Jens jager egne velgere opp på gjerdet

I løpet av en ukes hektisk valgkamp har Jens Stoltenberg  klart å skyve  75000 flere av sine egne velgere fra 2009 opp på gjerdet igjen.  Oppsiktsvekkende nok.  Ap og de rødgrønne har rett og slett brukt første uke av valgkampinnspurten til det motsatte av å mobilisere. De har skremt fler enn de har lokket.

Nesten alle tall peker nå i gal retning for Arbeiderpartiet og de rødgrønne, bare  knapt en måned før valget.  Det mest oppsiktsvekkende i de nye, ferske tallene fra TNS-Gallup her på TV2, viser at antall spurte som oppgir såkalt partipreferanse har sunket til rekordlave 71.8 . Det er et stup på hele 4 prosentpoeng fra forrige ukes 75.8.

I klar tekst betyr det at antall velgere som har bestemt seg for hva de skal stemme 9. september har sunket dramatisk siden forrige mandag.  Og det er først og fremst de rødgrønne velgerne som i rekordantall klatrer opp på gjerdet.

Ikke noen gang de siste to årene har TNS-Gallup registrert et lavere antall velgere som oppgir partipreferanse.

Bakgrunnstallene viser at Ap for en uke siden hadde 15 porosent av sine egne velgere fra 2009 på gjerdet. Nå er tallet vokst til 23 prosent. Det betyr at rundt 75000 flere  Ap-velgere er blitt så kraftig i tvil om hva de skal stemme siste uke, at de har satt seg på gjerdet.  Fortsetter valgkampen like dårlig for Jens og partiet hans, risikerer Ap å miste halvparten av velgerne sine fra 2009.

Så galt går det jo ikke.

Men tallene viser at Jens Stoltenberg så langt sliter langt, langt mer enn noen hadde trodd. Det er jo i det hektisk løpet  fra forrige uke av og frem til valget at Stoltenberg igjen skulle vise sine suverene evner som inspirator, valgkjemper og velgermagnet.  Men så går det den gale veien, i alle fall så langt.

Hva det kommer av?

Det er vanskelig å si.  Kanskje er også disse tallene et uttrykk for at Ap- og SV-velgere gir opp.  At de anser slaget for tapt, at avstanden frem til de borgerlige virker så uoverkommelig stor at de melder seg ut av valgkampen i steden for inn. Og rigger seg til på gjerdet.

Uansett betyr det jo at Stoltenberg og Lysbakken så langt ikke har truffet på saker og temaer som engasjerer og begeistrer egne velgere fra 2009. De rødgrønne er blitt kritisert for å bruke mer tid på å skremme med Siv og Erna enn å skape begeistring rundt egen politikk. Det kan jo se ut som om velgerne er enige i den kritikken.

Også SV og Audun Lysbakken sliter med å få velgerne med seg i valgkampen. Forrige uke satt 6 prosent av SV’s velgere på gjerdet, i følge galluptallene. Nå er er det 22 prosent av SV-velgerne som har satt seg der. Det betyr at 26000 flere SV’ere er blitt usikre og har satt seg på gjerdet i løpet av uken.

Tilsammen har de rødgrønne nå 277000 velgere på gjerdet.  Det går an å  finne en positiv vri på det, fordi det jo betyr at Jens og de rødgrønne har et stort potensaiele for mobilisering. Men det er altså fattig trøst i det, hvis antall rødgrønne gjerdesittere fortsetter å øke,  i steden for å avta frem mot valget.

Deter drøyt 100000 flere Ap- og SV-velgere på gjerdet nå enn det var for en uke siden.

Også de borgerlige partiene har mange velgere på gjerdet, hele 138000.  Erna Solberg har fått prosenten gjerdesittere ned fra 11 til 9 prosent, Frp står stille på 13, Krf øker til 6 prosent, mens 12 prosent av Venstres velgere fra 2009 også dingler med beina på gjerdet.

Samlet sett gir tallene fra Gallup inntrykk av at velgerne ennå ikke bryr seg særlig om valget.  At de tvert i mot ser ut til å bry seg stadig mindre.

Når kun 71,8 prosent av de spurte oppgir partipreferanse nå,  gir det et sørgelig signal om at valgdeltagelsen kan komme til å bli rekordlav.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget på kveldens TV 2-gallup