Førjulstid er spinningtid

Spinning er en populær treningsform vinterstid, og du skal være ute i god tid for å få plass på de mest etterspurte timene. Men ikke kjør for harde intervaller!

Spinning er en flott spesifikk treningsform for syklister. Du kan justere belastningen og legge inn treningsvariasjoner. Man kan kombinere både lav og høy intensitet med lett og tung belastning. Og så er det kjempeinspirerende å trene sammen med flere, samt å få god coaching av instruktøren.

Jeg var selv på spinning sist uke, da jeg overrasket en som feiret 60 år, og inviterte ham til en svett treningsøkt. Herlig måte å feire bursdag på ;-). Det var en god økt med stående intervalldrag. Da skal man være strukturert for å få godt utbytte av økta, det er lett å bli pinne stiv på denne type økt. Har du i tillegg en instruktør som tror en vellykket time er at flest mulig “sleper” seg ut av lokalet så er det lett å bli revet med til å trene feil.

På denne tiden av treningsåret så skal du unngå syre på intervalltreningene. Du skal bygge grunnlag gjennom forholdsvis lange drag på kontrollert intensitet (terskel) opp mot 90 prosent av makspuls. Kjører du deg stiv er det en unødvendig belastning som krever lang restitusjonstid. Ta heller kontroll over egen intensitet gjennom bruk av pulsklokke eller egen følelse slik at du får best mulig utbytte av spinningtimen. Ikke la deg rive med av en overivrig instruktør som ber deg åpne draget litt hardere enn du tror du klarer, for så å holde trøkket helt inn. Det er helt motsatt av hvordan det skal legges opp. Det siste draget skal går fortere enn det første, det er et godt mål på at økten har vært bra.

Så er det viktig for meg å få fram at om man bruker spinning på den rette måten og i kombinasjon med annen trening er det en flott måte å heve den spesifikke sykkelkapasiteten på. Det er også effektivt i forhold til bruk av tid på trening, og det er jo ekstra kjekt når mange etterhvert blir litt småstresset inn mot jul. Da er det ekstra viktig å få trent. Har man ikke så mye tid til rådighet er det om å gjøre å utnytte hvert minutt effektivt. Spinning er absolutt effektivt. Og blir din partner for stresset og masete; hvorfor ikke inviter han/hun med på en svett spinningtime?

God førjulstid!  
Hilsen Atle