Tips på nyåret!

Glem strenge dietter og regimer på sunn mat.

Tenk heller på denne korte regla: GRØNNERE, GROVERE, MAGRERE. Gjør du det og samtidig beveger deg mer enn 30 minutter hver dag. Ja, da vil du bli sunnere, sprekere og strammere på bare uker.

Vanskeligere trenger det nemlig ikke være. Stabilt blodsukker er nøkkelen til suksess. Ved å velge matvarer som er grønnere, grovere og magrere er du sikret å innta energi som metter, holder blodsukkeret stabilt, og som gir deg de vitaminene og næringstoffene du trenger til å holde energinivået oppe gjennom hele dagen

GRØNNERE:
Grønnsaker, frukt, bær og belgfrukter inneholder lite kalorier, men er viktige kilder for kostfiber, vitaminer, mineralstoffer og antioksidanter. Nordmenn spiser mindre enn anbefalt av disse matvarene som beskytter mot en rekke kroniske sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og type 2 diabetes. 5 om dagen har du sikkert hørt før, og det er noe i dette (men husk at det bør være 3 grønnsaker og 2 frukter).

Visste du at en enkel måte å få barn til å spise mer grønnsaker er å kutte de opp, pynte til, lage figurer eller små historier? Jeg elsker å leke med maten 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GROVERE:
Grovt brød, pasta eller ris er sunnere enn den hvite/lysere utgaven. Grunnen til dette er at de grovere utgavene ofte har bevart fullkornet, noe som gir mer fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Enkelt å velge sunnere:

  •  Fra vanlig hvit pasta til fullkornpasta: 
Du får tre ganger så mye fiber og 2–3 ganger så mange sunne vitaminer og mineraler. Uten at du får i deg flere kalorier.
  •  Fra polert ris til naturris:
 Overgangen gir 50 prosent mer fiber i tillegg til flere vitaminer og mineraler.
  •  Fra baguetter eller loff til fullkornrugbrød med hele rugkjerner:
 Flere vitaminer og mineraler. Samtidig øker fiberinnholdet.
  •  Fra cornflakes til havregryn:
 Ved å bytte ut maisflakene med havregryn femdobler du fiberinnholdet uten å øke kaloriinntaket nevneverdig. Samtidig får du i deg flere sunne fettsyrer, vitaminer og mineraler.

Velg den grovere utgaven av både pasta, ris og brød.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAGRERE:
I løpet av en dag kan man putte i seg en del mat man ikke er særlig bevisst på hvorfor man velger. Men visste du at ved å være litt mer strategisk når du velger varer kan du senke fettinnholdet, redusere kaloriene og gjøre måltidene gunstigere?

Eksempel:

  • Karbonadedeig i stedet for kjøttdeig
  • Kokt skinke i stedet for salami
  • 1 glass lett melk i stedet for 1 glass helm elk
  • Lettrømme i stedet for rømme
  • Lettere gulost i stedenfor vanlig gulost
  • Kylling uten skinn i stedet for kylling med skinn

MEN: Det er et unntak fra magerregelen, og det er fet fisk. Fet fisk er bra for oss fordi det inneholder viktige fettsyrer vi ikke kan produsere selv (omega 3).

Sammenlikne varedeklarasjoner og gå for det alternativet med minst fett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OG TIL SLUTT:
Lag mat som inspirerer deg til å spise sunt 🙂 Året rundt!

Det er lov å leke med maten! 🙂 Det gjør jeg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lykke til og godt nyttår!

 


Anne Marte Sneve Anne Marte

 

 

 

 

 

Følg meg også gjerne på Facebook: http://www.facebook.com/pages/Anne-Marte-Sneve-Personlig-Trener/