Derfor bør syklister heller trene langrenn enn spinning

Ski er utvilsomt et mye bedre alternativ enn spinning eller vanlig sykling på denne årstiden. Slik legger du opp treningen.

Her i Trøndelag venter vi på snøen slik at vi kan ta frem skiene. På Østlandet meldes det om herlig skiføre mange steder. Min oppfordring er å utnytte muligheten og ta skiene fatt for deg som har sjansen til det.

Skitrening er suveren trening for syklister; man får brukt hele kroppen, får lett høy puls og stor belastning (her må man selvfølgelig være våken og finne balansen) og man får fantastiske naturopplevelser. Ski er utvil et mye bedre alternativ enn å sitte ute og fryse på en cyklocross eller terrengsykkel. Og mye bedre enn å sitte inne i flere timer på en sykkelrulle, ergometer- eller spinningsykkel.

Jeg får ofte spørsmål om hvilken stilart som er best for syklister; skøyting eller klassisk? Jeg vil si at dette er avhengig av teknikken til den enkelte. I skøyting kreves det mer bruk av beina, derfor blir denne treningen mer sykkelspesifikk. Samtidig er det mer belastende for beina enn å gå klassisk. Har man god skøyteteknikk klarer man å gå avslappet på ski, da tåler man også større doser av denne stilarten.

Det beste mener jeg er å kunne kombinere. Harde økter kan gjennomføres i skøyting, mens langturene kan være i klassisk stil. For å få med deg den spesifikke delen kan en langrennsøkt avsluttes med en halv time på sykkelrulle/ergometer/spinning. Det gjør at man får brukt den spesifikke sykkelmuskulaturen og økten vil ofte oppleves som kortere å gjennomføre.

Nå i desember økes volum og intensitet på treningen gradvis. Fortsatt er det terskelintervaller (sone 3) som gjelder. En tommelfingerregel er at det siste draget skal gå fortere enn det siste. Med andre ord skal du kjøre deg inn i økta, unngå å bli for ivrig slik at du er pinne stiv allerede på første draget. Dette kan være en utfordring om man kjører spinning der instruktøren ofte starter “piskingen” tidlig i økta. Da er det lurt å justere egen intensitet slik at du får progresjon utover i økta.

Til slutt vil jeg minne om å legge inn to basisstyrkeøkter i uken på overkroppen. Disse kan gjerne legges inn som avslutning på en annen økt, selve basisdelen bør være på 20-30 minutter. Mage, rygg og stabilisering er stikkord for øvelsesutvalget.

Med ønske om en god adventstid!    

Hilsen Atle