Jens’ siste sjanse

Pass deg Trine Skei Grande! Nå kommer de snart og tar deg. Så hardt og brutalt de bare kan. I et desperat, siste forsøk på å beholde makta, kommer garantert Arbeiderpartiets og de andre rødgrønne partienes valgkampkanoner til å bli rettet mot Venstre de siste intense dagene i valgkampinnspurten.

Venstre må rett og slett skytes under sperregrensen hvis de rødgrønne skal ha et ørlite håp om nye fire år.

Det er ikke i seg selv nok at Venstre vipper under. Men det er etter alt å dømme en avgjørende forutsetning for å kunne fortsette.  Det er knapt nok en gang i teorien mulig å beholde makta, hvis Venstre klarer å holde seg over, sånn målingene ser ut nå.

Joda, kampen mot Høyre kommer fortsatt til å være en viktig front for Ap og de rødgrønne i valgkampen.  Ap kommer til å fortsette for fullt kampen med Høyre om de såkalte lilla velgerne i det moderate grenselandet mellom dem og Høyre. Og  Ap må  fortsette jobben med mobilsere blant gjerdesittere og tidligere sofavelgere.

Men skal det i det hele tatt være mulig å vinne valget og beholde regjeringsmakta etter valget 9. september, må altså Venstre dyttes under sperregrensen.

Når Trond Giske sitter på Kristiansen&Strand her på TV2 og sier at “valget er vidåpent”, og både statsminister Jens Stoltenberg og andre rødgrønne politikere sier at valgseier fortsatt er mulig, så tror jeg regnestykket deres ser omtrent slik ut:

H/Frp får rundt 40 pst sammen. De rødgrønne får tilsammen rundtv 43 pst, med SV over sperregrensen. Venstre havner under på 3,9, mens De grønne havner på akkurat 4 pst, og rykker inn på Stortinget for fullt.  Krf får 6 pst.

Med et slikt resultat er det ikke usansynlig at statsministeren etter valget fortsatt heter Jens Stoltenberg, og ikke Erna Solberg.  Det er i alle fall ikke i en slik situasjon åpenbart at Jens går av valgnatten. Det kan gi ham et slags blokkerende flertall mot regjeringsskifte.

Det er mye ved dette regnestykket som ikke er veldig sansynlig.  Blant annet er det så langt mer sansynlig at SV faller under sperregrensen enn at Venstre gjør det. Men helt umulig er det ikke. Spesielt ikke med noen dagers beinahrdt kjør mot Trine Skei Grande de siste dagene og timene før valget.

Og Ap har klart det før. Hovedårsaken til at Venstre falt under sperregrensen for fire år siden, var at borgerlige velgere sviktet da Lars Sponheim sa at han i en gitt situasjon “heller vil ha Jens enn Jensen”.

Men det endelige puffet kom da Sponheims “venn” Jens Stoltenberg  gikk ut og skapte tvil om ærligheten i  Sponheims utsagn. Stoltenberg mente  det var stor sansynlighet for han Venstrelederen likevel til slutt ville foretrekke Siv Jensen og Frp. Da forsvant et avgjørende antall Venstreveklgere til Ap i sluttminuttene av valgkampen.

Det er den suksessen Ap-maskineriet nå vil forsøke å gjenta. Ap, SV og Sp vil ta i bruk hele sin formidable ildkraft, og blant annet kjøre det de kan på at en stemme til Venstre er en stemme til Frp. En stemme til Trine Skei Grande er en stemme til Siv Jensen. En stemme til Venstre er en stemme på Per Sandberg som justisminister.  En stemme til Venstre er en stemme til Frp’s miljøpolitikk, og til Frp’s asylpolitikk.

Dette er jo ikke akkurat nye argumenter og slagord. De har vært brukt siden Venstres landsmøte åpnet for Frp i regjering ved en eventuell borgerlig valgseier. Og så langt har de ikke hatt stor virkning på venstres velgere. Eller deres egene, for den saks skyld.

For fortsatt klarer Venstre å holde nesa over sperregrensen på de fleste målinger, til tross for at partiet gir fra seg mange til Høyre og Erna Solberg.  Det klarer Trine Skei Grande fordi hun får et betydelig tillsig av velgere fra Arbeiderpartiet.

Men det er først nå kjøret starter for alvor.  Og da er det stor mulighet for at strømmen av velgere fra Ap tørker inn. Da vil Venstre være helt avhengig av å tette den relativt store lekkasjen de fortsatt har til Høyre.

Klarer ikke Skei Grande det, faller partiet hennes under sperregrensen. Og Jens rykker et hakk nærmere målet om nye fire år.