Birken-tips i siste liten

Nå er det kun dager igjen før årets store mål står foran mange ivrige mosjonister.

Det er nok mange som kanskje føler forberedelsene gjerne kunne vært litt bedre, men sannheten er at et skippertak nå, trolig gjør mer ugagn enn nytte. På renndagen er det nemlig overskudd som gjelder.

Jeg anbefaler en siste gjennomkjøring 3-4 dager før løpet. De siste dagene bør imidlertid brukes til å lade batteriene mest mulig. Dagen før løpet er det mange som mer eller mindre sliter seg ut på lang reise, kanskje litt ski- og løypetesting, samt løping hit og dit for å få tak i det siste tipset som muligens kan utgjøre en ørliten forbedring. Jeg tror det smarteste er å stresse minst mulig og heller konsentrere seg om å spise godt og komme seg tidlig i seng.

Pasta og havregrynsgrøt er kjent som typisk oppladningskost før turrenn. Jeg har imidlertid blandet erfaring meg begge disse variantene. Pasta inneholder mye vann, noe som gjør at man blir fort mett, men også relativt fort sulten igjen. Det samme gjelder for havregrøt, her anbefaler jeg heller den enkle, ukokte varianten med melk, eller en vanlig müsliblanding som det siste måltidet.

Når det gjelder selve løpsdagen, er det kun eliteløperne det er aktuelt med oppvarming for. De andre kan heller konsentrere seg om å åpne litt forsiktig. Sikkert lettere sagt enn gjort når kampen om posisjoner tilspisser seg og adrenalinnivået stiger til uante høyder. De få minuttene man eventuelt tjener på en offensiv start, kan fort bli til en halvtime tapt om man sprekker opp Midtfjellet.

Skismøring er også veldig avgjørende. Her anbefaler jeg å følge de enkle og trygge rådene arrangøren eller de store utstyrsleverandørene gir. Men trygt feste må man ha, sjøl stakemaskiner som Auklandgutta får trøbbel uten feste i denne løypetraseen.

Det siste tipset går på tilførsel av næring underveis. Bruk heller et halvminutt ekstra på hver matstasjon, slik at du får i deg nok væske, og suppler gjerne med en banan eller to på Kvarstad. Går du næringstom, kan du oppleve å tape minuttet for hver kilometer.

Her ble det kanskje litt mange formaninger og en del skremselspropaganda. Jeg vil derfor avslutte med å si at Birken uansett er en fantastisk opplevelse, og jeg ønsker alle sammen en flott reise over fjellet!

Frode