Få mest mulig ut av hvert fraspark!

På sesongåpningen på Beitostølen i helga fikk vi til fulle demonstrert viktigheten av god teknikk for å gå ekstra fort på ski. Blant gutta er det en nytelse å se på Martin Johnsrud Sundby når han går. Der i gården er det ikke mye krefter som forsvinner i løse lufta!

Jeg lar meg også imponere av Therese Johaug, som jeg også synes går stadig bedre teknisk. Staketeknikken er kanskje det området hun har hevet seg mest på de siste par sesongene, og det er imponerende hvor mye kraft og framdrift den lille damen klarer å få ut av hvert stavtak. Absolutt et eksempel til etterfølgelse!

Disse gode tekniske utførelsene fra både Martin og Therese sin side er et resultat av en særdeles grundig jobb. Ingen vanlig mosjonist eller Birkebeiner har selvfølgelig muligheten til å legge like mye tid og energi i et slikt arbeid som de som er heltidsutøvere.

Samtidig kan det hende at den enkleste måten å oppnå en prestasjonsforbedring til vinteren nettopp ligger i å effektivisere egen teknikk. Det handler rett og slett om å få mest mulig framdrift ut av hvert fraspark og stavtak. Flere studier ved NTNU peker på at tung styrketrening forbedrer arbeidsøkonomien. Riktig så enkelt er det ikke når det gjelder en idrett med så komplekse tekniske løsninger som langrenn, der teknikken hele tida må tilpasses varierende fart og underlag. Det hjelper lite å være knallsterk i knebøy eller nedtrekk hvis dårlig balanse medfører at bare en liten del av kraften virker i ønsket retning. Nøkkelen i så måte er å være sterk nok i mage/rygg til å kunne «stå mot» den krafta som et kraftfullt stavtak eller fraspark skaper. Her vil jeg trekke fram Martin Johnsrud Sundby som aller best i klassen, men også en løper som Marit Bjørgen har tatt store steg ved å justere fokuset på sine styrkeøkter over til mer slynge/stabilitetstrening. Noen eksempel på slike øvelser kan dere blant annet finne på olympiatoppen sine sider:

http://www.olympiatoppen.no/om_olympiatoppen/aktuelt/page6421.html

 

Lykke til!