Hjelp, jeg skal debutere i Birken!

I løpet av året skal undertegnede delta i diverse styrkeprøver, til glede for TV 2 Sportys lesere. Første test: Birkebeinerrennet. Du kan lese alt om reporterens blod, svette og tårer i denne bloggen.

PERSONLIG TRENER: Skiinstruktør og tidligere landslagsløper Siri Halle gir reporter Eivind A. Pettersen noen gode råd i Holmenkollen før sistnevnte skal debutere i Birken. Du kan se innslaget i God Morgen Norge fredag 16. mars.

Jeg har ledd av dem i årevis, de desperate gubbene på 40+. Menn i litt for trang lycra som på død og liv skal bevise for seg selv og andre hvor tøffe de er. Enten det er å sykle torturritt på hundrevis av kilometer i regn og vind, løpe maraton på betonghard asfalt eller gå på ski over uendelige, bakglatte fjell.

Elendig grunnlag
Nå har latteren min forstummet – jeg skal bli en av dem. 16. mars debuterer jeg i Birkebeinerrennet – eller rettere sagt i Fredagsbirken. 54 knallharde kilometer på ski fra Rena til Lillehammer. For en som er oppvokst på Hedmark burde dette være easy-piecy. Det er bare én hake: De siste 19 årene har jeg bodd i Bergen der du kan telle antall vinterdager med godt skiføre på en hånd. Skigrunnlaget er elendig.

Hvem er så jeg? En 42-årig journalist som de siste 30 årene har bedrevet volleyball som hovedaktivitet, der man bare trenger kondis som en middels husmor. Nå er det på tide å komme seg ut av komfortsonen og prøve nye ting. Utfordre meg selv og egen kondis. Og se om jeg klarer å komme i mål på respektabelt vis uten å bli forbigått av for mange unge jyplinger og bestemødre.

Treningsstatus: Ifølge min nyttige treningsdagbok på www.tv2sporty.no har jeg gått 191 kilometer langrenn fra juleferien til første uken i mars. Som ifølge forstå-seg-påere er altfor lite. Noen turer på hytta, en økt på Voss, to i Oslo og et par-tre lysløypeøkter i Bergen. That’s it! Til sammenligning gikk Norges mest omtalte skimosjonist, Thomas Alsgaard (40), 1024 kilometer i februar!

Treningsdagbok
Det siste halvåret viser min Sporty-treningsdagbok at jeg har trent 239 timer, eller 39,8 timer per måned. Fortrinnsvis sykkel, ballspill og styrketrening. I samme tidsrom logget Alsgaard 394 timer trening, eller 65,6 timer i snitt per måned. Men jeg slo ham i januar. Da klokket jeg inn 51 timer, mens Alsgaard bare hadde 39. Alsgaard tok bronse i ski-NM, jeg vant ingen ting…

KRAMPETRENING: Det er herlig å komme til skihovedstaden hvor det både er snø og trikkeskinnespor. Her er undertegnede på krampetrening med kong Olav-statuen og Holmenkollbakken i bakgrunnen.

Jeg har ikke gått et skirenn på 20 år, og har verken racingski eller cerapulver. I desperasjon har jeg skaffet meg skitrener: Siri Halle i Learn2Ski. Nylig tilbrakte vi tre timer i Holmenkollen der vi terpet diagonalgang, stavisett, bakkekjøring og dobbelttak. Halles beste tips kan du se på God Morgen Norge neste fredag. De vil også bli lagt ut på www.tv2.no/sporty, så følg med!

Forklaring på 40-årskrisen
Jeg har begynt å forstå logikken bak 40-årskrisen: Man innser at kroppen er i forfall. Skal man realisere noen siste, sportslige drømmer må det skje nå! Man er ikke like spenstig og kvikk som før, så eksplosive øvelser er stadig mindre aktuelle. Det samme gjelder lagspill der man må forplikte seg til å trene fast flere kvelder i uken.

For oss i krisealder gjenstår én suksessarena: De utholdende distansene. Maraton, sykkelritt og langløp. Her henger vi fortsatt med! Det må være grunnen til at Styrkeprøven og Birken domineres av eldre herremenn med hår på brøstet og vett i pannen. Øvelser der man kan kombinere trim med transport til og fra jobb, og trene for seg selv i skog og mark på sen kveldstid. I god, gammel sliterånd.

I år skal jeg delta i følgende konkurranser:

Langrenn: Debutere i et langløp på ski. Konkurranse: Fredagsbirken 16. mars.
Løping: Debutere i et halvmaraton. Konkurranse: Bergen City Marathon 28. april.
Sykkel: Debutere i et sykkelritt. Konkurranse: Bergen-Voss 2. juni.
Triatlon: Debutere i en offisiell Iron Man. Konkurranse: Haugesund Iron Man 9. juli.
Jeg er også påmeldt i Oslo Triathlon 11. august, der jeg skal prøve meg på den olympiske distansen.
Kettlebells: 1. oktober arrangeres NM i kuleløfting for første gang. Sportys reporter skal prøve å kvalifisere seg.

Kan hende slenger jeg meg på noen flere styrkeprøver etter hvert. Det er bare å komme med gode forslag i kommentarfeltet nedenfor.