Ikke gjem bort klistertubene ennå!

Selv om både Birken og påskeferien er vel overstått, anbefaler jeg at man venter med å sette bort racingskiene for godt.

Det er flere grunner til at jeg anbefaler å forlenge skisesongen med noen ekstra uker.

For det første er vi nå inne i det mange mener er den fineste delen av skisesongen. Dagene er lange, og sola varmer godt når den kommer til syne. Kontrasten til hodelyktøkter på halvdårlige novemberforhold er stor. Skiføret er fortsatt glimrende på mange steder rundt om i landet, og på de mest snøsikre stedene vil man kunne trene på gode forhold minst en måned framover.

Mange kvier seg kanskje for å ta fram klistertubene, som man oftest må ta i bruk på denne tida for å få bra nok feste. Likevel er det mange argument som taler for at man bør ta seg den ekstra tida og legge på de nødvendige lagene med klissete masse. Hovedargumentet er selvfølgelig at skiturer med klassisk teknikk uten særlig feste er en motivasjonsdreper av rang, såfremt du ikke heter Aukland til etternavn. Et annet argument er at øvelse gjør mester. Alle dere som satser mot løp som Birken og Vasaloppet, har vel opplevd, og vil også oppleve at det slett ikke alltid er silkeføre eller «blåswixføre».

Nå er det etter hvert stadig flere som leverer inn skiene hos ulike tilbydere for å få skiene smurt ved slike anledninger, men jeg tror (og håper) at det store flertallet er i stand til å gjøre en like god jobb sjøl. I min første sesong som verdenscupløper for Norge opplevde jeg flere ganger å måtte legge klister sjøl under mine ski før start, da store deler av smøreteamet konsentrerte seg om å teste skiene til de daværende stjernene. Kanskje ikke helt gunstig for mitt resultat der og da, men definitivt den aller beste lærdommen for å sjøl bli en brukbar smører. Det er nå en gang slik at ingen kjenner eller bør kjenne dine ski bedre enn deg sjøl. Derfor er det en stor fordel om du gjør deg opp noen erfaringer om hvor mye klister ditt skipar tåler. Bommer man og legger litt for langt eller tjukt med rødt klister, kan skituren bli en tung opplevelse. Trøsten er at man da får nyttig lærdom som kanskje gjør at du unngår å gå på samme blemme når det virkelig gjelder i en eventuell konkurranse.

God tur!