uvanlig mange dresskledde å se på busser og tog de nærmeste dagene.

Når 12 flyplasser med til sammen 30000 passasjerer daglig er steng, får det utvilsomt store konsekvenser. Mange kommer nok i dag til å påstå at de ikke kom seg til møtet i Oslo. I realiteten sto de trolig bare ikke tidlig nok opp.

Hva mener du om flyplass-streiken?