Håndballsesongen 2012/13 fra A – Å

 

A
for Aalborg. Tre norske landslagsprofiler ble forrige søndag danske mestere etter sterke bidrag i finalespillet. Ole Erevik, Håvard Tvedten og Kristian Kjelling svever nok ennå. Kjelling scoret elleve mål i siste finale til tross for skulderskade og det finnes vel knapt en bedre måte å sette klubbpunktum på. Kjelling skal neste sesong spille for Bjerringbro-Silkeborg.

 

B
for Bjarte Myrhol som har hatt en strålende sesong i Bundesligaen. Rhein Neckar Løwen vant EHF-cupen og tar sølv eller bronse i verdens beste liga. En solid fyr som har vært jevnt god både i klubb og landslag. Han har scoret 167 mål for klubben sin denne sesongen og har i tillegg vært en betongblokk i forsvar.

 

C
for Cecilie Leganger- evig suveren og evig motivert. Jeg vet ikke om det er panneluggen som gjør at hun også virker evig ung til tross for at hun nærmer seg 40, men hun er stadig i en egen målvaktsklasse. Hatten av for spillere som ikke mettes av suksess, men fremdeles er sultne. Cecilie beviste i Champions League-finalene at hun fortsatt er bautaen å stole på når det gjelder som mest. Hun har sammen med Tonje Larsen, «dronninga sjæl», signert to nye år for Larvik. Topplokket blir bedre med alderen, så tommel opp for at fysikken og motivasjonen holder. Heldige Larvik.

 

D
for dugnad. De frivillige rundt om i alle klubbene er fortsatt bærebjelken i norsk håndball. D også for dommerduoen Kenneth Abrahamsen og Arne M. Kristiansen som i går fikk blåse mesterligafinalen i Køln som regnes som det mest prestisjefylte oppdraget i internasjonal klubbhåndball. Bra blåst og flott med norsk suksess på dommersiden.

 

E
for Elverum som tok et velfortjent gull i herrenes Postenliga  og som også vant sluttspillet. I tillegg tok de sølv i cupen og fikk prøvd seg ute i Europa. E også for E-cup suksess til Runar som kom seg til en historisk semifinale og til Stabæk og Tertnes på damesiden som markerte seg bra.

 

F
for Final 4 som gikk av stabelen i Køln helgen. Kampen om å vinne den gjeveste pokalen på herresiden er i en særklasse hva gjelder publikumsinteresse og ære. Mesterligaen ble også i år avgjort etter finalespill i fabelaktige kulisser i et utsolgt Lanxess Arena. De fire kampene (semifinaler, bronsefinale og finale) ble sendt direkte i 140 land og er rosinen i pølsa på tampen av håndballsesongen. Gårsdagens finale mellom Barcelona og Hamburg skal det skal mye til å toppe. En fantastisk kamp som hadde det meste: spenning, dueller, temperatur, skuddartisteri  og målvaktsredninger av ypperste klasse.  Når det ender med at finalejomfru Hamburg stikker av med den gjeveste tittelen på herresiden etter ekstraomganger, finnes det knapt bedre underholdning.
F også for forutsigbarheten i damenes Postenliga her hjemme. Medaljene var nok en gang delt ut på forhånd, med unntak av en spennende bronsekamp. Den tredje og siste F-en går til FyllingenBergen som storspilte i cupfinalen i Oslo spektrum og halet i land lagets første kongepokal. Applaus og trampeklapp for 19 baklengs mot Elverum og gull rundt halsen.


G
for Gyør som svært fortjent vant Mesterligaen for damer. Heidi Løke og Katrine Lunde var sterke bidragsytere til at gullet endelig havnet hos de grønnkledde etter en historikk med syv tapte finalekamper.  G også for Golden League. Norges håndballforbund undertegnet i april i år en attraktiv samarbeidsavtale med det danske og franske håndballforbundet om å arrangere Golden League for både kvinner og menn. Golden League består av tre turneringer for menn i 2013/14 og tre turneringer for kvinner i sesongen 2014/15. Man må møte de beste for å bli bedre selv.

 

H
for hårsår. Når håndballjentene fikk kritikk under OL i London, svarte de med å ta teambuildingsbegrepet til nye, pinlige høyder. Bare en OL-rap om samhold manglet. Derimot viste de lagmoral til gangs i praksis da de klarte å snu motgang og forsvare sitt OL-gull fra Beijing på mesterlig vis. Jeg slutter ikke å la meg imponere av at disse jentene alltid klarer å ta frem det beste når det gjelder som mest. Kudos til kaptein Marit Malm Frafjord og den snertne slegga til Sulland.

 

I
for Izabela Duda- årets toppscorer i Postenligaen for damer. Hun scoret 177 mål, hvorav 149 er rene spillemål. Det gir et snitt på åtte kasser pr kamp denne sesongen og det er mildt sagt imponerende med tanke på at hun stort sett spiller med frimerke i alle kampene.  Duda har opplagt den beste høyrehendte skuddarmen i hele dameligaen og hun ble også av sine egne stemt frem både som årets venstre bakspiller og som årets spiller spiller. Klubben hennes Oppsal skuffet derimot stort og måtte ut i kvalifisering for å unngå nedrykk, men med Izabela på laget gikk det selvsagt veien.

 

J
for jubeltrener Thorir Hergeirsson som siden han tok over som hovedtrener for landslaget i 2009 har maktet å overta en jobb med enormt forventningspress og tilsvarende stor fallhøyde på mesterlig vis. På fem mesterskap har det blitt en bronse, en ekte trippel (gull i EM-10, VM-11 og OL 2012) og et sølv. Denne sesongen ble han av IHF kåret til verdens beste håndballtrener .

 

K
for Kokosligaen. Alle slo alle i årets Postenliga for herrer og raskt fikk den tilnavnet kokosligaen. K også for kampfiksing. Skandalen som rammet Montpellier med mange av verdens største håndballstjerner på herresiden og som indirekte også rammet Erlend Mamelund med tanke på en tidligere retur til Norge enn planlagt. En sak som ble mye omtalt også i årets sesong.

 

L
for Larvik. Evig suverene Larvik tok nok en trippel her hjemme og spilte seg i tillegg til mesterligafinale i Europa. Selv om det endte med sølv i den beste ligaen i år, skal Larvik ha ros for å tenke kontinuitet i både spiller- og støtteapparat. Si hva du vil om at de ødelegger spenningen i dameligaen her hjemme, men vi bør være stolte av at de er Norges flaggskip i internasjonal klubbhåndball. En klubb å strekke seg etter og som klarer å beholde stammen av spillere år etter år.


M
for MVP, Anja Edin. Hun har hatt en strålende sesong for Larvik og var god begge veier da Norge kjempet om EM-gull i desember. Ble kåret til turneringens mest verdifulle spiller. En underholdende, god og klok spiller. M også for Montenegro som snappet gullet fra Norge etter ekstraomganger i EM-finalen og M for mange takk til Ida Alstad som fikset ekstraomganger og var finalens norske gigant.

 

N
for never ending story,- nivådebatten om herre/damehåndball som nok en gang tok fyr i desember.

 

O
for overraskelsesmedaljen til BSK/NIF. Jeg er mektig imponert over  den lagmoral, trener og -spillerinnsasts disse hovedstadsgutta utstrålte og som resulterte i en imponerende bronsemedalje i herrens postenliga til tross for små, økonomiske muskler.

 

P
for popularitet. Håndballmesterskap på fjernsyn er noe av de mest sette tv-programmene i historien og dette gjentok seg også denne sesongen. Håndballjentene var mest sett under OL i London på NRK i august og EM-finalen i Beograd i desember ble det mest sette tv2 programmet i hele 2012, det tredje mest sette programmet på alle kanaler.

 

Q
for Quote. Et sportssitat som er verdt å repetere må jeg låne fra en gigantisk idrettsmann fra en annen ballidrett, nemlig Michael Jordan:   «I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.

 

R
for rettferdighet. Til tross for herreligaens kokosbetegnelse som følge av de svingende resultatene; tabellen lyver aldri tilslutt. At Elverum skulle ta gull og Haslum sølv var spådd av mange før sesongstart og slik ble det.   

 

S
for skader. Denne sesongen har vært preget av skader for mange av våre landslagsspillere blant annet Marit Malm Frafjord, Amanda Kurtovic, Camilla Herrem, Nora Mørk, Kamilla Sundmoen, Kristian Kjelling, Børge Lund, Håvard Tvedten og Erlend Mamelund. S også for Stine Skogrand fra Tertnes som motbeviser tesen om at venstrehendte spillere er svakere forsvarsspillere. Hun har gjennom sesongen spilt seg inn i A-landslagstroppen som toveisspiller.

 

T
for Taigan`n- Elverums supporterklubb som tar norsk håndballpublikumskultur til nye høyder. Høflig applaus fra menigheten byttes ut med en mer internasjonal supporterkultur som minner om fotball. Mere!

 

U
for utklassingsfinale. Danmark ble rundspilt av Spania i herrenes VM-finale i Barcelona i januar 2013. Total dansk kollaps kombinert med strålende spansk spill ga finalesifrene 19-35.

 

V
for Veronica Kristiansen. Glassverketspilleren som scoret 125 mål i serien og hadde en kanondebut på A-landslaget. V også for vingene Bjørnsen (Kristian) & Bjørnsen(Lars Erik) som scoret henholdsvis 140 og 137 mål og ble nr 1 og 2 på toppscorerlisten i Postenligaen for menn.


W
for woop woop. Håndballgutta kommer til å klare siste innspurt av kvalifiseringen til mesterskap nå i juni (Tyrkia borte og Litauen hjemme) og vil dermed sikre deltakelse i EM i Danmark i januar 2014. Det gledes.


X
for X-faktoren som Linn Gossè viste i EM og som hun stadig viser i Tertnes og i landslagsdrakten. En utstråling, teknikk og en spilleglede som gjør at publikum elsker henne. Reklamepakke for sporten.

 

Y
for yngre landslag. Mange spennende unge spillere blomstrer i yngre landslag både på dame og herresiden. Juniorjentene skal spille EM i Danmark i juni og U-jentene EM i Polen i august. På herresiden ble juniorgutta nr 6 i EM i Tyrkia og U-gutta ble nr 9 i EM i Østerrrike.

 

Z
for zzzznork- norsk sluttspillfinale på damesiden. Byåsen var milevis unna og tapte første finale 12-34 på hjemmebane.

 

Æ
for ærlig talt. Sasa Boskovic trøyeholding under håndball-EM for damer føyer seg inn på den mindre ærefulle listen over kortsluttingsskandaler fra trenere/ledere. «Serbiatrenerens tjuvtriks. Her blir Sulland holdt igjen ute på banen» ble den tredje mest leste nettsaken på tv2sporten i hele 2012. http://www.tv2.no/sport/handball/em2012-kvinner/serbiatrenerens-tjuvtriks-her-blir-sulland-holdt-igjen-ute-paa-banen-3940500.html

 

Ø
for økonomisk trøbbel. Mange klubber både nasjonalt og internasjonalt sliter med kronene. Byåsenspillerne måtte godta lønnskutt og flere andre klubber sliter med store underskudd både i Norden og lenger sør.

 

Å
for årets håndballprofil Karl Erik Bøhn. Han ledet det ungarske damelandslaget tilbake i Europatoppen etter at de hadde misset kvalifisering de foregående to mesterskapene. I EM i Serbia i desember 2012 coachet han de ungarske jentene til en velfortjent bronsemedalje. At det i tillegg har vært mye utenomsportslig fokus og ikke minst alvorlig sykdom, gjør bragden enda større.